Za područje

  Okoliš kuće: uređenje okoliša kuće

  Članak je koristio već 632+ korisnicima
  U današnje vrijeme se većina investitora odlučuje urediti okoliš kuće u duljem razdoblju i u intervalima, stoga je u mnogim novogradnjama okoliš kuće neuredan još dugo nakon što se svi građevinski radovi praktički dovrše. Kao što postupak gradnje objekta zahtijeva precizan koncept i plan, tako i okoliš kuće treba dosljedan i cjelovit plan ako ga želimo urediti u najkraćem mogućem roku. Stoga je koncept vanjskog uređenja okoliša kuće presudan da bi rezultat na kraju bio zadovoljavajuć.
  Stručni članak 632
  vrt.png

  1. Uređenje okoliša kuće

  Okoliš kuće je parcela na kojoj kuća stoji. Budući da smo kuću vjerojatno kupili upravo zato što ćemo moći uživati ​​u svježem zraku i provesti većinu lijepih i toplih dana vani, ima smisla razmisliti o uređenju okoliša kuće. Uređenje okoliša uključuje popločavanje oko kuće, prostor za terasu, stepenice do viših podesta, vrtnu ogradu i pergolu, ljetnu kuhinju i u posljednjoj fazi, naravno, uređenje zelenih površina i vrta. U nastavku pročitajte više o tome kako urediti okoliš kuće.

  Stručni savjet tvrtke AGRINA - PAD d.o.o.


  Što moramo uzeti u obzir prilikom uređenja zelenih površina? Recite

  nam nešto više o održavanju?

  Kod uređenja zelenih površina moramo znati tko će biti korisnici tih površina i na koji će se način one koristi (funkcija tih površina) te na temelju ta dva odgovora kreće uređenje, bilo da su to privatne površine ili javne.
  Ukoliko je to vrt obiteljske kuće on mora zadovoljiti sve potrebe koje njegovi ukućani imaju: npr. odmor, druženje, igra, meditacija, vrsta bilja - aromatično, začinsko, cvatuće, trajnice, zimzeleno...
  Slična stvar je i sa javnim površinama. Kod samog planiranja potrebno je znati tko će biti korisnici tog prostora i koje će sve funkcije on imati (da li je to park, igralište - kakvo, za koji uzrast djece, teretana na otvorenom, prostor za roštilj...)

  Kod uređenja privatnih zelenih površina najvažnija je suradnja sa investitorom. Zadovoljiti potrebe i želje u suradnji sa stručnjacima i njihovim savjetima i usmjerenjima. Kod sadnje je najvažnije saditi prema pravilima struke, prihraniti bilje te ručno zalijevanje ukoliko nema automatskog navodnjavanja.

  Naša se firma bavi održavanjem svih vrsta zelenih površina. Pri tome mislimo na privatne obiteljske okućnice te javne zelene površine. Košnja travnatih površina, orezivanje grmlja i drveća, prihrana, kemijska zaštita bilja. 
  Bavimo se orezivanjem i rušenjem drveća uz pomoć auto košare ili arborista, košnjom svih vrsta zelenih površina (održavanje travnjaka, košnja zapuštenih travnjaka, krčenje površina...) orezivanjem živice i grmlja, izradom sustava automatskog navodnjavanja te projektiranjem svih vrata zelenih površina kao i izvedbom istog.

  Svaka zelene površina mora biti održavana, pri tome mislim na redovitu košnju trave, orezivanje grmlja i drveća te ono najvažnije prihrana i redovito zalijevanje u sušnim mjesecima.

  Sijati ili postaviti travni busen u rolama?

  O tome ovise mnogi čimbenici koji to diktiraju, od samog terena pa do onog najvažnijega, a to su financije i vrijeme, tj. koliko je investiror spreman čekati od izvedbe pa do korištenja travnjaka.

  Zašto vrijeme? Zato što je travnom sjemenu potrebno 7-10 dana da nikne u nekim optimalnim potrebnim uvijetima (temperatura, vlažnost zraka...) plus vrijeme rasta trave do prvog otkosa. Dok postavljanjem travnog busena u rolama imamo gotov travnjak u samo par sati. No, nakon postavljanja nije odmah preporučljivo korištenje istog već pričekati do ukorjenjivanja. 
  Održavanje nakon sijenja ili postavljanja trave u rolama. Oboje treba zalijevati te prihraniti, a kasnije redovito kositi. Održavanje travnjaka započinje već u proljeće kada je potrebno prozračivanje i prihranjivanje. Prozračivanjem se izvade stari i odumrli slojevi trave, a prihrana je neophodna za daljnji rast. Također je važna i redovita košnja tokom cijelog ljeta te zalijevanje.

  Način projektiranje staza i pristupnih cesta?

  Sve projektirane staze moraju zadovoljiti svoju primarnu funkciju, a to je povezivanje točke a sa točkom b. Staze u vrtu se razlikuju od onih na javnim površinama. Razlika je već kod same izvedbe, nosivost, materijala od kojeg su napravljene...
  Staze u vrtovima nisu samo ukras na tlocrtu prilikom projektiranja već i element tog vrta koji se koristi. Projektiramo ih na način da se njima povezuju različiti elementi u vrtu, dakle moraju imati funkciju, a nisu samo ukras u travnjaku. Materijal od kojeg su napravljene ovisi i o drugim elementima, tko će ih koristiti, na koji način, gdje se nalaze, da su u skladu s drugim elementima u vrtu ( opločenja terase, ograda..)

  G-din Nikola Pavlović, AGRINA - PAD d.o.o.

  2. Kako se odvija uređivanje okoliša kuće?

  2.1. Kako napraviti dobar koncept uređenja okoliša?

  Temelj cjelovitog uređenja okoliša je dobro postavljeni koncept i plan na osnovu kojega se relativno brzo može dovršiti uređenje okoliša kuće, čak i istodobno s dovršetkom gradnje kuće. U konceptu s kojim započinjemo uređivati ​​okoliš kuće treba od samog početka uzeti u obzir povezanost unutrašnjosti kuće s njezinom vanjštinom. Treba se usredotočiti na važne veze između kuće i okoliša, što u konačnici dovodi do cjelovitog i kvalitetnog uređenja i do logičnog i ugodnog kretanja u prostoru. Okoliš kuće nije nešto što je sasvim odvojeno od kuće, okoliš kuće treba slijediti logiku dizajna kuće.

  2.2. Okoliš kuće i njeni elementi

  Uređenje okoliša kuće pametno je podijeliti na nekoliko elemenata koje želimo uključiti u dizajn. Dio vrta koji je namijenjen boravku prvi je element koji ima smisla planirati tik uz izravni izlaz iz dnevne sobe ili blagovaonice. To uključuje ljetnu kuhinju, koju bi trebalo smjestiti u blizini izvorne kuhinje, kao i povrtnjak ili biljni vrt. Pristup automobilima i parkiralištu treba planirati odvojeno od dnevnog vrta i onog dijela parcele koji je namijenjen druženju i odmoru. Time se osigurava sigurnost svih pojedinaca, odnosno korisnika prostora. Važno je da je okoliš kuće dizajniran i planiran prema našem stilu života i korištenju slobodnog vremena jer okoliš kuće vjerojatno nije nešto što ćemo mijenjati svake godine. Uređenje kuće prvo zahtijeva razmatranje onoga što trebamo i želimo u vrtu. Prije planiranja i izrade cjelovitog plana uređenja okoliša kuće za svakog investitora važna je financijska procjena investicije, koja će pokazati može li se vanjsko uređenje provesti u cijelosti.

  Uređenje okoliša kuće moguće je u svako doba godine, dobro je izbjegavati samo niske temperature i mraz, koji jako otežava posao. S uređivanjem okoliša kuće obično se počinje na jesen jer tada imamo dovoljno vremena da

  tijekom zime točno nacrtamo plan i sve detalje uređenja te izračunamo sve troškove uređenja. Prije svega, važno je odabrati nekoliko različitih izvođača i usporediti ih. Konačan odabir ponuditelja treba ovisiti o njihovim referencama i ponudama za uređenje okoliša. Odmah nakon zime, kada se tlo odmrzne, može se započeti sa zemljanim radovima na terenu, a sa sadnjom u proljeće. Sadnju treba planirati najkasnije do kraja ožujka.

  2.3. Cjelovito uređenje okoliša kuće

  Upravo cjelovito uređivanje okoliša kuće pridonosi financijskoj i vremenskoj uštedi. Uz pomoć pomno postavljenog plana uređenja mogu se planirati pojedini koraci, odnosno tijek rada. Uređenje okoliša kuće zahtijeva planiranje iskopa, rezervoara za vodu, električnih instalacija za osvjetljenje vrta, eventualno podno grijanje na parkiralištu i sl. To nam omogućava da izbjegnemo nepotrebne ili suvišne iskope koji bi predstavljali dodatne troškove. Naravno, teško je unaprijed točno utvrditi sve poslove koji su potrebni vašem okolišu kuće, ali svejedno, većina instalacija se može predvidjeti unaprijed, pomoću dobro pripremljenog plana uređenja.

  3. Stručnjaci za uređenje okoliša kuće

  Planiranje i uređenje okoliša možemo obaviti sami, ali vrlo malo investitora obično ima iskustva s dizajniranjem i uređivanjem okoliša, iako mnogi imaju detaljan plan u glavi. Stoga je važno odmah na početku, u fazi prikupljanja ideja, uključiti stručnjaka za uređenje okoliša. Stručnjak će pomoći u prikupljanju ideja i savjetovanju, ali može stvoriti i cjelokupno idejno uređenje okoliša kuće. Stručnjak, u ovom slučaju krajobrazni arhitekt, često priprema planove uređenja na samom terenu, u nazočnosti investitora, jer je komunikacija između krajobraznog arhitekta i investitora najvažnija za uspješnu provedbu cjelokupnog projekta. Kada se planira okoliš kuće, investitor je dobrodošao u pripremi materijala, planova, maketa i skica jer omogućuje lakši rad i komunikaciju s krajobraznim arhitektom. Osobito treba obratiti pozornost na odgovarajući izbor materijala koji mora biti u skladu s cjelokupnim dizajnom i izgledom kuće.

  Nešto je drukčija situacija kada su u pitanju građevinski radovi za uređenje okoliša kuće, koje investitor uglavnom može samostalno napraviti. Preduvjet za početak građevinskih radova je dobar idejni plan vanjskog uređenja i savjetovanje s krajobraznim arhitektom. Što se tiče zahtjevnijih građevinskih radova, poput priključka na vodovod, plin i struju, bolje je tu vrstu posla prepusti kvalificiranim stručnjacima.

  vrt.png

  Uredite li okoliš kuće, poželjet ćete se u vrtu zadržavati dulje.

  4. Pogreške pri uređenju okoliša kuće

  Uređenje vrta nije mačji kašalj. Među greškama koje se često vide tek nakon nekoliko godina i nesvjesno se previđaju pri uređenju okoliša su nepropisno postavljena električna rasvjeta, drvo posađeno preblizu kuće, neadekvatan raspored elemenata i slično. Sve te pogreške rezultat su nerazrađenog idejnog plana uređenja. Ako na početku napravimo plan uređenja, ne bismo trebali pogriješiti, čak i ako se uređenje okoliša kuće odvija u etapama. Početni razrađeni idejni plan uređenja garancija je dobrog rezultata. Jedna od čestih pogreški je i položaj dijela vrta u kojem planirate boraviti koji se zbog neprimjerenog plana često ne iskoristi do potankosti. Razlog može biti nedostatak privatnosti ili neadekvatan pristup. Stoga je važno smjestiti ga izravno na izlazu iz dnevne sobe ili blagovaonice. Na taj način taj dio vrta postaje produžetak unutrašnjosti kuće.

  5. Uređenje okoliša kuće – cijena po kvadratu

  Cijena za plan uređenja okoliša kreće se između 2200 i 7500 KN. Cijena plana uključuje priključke i razvode za meteornu vodu i fekalnu kanalizaciju, okna, poklopce i kanalete. U cijenu je uključen i plan betonskih stepenica i potpornih zidova, popločivanje i postavljanje rubnika. Plan uključuje sadnju, popločivanje i staze te plan uređenja okoliša u mjerilu 1:100.

  Cijena uređenja okoliša je od 400-2200 KN/m2. Cijena uključuje iskope za kanale, polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, popločivanje, asfaltiranje i polaganje travnjaka.

  Stručni članak 632
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 586 izvođača za područje Uređenje dvorišta:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 586 izvođača za područje Uređenje dvorišta:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE UREĐENJE DVORIŠTA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana