Za područje
  Suhi beton sa samorazgradivom vrećom

  Kamena vuna, cijena i svojstva izolacije za fasadu/dimnjak

  Članak je pregledalo čak 3028+ korisnika
  Izolacija je ključni dio doma, bez koje je zimi praktički nemoguće živjeti u kući. Kamena vuna (odnosno mineralna vuna) vrlo je popularan i najčešći izbor za izolaciju fasade. Mineralna vuna je vrlo ekološki materijal, izrađen od prirodnih materijala. Ako vas zanimaju osnovne informacije o zvučnoj izolaciji i toplinskoj vodljivosti, pročitajte članak u nastavku. U članku ćete također saznati koliko košta kamena vuna i zašto je mineralna vuna pravi izbor za izolaciju.
  Stručni članak 3028
  kamena vuna fasada

  1. Kamena vuna (mineralna vuna)

  Osim staklene vune, kamena vuna je najčešće upotrebljavani toplinski izolator. Kamena vuna se često naziva i mineralnom vunom jer sadrži mineralna vlakna. Neki misle da je kamena vuna samo drugo ime za staklenu. To nije točno, radi se o različitim materijalima, proizvodnim metodama i nešto drukčijim fizikalnim svojstvima.

  Pri rukovanju i ugradnji kamene vune treba biti oprezan, baš kao i kod ugradnje staklene vune, jer se mineralna vuna sastoji od sitnih čestica koje mogu nadražiti dišni sustav, oči i kožu. Upotreba zaštitne opreme je nužna: rukavice, naočale i, po želji, maske. Dok je kamena vuna dostupna u obliku ploča, staklena vuna je na raspolaganju u rolama. Kao materijal, kamena vuna je, poput mineralne vune, pogodna za ljude jer ne sadrži umjetna veziva. Također, otporna je na mikroorganizme i dobro prkosi vremenu.

  2. Od čega se sastoji kamena vuna?

  Kamena vuna se izrađuje od bazalta i dijabaza, koji se prvo tope u pećima na visokim temperaturama. Zatim im se dodaju koks i druga veziva radi dodatne čvrstoće i vodoodbojnosti, dok u proizvodnom procesu osiguravaju biorastvorljivost vlakana i sigurnu biorazgradivost, što je glavna osobina mineralne vune. Kamena vuna se na kraju reže na komade različitih veličina i prodaje u pločama.

  Kamena vuna ima brojne prednosti. Osim dobre izolacije, kamenu vunu odlikuje i negorivost, koju stiropor nema. Zbog sposobnosti da apsorbira zvuk i paropropusnosti, kamena vuna je vrlo dobra zvučna izolacija. S modernim proizvodnim tehnologijama cijena kamene vune također je postala pristupačnija. Ako želite živjeti u kući u kojoj prirodni materijali imaju prednost, fasada od kamene vune izvrstan je izbor.

  3. Zvučna izolacija i toplinska vodljivost

  3.1. Kamena vuna kao zvučna izolacija fasade

  Buka je sve veći problem, osobito u gradovima i kućama uz cestu. Zvučna izolacija fasade važan je čimbenik. Kamena vuna ima vlaknastu strukturu, stoga je izvrstan izolator. Mekana struktura vlakana također prigušuje zvuk između soba, istodobno sprječavajući udarni zvuk između katova. Stoga je kamena vuna dobar izbor za izolaciju fasada i stropa.

  Kamena vuna
  Kamena vuna

   

  3.2. Toplinska vodljivost

  Kao što znate, toplinska vodljivost je ključni čimbenik u odabiru izolacije za fasadu. Mineralna vuna ima posebna mikrovlakna koja sprječavaju gubitak energije. Kamena vuna na fasadi ili u potkrovlju u kombinaciji s pravilnom ugradnjom znatno će smanjiti gubitak topline vaše kuće. Izolacijom od kamene vune poboljšat ćete mikroklimu u prostoru zimi, a i ljeti, jer kamena vuna štiti od topline.

  3.3. Je li kamena vuna zapaljiva?

  Kamena vuna je, poput staklene vune, nezapaljiva, za razliku od stiropora ili stirodura. Napravljena je od mineralnih materijala vulkanskog podrijetla. To znači da je njezin sastav sličan stijenama, stoga je talište kamene vune iznad 1000 m2. Proizvodi od kamene vune stoga imaju najviši mogući razred negorivosti A1 i znatno pridonose sprječavanju širenja vatre.

  4. Kamena vuna – cijena po kvadratu

  Kamena vuna ima brojne prednosti u odnosu na stiropor, a s modernim tehnologijama postala je i cjenovno pristupačnija. Za kamenu vunu platit ćete oko 20 EUR/m2. Skuplja je samo 10 % od stiropora, što znači da ćete za bolji i prirodniji materijal zajedno s kvalitetnom fasadom platiti samo 10 % više.

  Stručni članak 3028
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE FASADE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana