Za područje
  Kanalete za meteorsku vodu, odnosno kanalete za odvodnjavanje služe za odvodnju oborinske vode s dvorišta, igrališta, vrta, putova itd. Kanaleta je najčešće betonska, ali postoje također metalne kanalete, odnosno kanalete od inoksa. Ako se odlučite za postavljanje kanaleta, prvo morate odrediti veličinu iskopa u koji ćete umetnuti podlogu, kanaletu i zidne nosače. Također treba razmisliti o dimenziji kanaleta i cjevovoda.
  Stručni članak 169
  kanalete.png
  Imamo 586 izvođača za područje Uređenje dvorišta:

  1. Kanalete za meteorsku vodu

  1.1. Pozicija kanalete za meteorsku vodu

  Kanalete za meteorsku vodu, odnosno kanalete za odvodnjavanje treba pravilno postaviti jer se jedino tako može osigurati odvodnja. Prije svega, najvažnije je gdje će se one postaviti. Najbolje je da plan za odvodnjavanje izradi projektant, koji će također uzeti u obzir kako je odvodnjavanje riješeno kod susjeda i u okolišu. Nije važno samo da voda ne teče prema vašoj kući, važno je i da ne teče prema okolnim objektima. Najbolje rješenje za ugradnju kanaleta je da se postave tako se voda usmjerava ka mjestu koje je najudaljenije od svih objekata. Najčešće se koristi betonska kanaleta, ali u uporabi su i kanalete od inoksa.

  1.2. Kanaleta zahtijeva održavanje 

  Kanalete za meteorsku vodu treba održavati. Bez obzira na to jesu li kanalete betonske ili metalne, u njima će se nakupljati lišće. To je češća pojava kod kanaleta s rešetkom. U tom slučaju kanaleta mora biti oblikovana tako da se rešetka može lako odviti (po mogućnosti bez upotrebe odvijača) i da se isto tako može jednostavno vratiti. To će vam znatno olakšati posao. Kanalete treba svakodnevno čistiti ujesen jer se u njima brzo nakuplja lišće, što može uzrokovati stagnaciju vode.

  2. Polaganje kanaleta za odvodnjavanje

  Prije svega treba pravilno pripremiti iskop, a zatim i podlogu od podložnog betona. Beton se ulijeva do odgovarajuće visine, pri čemu treba voditi računa i o nagibu kanalete. Po potrebi se podloga može ojačati čeličnim armaturnim šipkama ili armaturnom mrežom. Kada se podloga pravilno pripremi, slijedi pravilno raspoređivanje kanaleta. Polaganje kanaleta, bilo od betona ili inoksa, treba započeti od točke izljeva, a zatim treba položiti odvodne cijevi i bočne nosače. Također treba postaviti dodatnu armaturnu mrežicu kako bi se spriječila deformacija kanala. Preporučuje se da se mrežica prekrije poluvinil folijom. Kada se svi elementi pravilno namjeste, treba ih zaliti dodatnim betonom. U posljednjoj fazi treba ugraditi finalni sloj, koji treba postaviti tako da gornji profil sloja bude 3/5 mm iznad kanalete.

  kanalete.png
  Tijekom jeseni treba obvezno održavati kanalete zbog napadalog lišća

  3. Betonska kanaleta

  Betonska kanaleta za odvodnjavanje izrađena je od posebnog betona s armiranim vlaknima, koji je izrađen prema SIST EN 206-1 ili SIST 1026 standardu. Otporne su cijelom površinom na mraz i prisutnost soli jer je betonu dodan poseban aerat koji osigurava veću otpornost. Betonska kanaleta vrlo je otporna na vanjske vremenske utjecaje i velika opterećenja, poput težine automobila. Betonska kanaleta je obično prekrivena rešetkom, ali ako se preko nje ne vozi ili ne hoda, može ostati otvorena. U tom slučaju, u njoj će se brže nakupljati nečistoća. Otvorena betonska kanaleta će stoga zahtijevati i više održavanja.

  4. Kanalete od inoksa

  Metalne kanalete najčešće su izrađene od nehrđajućeg metala, odnosno inoksa. Tako su otporne na vlagu, mraz i sol. Nešto su skuplje od betonskih, ali vrlo postojane, otporne i izdržljive. Po izgledu se ne razlikuju puno od betonskih i poput betonskih kanaleta, imaju završne rešetke koje sprječavaju prodor nečistoće i lišća, pa su stoga izvana prilično slične.

  Stručni članak 169
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 586 izvođača za područje Uređenje dvorišta:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 586 izvođača za područje Uređenje dvorišta:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 586 izvođača za područje Uređenje dvorišta
  10
  5

  VAHA - KOP, vl. Josip Vahtarić

  Lipnica Zagorska
  10
  1

  MALA KOCKA j.d.o.o.

  Zagreb
  9.8
  0

  HOGRA MIHOVLJAN, vl. Igor Kos

  Čakovec
  9.7
  0

  GRANIT, OBRT ZA GRADITELJSKE USLUGE, vl. Jasminko Pletikosić

  Preko
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE UREĐENJE DVORIŠTA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana