Za područje

  Dekorativni beton: cijena za štokovani, prani, polirani i brušeni beton

  Članak je pregledalo čak 23381+ korisnika
  Beton je uvijek bio jedan od glavnih građevinskih materijala za izgradnju objekata, a u posljednje vrijeme postaje sve popularniji kao vidljivi materijal u modernim, suvremenim prostorima. Vidljivi, dekorativni beton ukrašava mnoge hotele, poslovne prostore, galerije, trgovine i pojedinačne kuće. Glavna prednost je širok raspon mogućnosti, odnosno inačica vidljivog betona, koji se uklapa u bilo koji interijer i eksterijer. Na raspolaganju je štokovani beton, brušeni beton, prani beton ili polirani beton.
  Stručni članak 23381
  omiljen
  dek betok
  Imamo 90 izvođača za područje Teraco pod, teraco kamen:

  1. Vrste vidljivih betona

  Poznajemo različite vrste vidljivog betona, svaka inačica je pogodna za određeni objekt i prostor. Neki od dekorativnih betonskih podova mogu se izravno nanijeti na postojeću podlogu, opet druge vrste ili izvedbene inačice zahtijevaju pripremu podloge. U osnovi razlikujemo dvije vrste dekorativnog betona. Prvi način ugradnje je brušenje i poliranje postojeće betonske ploče metodom uklanjanja, dok drugu vrstu ugradnje karakterizira nanošenje tankog sloja betona na već postojeću podlogu.

  2. Oprani beton 

  Oprani beton vrlo je popularna površina za vanjske i unutarnje prostorije. Oprani beton je dekorativna vrsta vidljivog betona koja se ugrađuje pranjem, odnosno uklanjanjem betonskog plašta, čime se ističu kamenčići (agregati). Rad i ugradnja opranog betona zahtijevaju koordinaciju betoniranja i završne obrade površine, koja se provodi odmah nakon ugradnje betona. Kako se odvija izrada opranog betona? Betonska ploča izlijeva se unaprijed u fazama na određenim kvadraturama površine. Nakon što se beton u određenoj mjeri veže, slijedi površinska obrada kojom se glatko zaglađeni beton opere i tako izloži agregat. Izrazito je važno poštivati ​​vremensko ograničenje jer se beton ne smije predugo vezati da bi se mogao oprati. Na kraju se betonska površina impregnira kako bi se zaštitila od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

  Oprani beton izrazito je popularna podna površina jer stvara izrazito lijep vizualni efekt i ima vrlo dobra protuklizna svojstva. Konačni izgled opranog betona možemo unaprjeđivati dodavanjem agregata različitih veličina, boja, struktura itd.

  3. Polirani beton

  Polirani beton odlikuje se iznimnom kvalitetom i estetikom. Polirani beton ukrašava mnoge moderne interijere objekata, a zbog mnogih pozitivnih svojstava ima prednosti u odnosu na druge vrste podnih obloga. Jedno od glavnih svojstava poliranog betona je njegova trajnost. Tijekom brušenja i poliranja uklanja se gornji sloj betona, a novootkriveni sloj impregnira uz pomoć posebnih sredstava za poliranje. Prednost poliranog betona je sprječavanje razvoja grinja, alergena i stvaranja plijesni. Istodobno, polirani beton zahtijeva jednostavnu njegu, gdje se preporučuje obnavljanje impregnacijskog sloja svakih nekoliko godina.

  Polirani beton osigurava veliki broj mogućnosti konačnog izgleda. Jedini uvjet je da se boja veziva za beton, kao i boja i veličina granulata, utvrde prije ugradnje. Tijekom brušenja sloj granulata se izloži u onoj mjeri ili dubini da se na kraju dobije teraco pod. U završnoj fazi slijedi završno poliranje do punog sjaja. Prije konačne uporabe, polirani beton se zaštiti dubinskom impregnacijom betona.

   

  poliran.jpg
  Polirani beton ili teraco omiljeni je pod javnih objekata.

  3.1. Koja je glavna razlika između opranog betona i poliranog betona?

  Oprani beton (teraco) se kao podna podloga izrađuje izravno na betonskoj površini u debljini od cca 2 cm, a kod poliranog betonskog poda armirano-betonska podloga izravno se brusi i polira. Betonska površina u ovom slučaju već predstavlja konačni pod. Stoga se u izradi poliranog betona upotrebljava postojeća betonska ploča, pri čemu se ploči ništa ne dodaje, već se samo uklanja gornji sloj betona. Dubina do koje brusimo ovisi o željama klijenta u vezi sa izloženošću granulata (kamenčića). Naravno, možemo se odlučiti i za drugu varijantu u slučaju da želimo imati ujednačen izgled, bez posebnih ukrasnih efekata.

  4. Štokovani beton

  Štokovani beton idealan je za vanjske površine. Štokovanje je način obrade površine betonske ploče udarnim profiliranim čekićem, okljucavanje ili špikanje, ručno ili strojno pomoću HTC stroja. Ova vrsta postupka uzrokuje hrapavost cementa i agregata, što rezultira stvaranjem protuklizne površine koja djeluje i estetski zanimljivo i kvalitetno. Konačni postupak je impregnacija betonske površine.

  Štokovani beton tipičan je za javne površine (pločnike), parkove, vanjske prostore ispred trgovačkih i sportskih centara, tržnice i druga slična područja koja su svakodnevno vrlo izložena vanjskim vremenskim utjecajima i opterećenjima. Štokovani beton također odlikuje lako održavanje, koje se sastoji od periodičnog čišćenja i obnavljanja duboke impregnacije na nekoliko godina. Dubinska impregnacija služi kao zaštita od smoga, soli i snijega.

  5. Brušeni beton

  Brušeni betonski pod pogodan je i za vanjske površine jer je protuklizan, a njegova izrada vrlo je slična izradi poliranog betona, samo što kod brušenog betona završna površina nije polirana do potpune glatkoće. U završnoj fazi važno je napraviti dubinsku impregnaciju koja pruža otpornost poda na smrzavanje.

  Brušeni beton radi se na armirano-betonskoj ploči, koja mora biti odgovarajuće debljine i strojno zaglađena. Pripremljena betonska ploča brusi se u fazama do željene dubine, što, naravno, ovisi o željenoj izloženosti agregata. Za provedbu brušenog betona upotrebljavaju se teški strojevi za brušenje s dijamantnim alatima. Tako pripremljeni brušeni betonski pod upotrebljava se za vanjske površine te stvara monolitni izgled i osigurava trajnost i dugovječnost.

  6. Microtopping beton

  Dekorativni microtopping beton je sustav koji se sastoji od polimera obogaćenog cementom i namijenjen je obnavljanju površina. To je u osnovi umjetna masa koja se postavlja na estrih. Zbog izvrsne adhezivnosti materijala, može se primijeniti gotovo na sve vrste materijala. Sustav microtopping pogodan je za vanjske i unutarnje površine. Pod ne mora biti ravan, može se izvesti i na okomitim površinama. Konačni izgled microtopping betonske površine ovisi o željama naručitelja. Postoje različite nijanse boja, efekti nejasnih prelaza i na kraju, ali ne manje važno, izgled poliranog betona.

  Stručni savjet tvrtke V5 PROJEKT d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka V5 PROJEKT d.o.o.?

  Tvrtka V5 PROJEKT d.o.o. nudi izvođenje modernih podnih sistema na bazi epoxy i poliuretanske smole, te microcementa. Konstantno usavršavanje i uvođenje novih sistema izvedbe, te korištenje novih suvremenih materijala, čini nas boljim izvođačima radova iz dana u dan.

  Koliko izbor prave podloge stvarno vrijedi?

  U konstantnoj suradnji s arhitektima i dizajnerima interijera našli smo po nekoliko rješenja za svaki prostor od podruma do potkrovlja. Svaki prostor zahtijeva drugačiju funkcionalnost i estetiku. Zato smo razvili po nekoliko sistema koju su protuklizni, UV stabilni, otporni na vlagu, sol, mraz, abraziju itd... Izbor prave podne obloge svakako poboljšava funkcionalnost Vašeg životnog prostora, te mu značajno podiže estetiku.

  Prednosti podnih obloga na bazi polimercementa?

  Microcement i epoxy smolu vidimo kao materijale budućnosti, koji su sami po sebi prirodnog izgleda sa bezbroj raznih kreacija i boja. Lagani su za održavanje, antibakterijski, nemaju fuge i spojeve kao druge podne obloge, te nisu štetni za zdravlje. U potpunosti su kompatibilni sa podnim grijanjem, te nema nikakvih štetnih isparavanja. Prednosti ovih sistema su i ti što je cijeli prostor vizualno jedna cjelina koja nije ispresjecana fugama I lajsnama. Osim na podove materijali se mogu nanositi i na zidove, stepenice, u walk in tuš kabine, stupove, pa čak i na namještaj.

  Je li ova vrsta podova klizava i na koji način se održava?

  Kod ovakvih podnih sistema osim što postoji bezbroj boja i efekata, postoji mogućnost i odabira završnog laka (mat, polumat i sjaj). Lak spriječava upojnost bilo kakvih tekućina, vode, ulja, te sva prljavština ostane na površini što se vrlo lako čisti sa običnim deterdžentom, spužvom i vodom. Svaki podni sistem se može izvesti i u protukliznoj verziji od glatkih površina razreda R10 do grubih vanjski površina razreda R12.

  G-din Vedran Petak, V5 PROJEKT d.o.o.

  7. Vanjski premazi za beton

  Da bi se sačuvao izgled dekorativnog betona, treba ga redovito održavati. Preventivni betonski premazi produžuju vijek izloženih površina jer su otporni na vremenske utjecaje, vlagu i mikroorganizme, kao i na blage lužine i kiseline. Na raspolaganju su vodonepropusne mase, brzovezujući mort, grundirna zaštitna sredstva i materijali za sanaciju i zaštitu betona.

  8. Dekorativni beton - cijena

  8.1. Prani beton - cijena

  Koliko iznosi cijena za oprani beton? Cijena za oprani beton je 12 - 16 EUR/m².

  8.2. Poliranje betona - cijena

  Koliko košta polirani beton? Cijena za polirani beton kreće se između 1 - 3 EUR/m².

  8.3. Štokovanje betona - cijena

  Koliko košta štokovani beton? Cijena za štokovanje betona iznosi 0,30 - 4 EUR/m².

  8.4. Dijamantno brušenje betona - cijena

  Koliko košta brušenje betona? Cijena za polirani beton kreće se između 1,20 - 2 EUR/m².

  8.5. Microtopping dekorativni beton - cijena

  Koliko košta microtopping dekorativni beton? Cijena za microtopping beton kreće se od 50-80 EUR/m².

  Stručni članak 23381
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 90 izvođača za područje Teraco pod, teraco kamen:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija