Za područje

  Zavarivanje aluminija (MIG, MAG i TIG zavarivanje)

  Članak je pregledalo čak 7990+ korisnika
  Zavarivanje aluminija postupak je spajanja dva metalna dijela. Ručno zavarivanje aluminija je najsvestraniji i najjednostavniji postupak koji se upotrebljava za zavarivanje željeza, čelika, aluminija i inoksa. Zavarivanje se može odvijati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom. Najčešće tehnike zavarivanja su MAG zavarivanje, MIG zavarivanje i TIG zavarivanje aluminija.
  Stručni članak 7990
  zavarivanje
  Imamo 528 izvođača za područje Voditelj projekta, konzalting:

  1. Zavarivanje aluminija

  1.1. Detaljno o zavarivanju aluminija

  Zavarivanje aluminija zahtjevan je postupak koji zahtijeva puno iskustva i kvalitetnu opremu za zavarivanje. Zavarivanje aluminija provodi se izmjeničnom strujom, kojom se uklanja aluminijev oksid ili jednosmjernom strujom. Prije zavarivanja treba površinu za zavarivanje temeljito očistiti. Radi bržeg zavarivanja, aluminij se može zagrijati na 200 °C. Za zavarivanje treba osigurati prikladnu opremu, poput zaštitne maske ​​s tamnim staklom, zaštitne rukavice, negorivu odjeću i obuću, visokofrekventni generator, plamenik, aparat za zavarivanje i plinsku bocu. Zavarivanje se provodi samo u dobro prozračenom prostoru jer se tijekom zavarivanja ispuštaju opasni plinovi.

  1.2. Izgled zavara

  Izgled zavara ovisi o tehnici zavarivanja. Poznate su TIG, MIG i MIG MAG tehnike zavarivanja aluminija. Zavar jako utječe na izgled proizvoda zato su zahtjevi, odnosno očekivanja za izgled zavara često vrlo velika. Smatra se da se najbolji rezultati postižu TIG zavarivanjem aluminija, međutim lijep izgled zavara može se postići i tehnikom MIG zavarivanja, oscilacijom plamenika, ali je to prilično zahtjevno ako želimo postići ravnomjernost. Za lijep izgled zavarenog mjesta jednostavnije je upotrijebiti dvostruki impuls MIG MAG zavarivanja za zavarivanje aluminija. TIG zavarivanje je osjetljivije na nečistoće od MIG tehnike zavarivanja (i MIG MAG zavarivanja) ali bez obzira na tehniku zavarivanja materijal koji se obrađuje treba uvijek prvo dobro pripremiti, odnosno temeljito ga očisti prije svakog zavarivanja.

  varenje.png
  Zavarivanje aluminija dodavanjem taljive žice.

  2. Tehnika TIG zavarivanja aluminija

  Tehnika TIG zavarivanja aluminija upotrebljava plin argon i netopivu volframovu elektrodu promjera između 0,5 do 6,4 mm za uspostavljanje električnog luka. Izgaranje električnog luka između elektrode i materijala koji se vari tijekom TIG zavarivanja aluminija opskrbljuje mjesto zavarivanja toplinom. Materijal za zavarivanje dodaje se sa strane. Veća kvaliteta zavara može se postići uporabom čiste opreme i odgovarajuće količine dovedene topline. U slučaju da aparat za zavarivanje ne dovodi dovoljno topline, treba odabrati drugu vrstu elektrode ili elektrodu većeg promjera. TIG zavarivanje aluminija može se obaviti ručno, poluautomatski ili automatski, pri čemu se ručno vare samo manji komadi nepravilnih oblika ili teško dostupna mjesta. Kod poluautomatskog TIG zavarivanja aluminija žica za zavarivanje dovodi se pomoću posebnog uređaja. Automatsko zavarivanje ograničeno je samo na vodoravne zavare.

  3. MIG zavarivanje aluminija (postupak kratkog kontakta)

  Nemalo čimbenika utječe na to koliko će biti uspješno zavarivanje tehnikom MIG zavarivanja aluminija. Za MIG zavarivanje aluminija najčešće se upotrebljava argon, koji je zaštitni plin, ali mogu se upotrebljavati i smjese s helijem. MIG zavarivanje aluminija postupkom kratkog spoja moguće je s bilo kojim MIG / MAG aparatom za zavarivanje, uz mogućnost prilagođavanja napona električnog luka i regulaciju brzine žice. Prednost ove tehnike je u tome što se pri jačoj struji kapljice žice bolje rasprše, osiguravajući tako kvalitetnije horizontalne zavare, međutim to je rasprskavanje nepovoljno kod okomitih zavara i zavarivanja iznad glave. Nedostatak MIG zavarivanja aluminija je što zahtijeva više rasprskavanja kod slabije struje.

  zavar.png
  Zavar na aluminiju.

  4. MIG MAG zavarivanje aluminija (pulsni postupak)

  Kod MIG MAG tehnike zavarivanja aluminija nakon dvostrukog pulsnog postupka nema ubrizgavanja, već je potrebna precizna regulacija duljine luka tamo gdje se kapljice tope sa žice. Za bolju zaštitu luka preporučuje se MIG MAG zavarivanje aluminija s desna na lijevo, pri kojem se taljevina potiskuje. Od velikog značaja je i mehanizam dodavanja. Danas gotovo svi imaju pogon na četiri kotača, pri čemu je oblik utora na kotačima veoma važan. Najbolji oblik utora za MIG zavarivanje i MAG zavarivanje aluminija je polukružni na sva 4 kotača.

  Iako zvuči složeno, MIG MAG zavarivanje aluminija danas je mnogo lakše jer se suvremeni uređaji za zavarivanje mogu lako prebacivati između pulsnog zavarivanja i zavarivanja s kratkim spojem (kontaktom).

  5. Zavarivanje aluminija – opće smjernice   

  Kad god je to moguće, preporučujemo vam da za zavarivanje aluminija upotrijebite tehniku kojom taljevinu potiskujete. To najbolje omogućuje zavarivanje aluminija s desne strane na lijevo jer osigurava bolju zaštitu električnog luka, čišćenje rastopine te smanjuje količinu štetnih elemenata. Suvremeni izvori za zavarivanje aluminija imaju automatske karakteristike zavarivanja aluminija, bez obzira na to radi li se o pulsnom zavarivanju ili zavarivanju kratkim spojem. To zavarivaču znatno olakšava postizanje optimalnih parametara zavarivanja.

  Stručni članak 7990
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Voditelj projekta, konzalting?

  Imamo 528 izvođača za područje Voditelj projekta, konzalting:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 528 izvođača za područje Voditelj projekta, konzalting
  9.8
  0

  TISSA d.o.o.


  10
  1

  HITROST j.d.o.o.


  9.3
  0

  BUTERIN d.o.o.


  10
  4

  ALPHA SUN j.d.o.o.