Za područje

  Što je samorazlijevna izravnavajuća masa?

  Članak je pregledalo čak 15065+ korisnika
  Samorazlijevni estrih ili izravnavajuća masa je poseban oblik mase koju se u tekućem stanju nanese na pod objekta, a potom se ona pod vlastitom težinom jednakomjerno razdijeli po površini.
  Stručni članak 15065
  samorazlijevajuca masa
  Imamo 568 izvođača za područje Estrih, glazura:

  Prednosti

  Prednost samorazlijevne izravnavajuće mase pred običnim estrihom je u tome da se brže suši i tanjeg je sloja. Osim toga, omogućuje bolju temperaturnu iskoristivost, prije svega u kombinaciji s niskotemperaturnim grijanjem. Također se ljepše raspodjeljuje po površini poda jer ima sposobnost samorazlijevanja i ujednačenu kvalitetu zbog tvorničkoga miješanja. Ima visoku tlačnu i savojnu čvrstoću.

  Kada je samorazlijevni estrih prikladan?

  Samorazlijevna izravnavajuća masa je kao podloga prikladna ispod keramičkih pločica, parketa, laminata i drugih materijala. Posebno je ta vrsta estriha primjerena u kombinaciji s podnim grijanjem. Estrih u tekućem stanju razlije se među cijevi podnoga grijanja i ljepše ih obujmi. Osim toga, u sloju estriha pojave se mali zračni mjehurići. Mjehurići zraka doprinose lakšem prijenosu topline iz cijevi podnoga grijanja u prostor.

  Priprema poda i razlijevanje estriha

  Prvo moramo pričekati da je konstrukcija poda suha i tvrda. Potom je potrebno pripremiti traku od kompresibilnog materijala koji polažemo uzduž ruba zidova. Prvo po cijeloj površini poda rasprostremo željenu foliju (primjerice polietilensku) ili premaz. Rubovi folije se moraju preklapati. Na foliju postavimo odabranu toplinsku izolaciju (npr. EPS), na nju po potrebi još i dodatnu foliju (npr. PE). U slučaju podnog grijanja moramo na izolacijske ploče pričvrstiti još željeznu mrežicu ili upotrijebiti poseban sustav za podno grijanje s čepovima. Na kraju nalijemo samorazlijevni estrih.

  Samorazlijevni estrih
  Samorazlijevni estrih  Samorazlijevna izravnavajuća masa je obično već pripremljena i pakirana u vrećama, a potom je promiješamo pomoću horizontalne miješalice. Tekući estrih se pomoću crpke preko pomične cijevi crpi na mjesto polaganja. S raspoređivanjem mase počnemo uvijek na mjestima veće debljine, a raspoređujemo je nivelacijskom libelom.

  Cijena za samorazlijevni estrih kreće se negdje između 14 i 16 EUR/m2. Više informacija o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena. Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje.

  Stručni članak 15065
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Estrih, glazura?

  Imamo 568 izvođača za područje Estrih, glazura:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 568 izvođača za područje Estrih, glazura
  9.7
  0

  OBRTNIČKA ZADRUGA ČAKOVEC


  10
  0

  Z.S.V. d.o.o.


  9.5
  0

  KONT d.o.o.


  10
  1

  IT DIZAJN, vl Ivan Turšćak