Za područje

  Renoviranje kupaonice – cijena, ideje i brza obnova kupaonice

  Članak je koristio već 2610+ korisnicima
  Kupaonica je prostorija koja mora biti maksimalno iskoristiva, a istodobno želimo da izgleda lijepo, što je ponekad zbog svih sanitarija i instalacija teško postići. Prilikom renovacije ne čeka vas samo zamjena svega vidljivog, već najčešće i svih instalacija koje se ne vide. Cjelokupna brza obnova kupaonice obuhvaća radove poput: zamjene sanitarija, zamjene podnih i zidnih obloga, obnova električnih instalacija s rasvjetom, vodovodnih i odvodnih instalacija. Renovacija kupaonice obuhvaća osvježavanje dotrajalih instalacija, kao i postizanje suvremenog izgleda moderne kupaonice.
  Stručni članak 2610
  77989.jpg
  Imamo 1576 izvođača za područje Adaptacija kupaonice:

  1. Procjena opsega obnove kupaonice


  Renoviranje kupaonice u pravilu je zahtjevan, dugotrajan i skup zahvat. Prije sanacije kupaonice treba utvrditi što je sve potrebno zamijeniti. To uključuje i cijevi i električne instalacije u kupaonici, te eventualnu ugradnju dodatnih sustava, poput podnog grijanja. Dobro isplanirana sanacija kupaonice uštedjet će vam puno sijedih vlasi tijekom renoviranja.

  2. Koji izvođači su vam potrebni prilikom renovacije kupaonice?


  Brza obnova kupaonice zahtijeva usklađenost i organiziranost svih izvođača koji surađuju na tome. Najčešće su to izvođači strojnih i vodovodnih instalacija, električnih instalacija i keramičar. Zbog brže izvedbe i uštede moguća je i izvedba „ključ u ruke”, kod koje jedan izvođač preuzima odgovornost za sve radove i zajedno s partnerima obnavlja kupaonicu.

  Dok budete prikupljali ponude izvođača, vodite brigu o tome da ponuda obuhvaća barem sljedeće točke: demontaža opreme i uklanjanje pločica, odvoz materijala, vodovodni radovi ugrubo, zidarski radovi, priprema podloge za polaganje, polaganje pločica, fugiranje pločica i završni radovi. Ako kupite materijal preko izvođača, platit ćete manji PDV. Materijal obuhvaća keramičke pločice, građevinski i vodovodni materijal (ljepila, fugir-masa, beton, vodovodne cijevi i odvodi), sanitarije, tuš-kabinu, kadu, umivaonike i ostalo.

   

  underfloor_heating.jpg
  Kako bi vam ispod nogu uvijek bilo ugodno, u kupaonicu postavite vodeno ili električno podno grijanje.

   

  3. Moderne kupaonice – ideje za dizajn kupaonice i opremu kupaonice


  Najprije treba utvrditi kako dizajnirati kupaonicu u zaokruženu cjelinu. Ne možete si predočiti modernu kupaonicu? Ideje vam može pomoći razviti arhitekt ili dizajner interijera. Pločice možete izabrati i iz kataloga objavljenih na internetu, a s okvirnom idejom isplati se posjetiti salon keramike i provjeriti kako materijali zapravo izgledaju. Planiranje kupaonice može vam olakšati program za crtanje kupaonice i savjetnik u salonu keramike, koji će vam pripremiti prezentaciju finalnog izgleda sa sanitarijama i keramikom. Sanitarije i veličina pločica ovise o veličini kupaonice. Za veliku kupaonicu prikladni su veći formati pločica od onih za malu kupaonicu.

  4. Zamjena instalacija u kupaonici


  Iako su nevidljive, instalacije u velikoj mjeri određuju položaj sanitarija. Najveće ograničenje je pozicija kućnog vertikalnog kanalizacijskog odvoda u koji otječu otpadne vode i fekalije. Treba paziti da WC školjka bude postavljena što bliže odvodu i da je priključak na odvod što kraći. Dugi priključak može dovesti do začepljenja i smanjenja statičke čvrstoće etažne ploče u koju je ugrađen. Instalacije se često skrivaju i iza suhomontažnog zida, za koju je uvriježen izraz instalacijski zid. Takvu izvedbu lakše je održavati i ne zahtijeva nikakve zahvate na konstrukciji. Kod samih instalacija važni su prije svega pravilni padovi i odvodi.

  Podno grijanje u kupaonici danas je već skoro standard. Možete birati između podnog grijanja s toplom vodom iz centralnog grijanja ili za podno grijanje na struju. Pritom se kod renoviranja najčešće bira podno grijanje na struju jer se na taj način ne podiže podloga. Kod podnog grijanja vodom iz centralnog grijanja dobili biste dodatnu stepenicu.

  5. Uklanjanje pločica


  Za uklanjanje pločica potrebno je mnogo razbijanja i snage. Ako su stare pločice loše nalijepljene i kod udaranja na nekim mjestima odzvanja šupljina ili same padaju, uklanjanje je najbolje rješenje. Nakon uklanjanja starih pločica izvodi se ravnanje zida masom za ravnanje i na taj način se pripremi za postavljanje novih pločica. Tijekom uklanjanja podnih pločica iznad cijevi podnog grijanja treba biti vrlo oprezan kako se ne bi oštetile cijevi podnog grijanja.

  Uklanjanje je zajedno s odvozom materijala bolje prepustiti obrtničkoj tvrtki, a možete uštedjeti i nešto novca u prvim fazama radova kada se radi o rušenju neke prostorije odnosno objekta i odvozu materijala, gdje puno možemo učiniti sami.

  6. Pločice za kupaonicu i mozaici


  U kupaonice se postavljaju prije svega pločice različitih formata. Po kvaliteti površine, pločicama su vrlo slični mozaici koji mogu oplemeniti kupaonicu svojim sitnim uzorkom. Pritom treba biti oprezan, ne smijemo postaviti u većoj kupaonici prevelike mozaike sitnog uzorka, odnosno ne smijemo je obložiti na taj način u cijelosti. Dobili biste vrlo intenzivan i neusklađen izgled. Mozaik je prikladan za manje kupaonice ili za manje površine u većim kupaonicama, te se upotrebljava za obogaćivanje ambijenta i dodatak klasičnim pločicama.

  7. Kamen i drvo u kupaonici


  Uz pločice i mozaike, koji su klasična obloga u kupaonicama, u današnje vrijeme upotrebljavaju se i neke druge obloge. Vrlo korisne i estetski zanimljive podne i zidne obloge su kamene ploče. Kamen u kupaonici pruža klasičan, malo hladan, ali i elegantan izgled. Njega ljudi biraju prije svega zbog dodira originalnosti i klasike. Kamene ploče nisu otporne i neosjetljive kao keramičke pločice i treba im nešto više održavanja.

  Malo drukčije i zanimljivo rješenje je i drvo u kupaonici. Ne radi se samo o kupaonskom namještaju, već i o zidnim i podnim oblogama. Drvene kupaonske podne obloge pružaju ugodan osjet bosim nogama. Pritom treba izabrati vrlo otpornu vrstu drva, koja može izdržati promjene temperature, vodu i vlagu. Za to su prikladne neke tropske vrste drva, na primjer tikovina, koja se upotrebljava i u nautici, a potrebni su i posebni premazi. Drvo zahtijeva i više održavanja. Preporučuje se postavljanje obloge tako da je odignuta od poda i da je s donje strane omogućeno prozračivanje.

   

  engineered-wood-floors-bathroom.jpg
  Moderne kupaonice mogu imati i drvene podove.

  8. Kupaonica bez pločica


  Nemate mnogo vremena za obnovu kupaonice? Pitate se kako izgledaju moderne kupaonice? Kupaonica bez pločica ima više prednosti od klasičnih kupaonica. Osim suvremenog i modernog izgleda, renoviranje kupaonice bez pločica odvija se mnogo brže jer nije potrebno gubiti vrijeme na uklanjanje i ponovno polaganje pločica. Renovacija se može obaviti u samo nekoliko dana. Stare pločice možete prekriti glatkim premazom koji nema fuge u koje bi se skupljala nečistoća i koji se jednostavno čisti. Naknadni popravci su jednostavniji jer nema potrebe čuvati zalihu pločica.

  9. Koliko košta renovacija kupaonice?


  Koliko košta renovacija kupaonice? Cijena kupaonice ovisi o opsegu obnove, kvaliteti ugrađenih materijala i veličini kupaonice. Početna cijena je 15 000 kn, pa sve do 40 000 kuna. Pritom cijena ne raste ravnomjerno prema rastu kvadrature.

  Stručni članak 2610
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1576 izvođača za područje Adaptacija kupaonice:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1576 izvođača za područje Adaptacija kupaonice:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  Imamo 1576 izvođača za područje Adaptacija kupaonice
  9
  0

  RADOVI GRA-TEL j.d.o.o.

  Susedgrad
  9.6
  0

  TIM-COLOR d.o.o.

  Zagreb
  9.7
  0

  ZEBRANO DIZAJN j.d.o.o.

  Bestovje
  9.7
  0

  MRIŽICA d.o.o.

  Zagreb
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ADAPTACIJA KUPAONICE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana