Za područje

  Okrugle stepenice, polukružne stepenice ili spiralne stepenice?

  Članak je koristio već 6038+ korisnicima
  U prethodnom članku bilo je riječi o jednokrakim i višekrakim stepenicama, a ovog puta ćemo govoriti o okruglim, polukružnim i spiralnim stepenicama, koje se ubrajaju u zavojite stepenice. Glavna razlika u usporedbi s višekrakim stepenicama je što u slučaju zavojitih stepenica gazišta kontinuirano idu u polukrug ili spiralno, od donjeg do gornjeg kata, bez odmorišta, odnosno podesta.
  Stručni članak 6038
  polukružne-stepenice.jpg
  Imamo 920 izvođača za područje Namještaj po mjeri:

  1. Okrugle stepenice – kada se odlučujemo za njih?

  Zavojite stepenice praktične su kada prostor u kući ili u stanu ne dopušta postavljanje ravnih stepenica. Okruglo stubište, bilo polukružno ili spiralno, fleksibilnije je u usporedbi s ravnim stepenicama, odnosno bolje se prilagođava određenom prostoru. Nedostatak prostora nije jedini razlog ugradnje zavojitih stepenica. Njihovu upotrebu mogu diktirati i estetski razlozi. Sve ovisi o investitoru.

  Zbog specifičnog dizajna, zavojite stepenice predstavljaju određeni izazov za hodanje. Ključno je da ih dizajniramo da budu dovoljno široke i tako omogućimo najnormalnije i najudobnije hodanje.

   

  spiralne-stepenice.jpg
  Spiralne stepenice od drva.


  1.1. Karakteristike polukružnih stepenica

  Polukružne stepenice poredane su kontinuirano u obliku polukruga do sljedećeg kata i nemaju podest. Zbog krivulje kretanja, gazišta nisu jednakih dimenzija i dubina stepenica je nešto veća s vanjske strane stubišnog kraka. Upravo zbog toga je hodanje vanjskom stranom stubišta ugodnije i sigurnije. Širina polukružnih stepenica prije svega ovisi o veličini raspoloživog prostora, a pri projektiranju treba težiti što većoj širini jer to korisniku omogućuje sigurnije i ugodnije koračanje.

  1.2. Karakteristike spiralnih stepenica

  Za razliku od polukružnih stepenica, spiralne stepenice kontinuirano vijugaju oko središnjeg stupa, tako da je ograda postavljena samo s vanjske strane stubišnog kraka. Kod spiralnih stuba dimenzije pojedinih gazišta pokazuju još veću razliku od polukružnih stepenica. Širina stepenica je izvana najveća, a oko jezgre je gotovo nemoguće hodati zbog izrazito malih dimenzija.

  Spiralne stepenice imaju prednost jer zauzimaju vrlo malo prostora i učinkovito povezuju dva kata. Nedostatak spiralnih stubišta je neugodno hodanje i otežano prenošenje većih komada namještaja. Spiralne stepenice se stoga obično ne upotrebljavaju kao glavna komunikacija odnosno veza između etaža. U slučaju da ih i dalje želimo upotrebljavati kao glavno, primarno stubište, moramo uzeti u obzir radijus oko središnjeg stupa, koji obavezno treba biti 2 puta veći od širine stepenica kako bi korisnici mogli sigurno i udobno hodati.

  spiralne-stepenice-s-punom-ogradom.jpg
  Moderne spiralne stepenice sa punom ogradom.

  2. Kružne stepenice – cijena

  Cijena polukružnih, spiralnih ili okruglih stepenica ovisi o dimenziji stepenica, načinu odnosno postupku ugradnje stepenica, vrsti i količini upotrijebljenog materijala i izvođaču.

  Napomena: u nastavku su navedene prosječne cijene različitih izvođača odnosno ponuđača unutarnjih stepenica, bez PDV-a!

  2.1. Drvene polukružne stepenice u obliku slova U

  Dimenzije stepenica

  - širina stepenica: 90 cm

  - visina, koja se prelazi: 285 cm

  - tlocrtna dužina prvog kraka: 210 cm

  - tlocrtna dužina drugog kraka: 184 cm

  - tlocrtna dužina trećeg kraka: 200 cm.

  Prosječna cijena drvenih polukružnih stepenica navedenih dimenzija iznosi 9450 do 15750 KN. Cijena ovisi o vrsti drva. Ako usporedite hrast, jasen i bukvu, stepenice od hrasta imaju najvišu cijenu, slijedi jasen, a bukva je najjeftinija.

  2.2. Metalne polukružne stepenice u L izvedbi s jednim zavojem

  Cijena metalnih stepenica oblika L s čeličnom konstrukcijom s jednostrukim nosačem dimenzija 100 x 100 mm, uključujući ugradnju i dimenzioniranje na standardnu ​​visinu kata iznosi približno između 8400-14400 KN/kpl.

  2.3. Metalne polukružne stepenice U oblika sa dva zavoja

  Cijena metalnih stepenica U oblika s čeličnom konstrukcijom s jednostrukim nosačem dimenzija 100 x 100 mm, uključujući ugradnju i dimenzioniranje na standardnu ​​visinu kata iznosi približno između 9100-15600 KN/kpl.

  3. Zavojite stepenice su dobar izbor

  Odluka za kružno stubište, polukružno stubište ili spiralno stubište ovisi o želji pojedinca. Ako u kući ili u stanu nedostaje mjesta za ravne stepenice i prisiljeni ste odlučiti se za jednu od navedenih opcija, preporučuje se polukružno stubište zbog ugodnijeg i sigurnijeg hodanja. Spiralne stepenice elegantno su i praktično rješenje za vikend kućice i manje objekte za odmor, pa ih izbjegavajte u stanu ako je ikako moguće.

  Stručni članak 6038
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 920 izvođača za područje Namještaj po mjeri:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 920 izvođača za područje Namještaj po mjeri:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 920 izvođača za područje Namještaj po mjeri
  10
  1

  LKF BIRKE j.d.o.o.


  9.7
  0

  STOLARIJA VULJANIĆ, vl. Veljko Vuljanić


  9.8
  0

  STOLARIJA ĆUK, vl. Nedeljko Čuk


  10
  1

  MERKURPANEL d.o.o.


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE NAMJEŠTAJ PO MJERI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana