Za područje

  Kapa dimnjaka

  Članak je pregledalo čak 14852+ korisnika
  Kapa dimnjaka obvezna je oprema vašeg dimnjaka. Kapa dimnjaka zapravo je krovni dio dimnjaka i predstavlja njegov završetak. Kapa dimnjaka štiti dimnjak od različitih vremenskih uvjeta sprječavajući ulazak kiše u otvor dimnjaka i usmjeravajući plinove iz dimnjaka. Ovo su samo dva glavna razloga zbog kojih je kapa za dimnjak toliko važna.
  Stručni članak 14852
  kapa.JPG
  Imamo 61 izvođača za područje Kapa za dimnjak:

  1. Kapa za dimnjak – za što se upotrebljava?


  Osim dodatne estetske vrijednosti vašeg dimnjaka, kapa za dimnjak ima i brojne druge zadaće te je važna komponenta u cjelokupnom sustavu dimnjaka. Razlozi koji idu u prilog korištenju kape dimnjaka su: učinkovita kapa dimnjaka povećava vuču dimnjaka, može raditi pomoću vjetra ili u kombinaciji s električnom strujom, sprječava ulazak vlage u otvor dimnjaka, minimalno štiti dimnjak od kiše i s vanjske strane, apsolutno poboljšava sagorijevanje, jedinstven sustav kape dimnjaka omogućava jednostavan pristup samom dimnjaku, kapa dimnjaka prikladna je za sve vrste goriva, a osim toga, kapu dimnjaka krasi i dugi rok trajanja ako je kvalitetno napravljena i od kvalitetnih materijala.

  Kapa dimnjaka preporučuje se za sve vrste dimnjaka, čak i za one koji se povremeno upotrebljavaju. Dimnjaci obično imaju različite dimenzije i zbog toga se kape za dimnjak najčešće izrađuju po mjeri, odnosno po narudžbi.

  2. Vrste kapa dimnjaka


  Na tržištu postoji mnogo različitih tipova kapa dimnjaka. Bez obzira na tip kape dimnjaka, pametno je izabrati kapu dimnjaka s odgovarajućim CE certifikatom koja je napravljena u skladu s europskim zakonodavstvom. Jedino ćete na taj način biti sigurni da će kapa dimnjaka biti u funkciji više godina i kvalitetno obavljati svoju ulogu u sustavu dimnjaka.

  Općenito kape dimnjaka dijelimo na dvije primarne grupe, a to su rotirajuće kape dimnjaka (kape dimnjaka s rotirajućom glavom) i statičke kape dimnjaka. Koja kapa dimnjaka je dobra za bolju vuču?

  2.1. Rotirajuća kapa dimnjaka


  Za rotirajuće kape dimnjaka karakteristično je to što sadrže posebne zaštićene kuglične ležajeve koji se nalaze unutar kape. Zbog toga ne dolazi do škripanja i zaustavljanja kape dimnjaka. Rotirajuća kapa dimnjaka najčešće se izrađuje od inoksa – nehrđajućeg čelika različitih debljina, otpornog na dim i kiselinu.

  Rotowent kapa dimnjaka


  Kapa dimnjaka Rotowent na dinamičan način koristi se snagom i brzinom vjetra, zbog čega se znatno poboljšava vuča dimnjaka, a istodobno onemogućuje vjetru potiskivanje dima natrag u otvor dimnjaka. Kapa dimnjaka uvijek se samostalno postavi u smjeru suprotnom od puhanja vjetra.

  Ova vrsta kape dimnjaka prikladna je za različite vrste dimnjaka i načine grijanja, te je izrazito otporna na vrlo visoke temperature.

   

  rotowent-kapa.jpg
  Rotowent kapa dimnjaka uvijek se okreće u stranu suprotnu od vjetra.

   

  Turbowent kapa dimnjaka


  Rotirajuća kapa dimnjaka Turbowent također se na dinamičan način koristi snagom vjetra, koji pojačava vuču dimnjaka. Turbina ove vrste kape dimnjaka uvijek se vrti u istom smjeru, bez obzira na smjer vjetra i njegovu snagu. Turbowent sustav prikladniji je za grijanje na plinska i tekuća goriva ili za prozračivanje.

   

  turbowent-kapa.jpg
  Rotirajuća kapa dimnjaka pomoću vjetra poboljšava vuču dimnjaka.

   

  2.2. Statičke kape dimnjaka protiv vjetra


  Na tržištu je dostupno nekoliko različitih tipova statičkih kapa dimnjaka. Navest ćemo dva česta tipa statičkih kapa dimnjaka u obliku valjka.

  H statička kapa dimnjaka 


  Statička kapa dimnjaka tipa H koristi se dinamičkom snagom vjetra, pomoću kojeg se podiže vuča dimnjaka. Kapa stvara razliku u tlaku, a rezultat toga je podizanje zraka. Najčešći materijal je nehrđajući čelik.

   

  kapa-H.jpg
  H kapa dimnjaka otporna je na vjetar i poboljšava vuču dimnjaka.

   

  - statička kapa dimnjaka u obliku valjka


  Drugi najčešći tip statičke kape dimnjaka je u obliku valjka koji se koristi dinamičkom snagom vjetra i time povećava vuču dimnjaka. Materijal je nehrđajući čelik, a dostupno je nekoliko različitih promjera, prikladnih za sve vrste dimnjaka.

   

  cilindricna-kapa.jpg
  Cilindrična kapa dimnjaka.

   

  3. Postavljanje kape dimnjaka


  Budući da sve kape dimnjaka imaju komplet za pričvršćivanje i prema dimenzijama odgovaraju cijevi dimnjaka, postavljanje kape dimnjaka vrlo je jednostavno. Možete je bilo kada demontirati i zamijeniti. Najveći problem i opasnost predstavlja rad na velikoj visini, zbog toga nemojte sami bez odgovarajuće zaštitne opreme postavljati kapu dimnjaka.

  4. Cijena kape dimnjaka


  Cijena kape dimnjaka ovisi o veličini/promjeru cijevi dimnjaka, materijalu, proizvođaču i sličnim faktorima. Srednja cijena za prosječnu kapu dimnjaka od nehrđajućeg čelika je do 100 EUR, a cijene mogu doseći vrijednost i preko 200 EUR.

   

   

   

  Stručni članak 14852
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Kapa za dimnjak?

  Imamo 61 izvođača za područje Kapa za dimnjak:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 61 izvođača za područje Kapa za dimnjak
  9.8
  0

  PUNTIŽEL d.o.o.


  9.1
  0

  DIMAX d.o.o.


  10
  4

  ALPHA SUN j.d.o.o.


  10
  8

  SCHIEDEL PROIZVODNJA DIMNJAKA d.o.o.