Za područje

  Mramor ili granit?

  Članak je pregledalo čak 26629+ korisnika
  U prethodnim člancima pisali smo o uporabi, polaganju i cijeni kamena, a ovaj put smo za vas napisali nekoliko riječi o mramoru i granitu, koji imaju širok spektar primjene u vanjskim i unutarnjim prostorima. Koji odabrati? Koji je čvršći? Koji je prikladniji za vanjsku primjenu – mramor ili granit? Sve to, ali i više od toga, pročitajte u nastavku.
  Stručni članak 26629
  omiljen
  granite floors
  Imamo 387 izvođača za područje Klesarstvo:

  1. Mramorne ploče ili granitne ploče?


  Glavna razlika između mramora i granita javlja se zbog različitih izvora obiju vrsta kamena. Mramor je zapravo vapnenac s određenim dodatcima, formiran od sedimenata, a granit je vulkanskog porijekla. Budući da je vapnenac bijel, mramor je iste boje, osim u nekim primjerima kada dobiva boju zbog primjesa. Mramor ima prekrasne obojene žile koje su posljedica primjesa sedimenta. Za granit su karakteristične tamnije boje, a struktura granita je zrnata. Mramorne i granitne ploče upotrebljavaju se za popločavanje prestižnih interijera, kao i za zidne obloge u kupaonicama i povijesnim objektima.

  2. Vrsta granita i mramora utječe na čvrstoću


  Za razliku od granita, mramor je nešto mekši kamen i zbog toga ga je lakše oblikovati, a granit zbog svoje čvrstoće zahtijeva rezanje dijamantnim oštricama. Granit je s fizikalnog i kemijskog aspekta postojaniji, te je zbog toga prikladniji za građevinski materijal. U usporedbi s granitom, mramor ne podnosi dobro vanjske utjecaje iz okoline, posebice razne vrste kiselina, te zbog toga brže propada. Granit zbog toga ima veliku prednost, njegovo čišćenje i održavanje je jednostavnije i ne treba voditi brigu o specijalnim sredstvima za čišćenje.

   

  granit.jpg
  Granit ima karakterističnu zrnatu strukturu.

   

  3. Unutarnji ili vanjski kamen?


  Za vanjsku primjenu granit je prikladniji zbog svoje čvrstoće i veće postojanosti. Prednost granita vidi se kod oblaganja vrlo opterećenih površina (javne zgrade). Što se tiče unutarnje primjene, ruke su vam odriješene. Ovdje možete birati između mramora i granita, a za kuhinje se preporučuje granit jer se kuhinjski pultovi smatraju opterećenim radnim površinama. Zadnju riječ će imati i završna cijena, na temelju koje ćete birati između spomenutih materijala.

  3.1. Granitni pultovi


  Kameni pultovi po mjeri prikladni su za radni pult. Granitni pult otporan je na udarce, vrućinu, pucanje i nečistoće te se vrlo jednostavno čisti. Bogata tekstura prirodnog kamena kuhinji daje prestižan izgled. Kameni pult po mjeri možete naručiti kod kamenoklesara.

  3.2. Moderni nadgrobni spomenici


  U čast uspomene na svoje pretke brinemo se o uređenju grobova. Kamen je izdržljiv materijal i još odavno se upotrebljava za nadgrobne spomenike. Najčešći odabir su mramor i granit, koji osim što su čvrsti, lijepo izgledaju. Možete birati između jednostrukih i dvostrukih spomenika, te spomenika za urnu. Brojni kamenoklesari u ponudi imaju katalog nadgrobnih spomenika, a dostupni su i nadgrobni spomenici po mjeri.

  3.3. Mramorne stepenice


  Mramor i granit otporni su na habanje i zbog toga su prikladni za površine za hodanje, poput kamenih stepenica. Kamene stepenice izrađuju se po mjeri. Izrađuje ih kamenoklesar, koji najprije napravi izmjeru stepenica, a zatim iskleše prikladne ploče za stubište. Mramorne stepenice mogu biti unutarnje ili vanjske, pri čemu unutarnje mogu biti polirane, a vanjske moraju imati grublju površinu. U ovom slučaju preporučujemo piljeni kamen ili postavljanje protukliznih traka za stepenice.

   

  mramor.jpg
  Mramor se zbog svoje ljepote i raznolikosti upotrebljava već tisućama godina.

   

  3.4. Granitne daske


  Granit i mramor upotrebljavaju se i za kamene daske. Budući da su otporni na udarce, vodu i sunce, idealni su materijali za prozorske daske, koje su vrlo izložene utjecajima prirode. Osim toga, kamena prozorska daska oku je ugodna i dobro se uklapa u moderne i tradicionalne fasade. Za kamene prozorske daske upotrebljava se kamen debljine 2 do 3 cm. Preporučujemo polirani kamen, koji je otporniji na nečistoće. Rub mora imati okapni profil za lakše otjecanje vode.

  4. Granit – cijena po kvadratu


  Koja je cijena granita? Sitnozrnati granit, koji je ujedno homogeniji, je i skuplji. Granit možete dobiti za cijenu od 20 do 30 EUR/m², a može dosezati i do 50 EUR/m² i više.

  5. Mramor – cijena po kvadratu


  Koja je cijena mramora? Cjenovna vrijednost mramora procjenjuje se s obzirom na količinu i boju žila, koje često mramoru daju poseban, jedinstven izgled. Zbog toga je najjeftiniji mramor koji nema žile i zbog toga nije toliko vizualno privlačan. Za mramor ćete prosječno izdvojiti između 15 - 30 EUR/m², a rjeđi mramori koštaju i više od 50 EUR/m².

  Stručni članak 26629
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Klesarstvo?

  Imamo 387 izvođača za područje Klesarstvo:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 387 izvođača za područje Klesarstvo
  9.2
  0

  WINNER PRODUCT j.d.o.o.


  10
  3

  FORTE, vl. Vinko Kasalo


  9.6
  0

  MOD d.o.o.


  9.5
  0

  BIŠĆAN d.o.o.