Za područje

  Pleksiglas: cijena, svojstva i upotreba materijala od akrilnog stakla

  Članak je pregledalo čak 12292+ korisnika
  Pleksiglas je kolokvijalni izraz za polimetylmetakrilat (PMMA). Riječ je preuzeta iz engleskog jezika, pa se zato često piše i kao plexiglas. Postoji mnogo različitih naziva za pleksiglas, ali svi se zapravo odnose na isti materijal. Česta je i upotreba izraza akrilno staklo, odnosno akril i PMMA za pleksigal. Sam se materijal inače može upotrebljavati za razne svrhe. Pleksiglas odnosno akril danas možemo naći svugdje, čak i na gradilištima, gdje se obično upotrebljava kao zamjena za staklo. Prozirni krovni pokrov postaje sve popularniji izbor i pleksiglas je izvrsno rješenje za njega.
  Stručni članak 12292
  pleksiglas
  Imamo 1094 izvođača za područje Krovovi:

  1. Pleksiglas (akrilno staklo) – svojstva i održavanje 

  1.1. Akrilno staklo – svojstva

  Akrilno staklo, odnosno akril je termoplastični materijal koji se osim transparentnosti, odlikuje malom težinom i velikom otpornošću na udarce, oštećenja i lomljenje. To je i razlog zašto se pleksiglas upotrebljava kao zamjena za obično staklo. U usporedbi sa staklom, osim spomenutih osobina, akril je fleksibilniji i jednostavniji za oblikovanje jer se praktički ne lomi zbog specifičnih polimera.

  Ploče od pleksiglasa vrlo su UV otporne, čvrste i neosjetljive na vremenske uvjete. One su ekološki prihvatljiv materijal koji uslijed zagrijavanja ne ispušta štetne tvari u zrak. Osim toga, izvrstan su toplinski izolator.

  1.2. Održavanje pleksi stakla

  Iako je akril otporan na oštećenja, oštrim predmetom se može ogrepsti i oštetiti. Stoga je pri kupnji zaštićen folijom koja se naknadno uklanja. Postoje i ploče od pleksiglasa kojima je jedna strana dodatno zaštićena od mogućih ogrebotina.

  Pleksiglas je materijal koji se lako održava. Može se očistiti vlažnom nasapunanom krpom, ali treba izbjegavati agresivne tekućine koje ga nagrizaju (npr. aceton). Postoje i posebna sredstva za čišćenje ploča od pleksiglasa.

  2. Pleksiglas u građevinarstvu

  pleksiglas.png
  Pleksiglas, odnosno akrilno staklo izvrsno je rješenje ako želite prozirne krovne pokrove i nadstrešnice.

   

  U građevinarstvu se pleksiglas može upotrebljavati za razne svrhe. Iako je njegova upotreba poznata uglavnom iz drugih industrija, poput automobilske, gradnje staklenika, akvarija i uokvirivanja fotografija, on se sve češće upotrebljava i u građevinarstvu.

  2.1. Prozirni krovni pokrov i akrilne nadstrešnice

  Ploče od pleksiglasa najčešće se upotrebljavaju kao prozirni krovni pokrov za pokrivanje terasa, nadstrešnica, pergola, zimskih vrtova, staklenika i drugih dogradnji ili produžetaka stambenih objekata. Prozirni krovni pokrov omogućava visokokvalitetno osvjetljenje prostora i dodatnu energiju u zimskim uvjetima. Krov se pokriva pločama određenih dimenzija koje na krajevima imaju žljebove. Pleksiglas je izdržljiv materijal koji propušta svjetlost.

  2.2. Unutarnje opremanje od pleksiglasa

  Pleksiglas se također može upotrijebiti za unapređivanje interijera. Može se upotrijebiti za sanitarnu keramiku npr. kade ili tuševe, razne ormariće, ograde stubišta i mnoge druge elemente. Pleksiglas se sve više upotrebljava u opremanju interijera u kombinaciji s LED osvjetljenjem.

  2.3. Fasade od ploča pleksiglasa

  Pogotovo se u javnim objektima može upotrebljavati kao završni sloj fasade. U tu svrhu upotrebljavaju se ploče od pleksiglasa koje kao napredan, smio i moderan materijal fasadu objekta još dodatno ukrašavaju.

  3. Pleksiglas po mjeri – nabava, vrste i obrada pleksiglasa

  3.1. Pleksiglas – vrste

  Pleksiglas može biti bijel, proziran ili mliječan, a dostupan je i u raznim bojama. Najčešće se upotrebljava prozirno akrilno staklo kao zamjena za klasično staklo. Naravno, postoje prozirne i potpuno neprozirne inačice u više boja i prirodnih nijansi. Postoji, dakle:

  - prozirni pleksiglas
  - poluprozirni ili mliječni pleksiglas
  - plavi pleksiglas
  - zeleni pleksiglas
  - žuti pleksiglas
  - narančasti pleksiglas
  - crveni pleksiglas
  - smeđi pleksiglas
  - ljubičasti pleksiglas
  - bijelo pleksi staklo
  - crno pleksi staklo.

  3.2. Pleksiglas – debljine

  Akrilno staklo dostupno je u različitim debljinama, od 2 do 30 mm. Debljina stakla uvelike utječe na cijenu stakla, kao i na težinu obrade.

  - debljina 2 mm
  - debljina 3 mm
  - debljina 4 mm
  - debljina 6 mm
  - debljina 8 mm
  - debljina 10 mm
  - debljina 15 mm
  - debljina 20 mm
  - debljina 25 mm
  - debljina 30 mm.

  3.3. Pleksiglas – dimenzije

  Pleksiglas možete kupiti u pločama različitih dimenzija ili u štapovima različitih promjera. Ploče su dostupne u raznim dimenzijama, obično do 1500 mm x 3000 mm. Ponuditelji, naravno, nude pleksiglas po mjeri, a najčešći formati ploča su:

  - 500 x 500 mm
  - 500 x 1000 mm
  - 500 x 2000 mm
  - 1000 x 1000 mm
  - 1000 x 2000 mm.

  3.4. Obrada – rezanje, graviranje i savijanje pleksiglasa

  Ako su vam potrebne određene dimenzije ili specifični oblici za natpise, ukrase i slično, ne brinite se jer većina ponuditelja pruža usluge dodatne obrade pleksiglasa. Pleksiglas manje debljine (do približno 10 mm) može se i laserski rezati, čime se dobivaju razni uzorci i otvori. Točnost ili tolerancija rezanja pleksiglasa kreće se između 0,5 i 1 mm.

  Uz rezanje pleksiglasa dostupni su i drugi načini obrade, poput savijanja pleksiglasa za proizvode poput namještaja i uredsku opremu.

  Također je vrlo često i graviranje pleksiglasa radi izrade informativnih ploča i drugih grafičkih oznaka.

  4. Pleksiglas, cijena po kvadratu

  Cijena pleksiglasa ovisi uglavnom o debljini pleksiglasa: cijena se kreće od cca. 30 EUR za debljinu od 2 mm. Cijena također ovisi o naručenoj količini i načinu obrade pleksiglasa.

  Stručni članak 12292
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Krovovi?

  Imamo 1094 izvođača za područje Krovovi:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 1094 izvođača za područje Krovovi
  9.2
  0

  WINNER PRODUCT j.d.o.o.


  9
  0

  STROJO-METAL, vl. Marko Hrustek i Stjepan Hrustek


  9.4
  0

  LIMENI d.o.o.


  10
  1

  SKIMI64 d.o.o.