Za područje

  Pametna kuća i cijena pametne kuće

  Članak je pregledalo čak 3766+ korisnika
  Svijet se modernizira, a samim tim modernizira i optimizira se i upravljanje stambenim objektima i stambenim površinama. Već nekoliko godina na tržištu postoje razni oblici pametnih domova koji se brinu o našem stambenom prostoru i pomažu nam u održavanju. Što je zapravo pametna kuća, kao i kako funkcioniraju pametne instalacije i koja je njihova cijena, pročitajte u nastavku članka.
  Stručni članak 3766
  pametne kuće
  Imamo 353 izvođača za područje Pametna kuća:

  1. Što je pametna kuća?

  1.1. Općenito o pametnoj kući

  Budući da je tehnologija danas sastavni dio našeg svakodnevnog života, ona je posljednjih godina prisutna i u našim domovima. Već nekoliko godina postoje takozvane pametne kuće. Pametna kuća, inteligentna kuća, pametni dom ili na engleskom smart house je onaj dom kojim se može upravljati i kontrolirati ga pomoću aplikacija na pametnom telefonu, tabletu i računalu. Na ovaj način možemo upravljati svim instalacijama pametne kuće, zbog čega takve instalacije nazivamo pametnim instalacijama. Pametne instalacije uključuju rasvjetu, sjenila, grijanje, sigurnosne alarme odnosno sustave, ventilacijske i rashladne sustave, računala… Ukratko, pametna kuća osigurava kontrolu nad svim instalacijskim sustavima koji omogućuju ugodan boravak u našem domu.

  2. Prednosti pametne kuće

  2.1. Pametne instalacije VS klasične instalacije

  Pomoću pametnih instalacija upravljanje domom je mnogo lakše i jednostavnije jer nam je sve centrirano na jednome mjestu. To znači da možemo upravljati svim instalacijama pametne kuće s jednog mjesta. Možemo ugasiti svjetla a da čak i ne moramo ustati iz kreveta. Pametne instalacije imaju još jednu prednost, naime njima se može upravljati i na daljinu. Pametna kuća omogućuje da daljinskim putem, na primjer povećamo temperaturu grijanja nekoliko sati prije povratka kući s putovanja. To znači da se kuća ne mora bespotrebno grijati ako u njoj nitko ne boravi nekoliko dana, a u kući neće biti hladno pri povratku jer će se kuća već za nekoliko sati prije našeg dolaska dobro zagrijati. Pametne instalacije također omogućuju razna podešavanja, npr. možemo namjestiti da se sjenila pametne kuće u osam navečer spuste sama, odnosno automatski, a zatim u šest ujutro automatski podignu. Pametna kuća, dakle, u određenoj mjeri može upravljati sama sobom. Otuda i naziv pametna kuća.

  Pomoću pametne instalacije možete primjerice isključiti električne utičnice u dječjoj sobi, što će sigurno pridonijeti vašem miru i manjoj brizi za sigurnost vašeg djeteta. Automatsko upravljanje omogućava primjerice da se sjenila automatski spuštaju ako registriraju da se soba pregrijava zbog izravne sunčeve svjetlosti. Pametne instalacije u kući također omogućuju automatsko zaustavljanje hlađenja ili grijanja u pojedinim prostorijama pametne kuće kada se prozori ili ulazna vrata otvore. U pametnoj kući se nadzor cijelog prostora stalno provodi, što podrazumijeva dojavu u slučaju požara, poplave i mogućeg curenja plina. Pametna kuća je stoga sigurnija od klasičnih kuća.

  2.2. Pametna kuća omogućava smanjenje troškova 

  Dodatna prednost koju pametna kuća osigurava je smanjenje ukupnih troškova zbog štedljivog i ekonomičnijeg upravljanja resursima. Kad ljeti zasja sunce, pametna kuća će sama uključiti markizu, odnosno spustiti vanjska sjenila kako bi se spriječio ulazak sunca u unutrašnjost doma. Prostorije pametne kuće će se stoga manje grijati, pa ćemo prema tome trebati manje energije za hlađenje. To je velika prednost, jer to sami ne možete kontrolirati tako precizno, a kamoli za vrijeme vaše odsutnosti.

  pametne-instalacije.png
  Pametnom kućom iznimno se lako može upravljati na daljinu.

  3. Kako montirati pametne instalacije?

  Za razliku od pametne kuće, klasični sustavi ne nude integrirani rad i upravljanje sustavom, a sustavi također djeluju neovisno jedan o drugom. Odluku želite li upravljati svojim domom uz pomoć pametne instalacije, odnosno hoćete li se opredijeliti za pametnu kuću ili klasične instalacije, morate donijeti vrlo brzo, prije nego što odaberete prozore, vrata, sjenila i druge elemente instalacijskih sustava objekta i prije izrade planova provedbe. Planovi provedbe pametne kuće prilično se razlikuju od planova klasičnih instalacija, stoga je nužno da projektanti znaju da će to biti pametna kuća i da u skladu s tim nacrtaju planove. Inače, u fazi izrade, koja počinje nakon što su planovi provedbe već nacrtani, izvođaču je lakše provesti pametne instalacije od klasičnih. Pametna kuća stoga neće zadržavati, odnosno produljiti postupak gradnje. Svi sustavi koji su povezani u pametne instalacije vode se do ormarića pametne kuće, gdje se kontroliraju pomoću upravljačkih sustava.

  4. Cijena pametne kuće – koliko košta pametna kuća?

  Prednosti koje smo naveli i jednostavnost uporabe pametne kuće, naravno, imaju svoju cijenu. Cijena pametne kuće ovisi o vrsti sustava koji se ugrađuje i na kraju, ali ne najmanje važno, o veličini kuće. Pametna kuća, odnosno pametne instalacije nisu jedini trošak. Naravno, morate dodati sve uređaje, osobito dizajnirani namještaj i opremu namijenjenu upravljanju i nesmetanom radu pametne kuće. Pametna kuća u prosjeku košta između  25000 - 42000 KN.

  Stručni članak 3766
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Pametna kuća?

  Imamo 353 izvođača za područje Pametna kuća:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 353 izvođača za područje Pametna kuća
  8.8
  0

  MID-ELECT j.d.o.o.


  9.2
  0

  ELEKTRO GRADNJA j.d.o.o.


  9.2
  0

  TEHNO-PD j.d.o.o.


  9.1
  0

  K-ELEKTRO d.o.o.