Za područje

  Okoliš kuće: uređivanje okoliša kuće

  Članak je pregledalo čak 2341+ korisnika
  Uređenje okoliša kuće vrlo je važan dio cjelokupnog prostornog koncepta vanjskog ambijenta na nekoj lokaciji i pozitivno utječe na ljude. Stoga kažemo da je uređenje okoliša onaj zadnji element koji nadopunjuje arhitekturu objekta i čini je još snažnijom. U ovom smo članku naveli samo osnovne upute za uređenje okoliša kuće, pomoću kojih će vaš okoliš zaživjeti u svom mogućem potencijalu.
  Stručni članak 2341
  uredjenje okolice
  Imamo 773 izvođača za područje Uređenje dvorišta:

  1. Uređenje okoliša kuće počinje izgradnjom

  Uređenje okoliša dio je opsežnog projekta izgradnje objekta. Gradnja je onaj dio projekta u kojem naše želje postaju realnost, na putu izgradnje funkcionalnog i ekonomski pristupačnog objekta. Drugi dio projekta je uređenje okoliša kuće, koje započinje nakon posljednje faze izgradnje objekta i predstavlja završni element cjelokupne estetske kompozicije. Okoliš kuće mora biti funkcionalan i oku privlačan.

  2. Što je uređenje okoliša kuće?

  Što sve obuhvaća pojam uređenje dvorišta? Taj pojam obuhvaća apsolutno sve sadržaje koji okružuju objekt na parceli i funkcionalno ga nadopunjuju. Okoliš se može shvatiti kao sustav logičnih, funkcionalno povezanih elemenata i sadržaja koji oživljavaju lokaciju i korisnicima omogućuju razne aktivnosti na otvorenom. U osnovi, pod uređenjem okoliša kuće podrazumijeva se uređenje vrta i uređenje dvorišta. Okoliš kuće čine i prilazni put, popločene površine, garaža, ograde, rasvjeta, terasa, vrtna šupa, povrtnjak, voćnjak, travnjak, pješčanik za djecu, igralište, kamenjar, vodeni elementi, ostalo zelenilo itd. Doista je mnogo elemenata koji čine plan za uređenje okoliša kuće.

  uređenje-okoliša.png
  Uređivanje okoliša kuće obuhvaća i planiranje površina za sjedenje

  3. Krajobrazni arhitekt i uređenje okoliša kuće

  Za uređenje okoliša kuće nije uvijek nužan stručnjak jer puno toga svakako možemo učiniti i sami. Dobro je ipak sve ideje i želje zabilježiti i predstaviti ih izvođačima određenih radova. Teže poslove, poput popločavanja i postavljanja betonskih ploča, treba prepustiti stručnim izvođačima građevinskih radova, dok neke druge radove na uređenju okoliša kuće možemo bez problema obaviti sami. Drugi pristup, koji sigurno omogućuje cjelovito uređenje kuće, s boljim povezivanjem svih elemenata i prikladnijim izborom materijala, je uključivanje stručnjaka, odnosno krajobraznog arhitekta koji će vas od samog početka savjetovati, na temelju vaših želja i pomoći da se one ostvare na najbolji način. Krajobrazni arhitekt će cjelovito osmisliti uređenje okoliša vaše kuće i samo takav pristup osigurava nesmetane radove sa svim pažljivo izvedenim detaljima.

  Stručni savjet tvrtke BUSHMAN GARDENS


  U koliko faza se izvodi projektiranje okoliša i koliko vremenski traje u prosjeku?

  Projektiranje okoliša se provodi u 6 faza: izlazak na teren, definicija projektnog zadatka, razrada ideje, idejno rješenje, idejni projekt, glavni i izvedbeni projekt. Vremenski traje ovisno o veličini i zahtjevnosti projekta; od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

  Koliko je bitan plan uređenja vrta? Prednosti?

  Dobar plan je pola posla. Detaljniji plan smanjuje nepredvidive radove i neželjene troškove.

  Za koje biljke se klijenti najčešće odlučuju?

  Klijenti se najčešće odlučuju za otpornije i manje zahtjevno zimzeleno i cvatuće bilje.

  Čimbenici koji će utjecati na rast i razvoj bilja?

  Mikroklima, kvaliteta biljnog materijala i intenzitet njege, odnosno održavanja.

  G-din Vedran Pleško, BUSHMAN GARDENS

  4. Koraci za uređenje okoliša kuće

  U osnovnom kontekstu ne postoje značajne razlike u postupcima uređenja okoliša, ali razumljivo je da je svako mjesto jedinstveno te zahtijeva jedinstveni pristup. Zadaća krajobraznog arhitekta je da u suradnji s investitorom uoči prednosti, kao i nedostatke, i da te nedostatke preokrene u korist investitora. Samo tako će okoliš kuće zaživjeti u cijelosti. Nepisano pravilo uređenja okoliša kuće je da radove treba započeti s većim i težim (građevinskim) zadacima, a tek pred kraj treba obratiti pozornost na najmanje detalje. Iz ove činjenice zaključujemo da se uređenje okoliša kuće ne razlikuje bitno od uređenja, odnosno izgradnje kuće i planiranje prostora, gdje postupak također započinjemo od većih, težih građevinskih radova i završavamo s finesama na i unutar objekta.

  okoliš.png
  Preporučamo da napravite popis svih elemenata koje treba da obuhvati uređenje okoliša kuće

  4.1. Okoliš kuće: analiza lokacije

  Analiza lokacije prvi je važan korak u uređenju okoliša kuće. Iz lokacije treba sagledati prednosti i nedostatke i pokušati ih što bolje razumjeti i okrenuti ih u svoju korist. Svaka je lokacija i okolica kuće posebna i jedinstvena te predstavlja pravi izazov, kako za vlasnika tako i za arhitekta. Zapravo, okoliš kuće često sam sugerira uređenje, samo ga treba osluškivati.

  4.2. Uređenje okoliša i planiranje

  Nakon pregleda i analize lokacije krajobrazni arhitekt na temelju želja investitora izrađuje koncept cjelokupnog uređenja okoliša, koji se u početnoj fazi mijenja i dopunjuje tijekom razgovora. Tek kad se obje strane slože s prijedlogom uređenja i vlasnik bude zadovoljan prezentacijom i prikazom arhitektove vizije uređenja okoliša kuće, radovi na lokaciji mogu započeti.

  4.3. Početak radova na uređenju okoliša kuće

  Početak radova u pravilu uključuje veća iskopavanja i zemljane radove, poput uređenja pristupne ceste s pločnicima ili asfaltiranjem i staza, postavljanje ograde, iskop jame za ribnjak, bazen itd. Ovdje spada i uređenje dijela vrta – terase u kojem se boravi, kao i izgradnja nadstrešnice za automobile. Za savršene rezultate najbolje je početne i teže građevinske radove za uređenje okoliša kuće prepustiti profesionalnim izvođačima.

  4.4. Uređivanje okoliša kuće: vrtovi i dvorišta

  Kada se završi faza većih građevinskih radova i okoliš kuće dobije neki početni oblik, slijede završni radovi i detalji koji su sastavni dio uređenja okoliša kuće. To uključuje sadnju drveća, grmlja, biljaka penjačica, uređenje povrtnjaka, uređenje terase, osvjetljenje, sadnju travnjaka, ukrašavanje kamenjarom, a mogli bismo navesti još. Iako su to završni radovi, ti elementi daju najveći pečat cijelom okolišu i njegovoj uređenosti. Pri odabiru vrste drveća i ostale vegetacije krajobrazni arhitekt će vas savjetovati na temelju vaših želja.

  okoliš-kuće.png
  Svaki okoliš kuće je ljepši s cvjetnim vrtovima, koji na proljeće ožive u svojim raznolikim bojama

   

  Stručni članak 2341
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 773 izvođača za područje Uređenje dvorišta:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija