Za područje

  Balkonska vrata — koja odabrati?

  Članak je pregledalo čak 28363+ korisnika
  Primarna funkcija balkonskih vrata je povezivanje i istodobno odvajanje unutarnjeg i vanjskog prostora. Postavljamo ih na sunčanu stranu u dnevni boravak, jer na račun njihovih dimenzija unosimo u prostor zadovoljavajuću količinu dnevnog svjetla. Osim zadovoljavajuće osvijetljenosti prostora, balkonska vrata nude izravan pogled i kontakt s vanjskom okolinom jer omogućuju nesmetani prijelaz na balkon ili terasu. Koju vrstu balkonskih vrata odabrati? Jednokrilna, dvokrilna, PVC ili drvena balkonska vrata?
  Stručni članak 28363
  omiljen
  balkonska vrata
  Imamo 340 izvođača za područje Staklene stijene, balkonska vrata:

  Balkonska vrata razlikujemo po o načinu otvaranja, materijalu, izradi i načinu upotrebe. Tekstom je obuhvaćena podjela vrata prema načinu otvaranja i materijalu.


  1. PODJELA BALKONSKIH VRATA PREMA NAČINU OTVARANJA

  Fiksna balkonska vrata

  Posebna vrsta balkonskih vrata su fiksna balkonska vrata, koja zbog svoje veličine spadaju u kategoriju vrata i ne dopuštaju otvaranje vratnog krila. Postavljamo ih na mjesta gdje ne trebamo prozračivanje prostorija. Glavna funkcija fiksnih balkonskih vrata je osvjetljenje prostorije.

  Jednokrilna balkonska vrata

  Jednokrilna balkonska vrata najčešći su oblik balkonskih vrata. Jednokrilna balkonska vrata sadrže vrlo malo potencijalnih točaka za propuštanje zraka, stoga su toplinski i ventilacijski gubitci kroz njih manji u usporedbi s dvokrilnim balkonskim vratima. Balkonsko vratno krilo ima dvije opcije otvaranja: otvaranje na nagib (kip) i puno otvaranje vratnog krila. Moguće su i različite izrade jednokrilnih balkonskih vrata: jednokrilna balkonska vrata s fiksnim nadsvjetlom, jednokrilna balkonska vrata s nadsvjetlom na kip i jednokrilna balkonska vrata s fiksnom bočnom svjetlošću. Uobičajene dimenzije jednokrilnih balkonskih vrata su 1000 x 2100 mm (š x v).

  Dvokrilna balkonska vrata

  Dvokrilna balkonska vrata se zbog svojih dimenzija postavljaju tamo gdje je prostor nešto veći i omogućava nam neometano otvaranje i zatvaranje. U usporedbi s jednokrilnim, dvokrilna balkonska vrata imaju nešto lošiju brtvljenost, a zbog toga i znatno više točaka za propuštanje zraka. Uobičajena, prosječna dimenzija dvokrilnih balkonskih vrata je 2000 x 2100 mm (š x v).

  Dvokrilna balkonska vrata s prečkom (stupom)

  Dvokrilna balkonska vrata s ugrađenom prečkom omogućuju otvaranje oba vratna krila u horizontalnom i vertikalnom smjeru. Maksimalne dimenzije balkonskih vrata s prečkom su 2500 x 2200 mm.

  Dvokrilna balkonska vrata bez prečke

  Kod dvokrilnih balkonskih vrata bez prečke oba se krila otvaraju horizontalno u prostor, ali samo jedno od njih vertikalno. Maksimalne dimenzije balkonskih vrata bez prečke su 2000 x 2200 mm.

  Klizna balkonska vrata (panoramska stijena)

  Pojam klizna balkonska vrata i panoramska stijena na neki se način odnose na isto. U pitanju su balkonska vrata većih dimenzija koja drugim riječima nazivamo panoramskom stijenom.

  Podizna klizna panoramska stijena

  Kod podiznih panoramskih stijena klizna vrata se prije otvaranja lagano podignu, a zatim klize duž vodilica prozora pored fiksnog dijela. Krila nisu u istoj ravnini, međutim, usprkos tome stijena se zatvara fiksno i toplinski je dobro izolirana i nudi ugodan klimatski ugođaj. Podizni klizni sustav panoramske stijene je pogodan za raspone većih dimenzija. Maksimalne preporučene dimenzije su cca. 4000 x 2400 mm.

  Nagibno klizna panoramska stijena

  Za nagibno klizni sustav karakteristično je da se panoramska stijena otvara kliznim izvlačenjem tako da se krilo prvo otvara samo kao kod ventilacije (na nagib – ventus), a zatim se krilo još izvuče dolje. Tako može krilo kliziti pored fiksnog dijela unatoč tome što su oba krila u istoj ravnini. Za nagibnu kliznu panoramsku stijenu preporučuju se maksimalne dimenzije 3200 x 2200 mm.

  Harmo klizna balkonska vrata

  Preklopne panoramske stijene sastavljene su od nekoliko segmenata, odnosno panela koji se otvaraju po sustavu harmonike i unakrsno slažu u samom prijelazu. Postoji više načina i smjerova otvaranja: otvaranje svih panela na jednu stranu, djelomično otvaranje panela u lijevu stranu ili djelomično otvaranje panela u desnu stranu. Maksimalne dimenzije preklopne panoramske stijene koja se preporučuje su 4800 x 2200 mm.

  Stručni savjet tvrtke TRUPINA d.o.o.


  Što klizna vrata čini boljim izborom od klasičnih i svojstva kliznih vrata?

  Klizna vrata ili takozvane klizne stijene imaju svoje prednosti i svoje mane.
  Prednosti su: izrazito lako rukovanje, te mogućnost izrade u velikim gabaritima čak i do 6300mm širine i preko 2600mm visine (visina može biti veća ali u tom slućaju mora ići nadsvjetlo), također postoje mogućnosti utopljenog praga takozvani "skriveni" ili "nevidljivi" prag, kod ove opcije prag se potpuno utapa u visinu završnog poda, te ne postoji barijera između unutrašnjeg i vanjskog dijela kuće, ova opcija je dostupna kod podizno-kliznih Aluplast HST 197mm stijena. Također sve vrste kliznih stijena mogu biti izabrane u mnoštvo dekora i punih boja.

  Savjet:
  kod izbora boja ili dekora kod kliznih stijena i ostale PVC stolarije je da pripazite da sadrži tehnologiju Cool-Colors. Ovo je izuzetno bitno jer Cool-Colors tehnologija sprječava pregrijavanje profila tijekom izrazitog sunca i vrlo toplih dana, s tehnologijom Cool-Colors značajno je produžen vijek profila i postojanost boje i dekora. Svi klizni sistemi također mogu biti opremljeni unutrašnjim i vanjskim roletama sa ili bez elektropogona, te sa vanjskim žaluzinama sa ili bez elektropogana i s unutrašnjim žaluzinama. 
  Mane: Jedina mana kod kliznih vrata je ta što spadaju u skuplji cjenovni razred za razliku od balkonskih vrata, što je i očekivano zbog troškova izrade koji se znatno razlikuju od izrade balkonskih vrata.

  Modeli kliznih vrata tkz. kliznih stijena?

  1: Klasična klizna vrata ili u narodu poznatiji "Šiber"
  Od kliznih sistema najjeftiniji, ali nikako ga ne bi preporučili za grijane prostore jer ovaj sistem nije 100% zrakonepropustan, te se najčešće koristi za zatvaranje terasa, pregrađivanje vanjskih ili unutarnjih prostorija npr. u restoranima. Izrađuje se od tanjih profila, te nema okova za brtvljenje, isključivo okov služi za zatvaranje.
  2: Otklopno klizna vrata
  Cjenovno odmah iza "Šiber vrata" Ovaj sistem krasi izrazito Kvalitetan sistema okova koji u sebi ima otklop+klizni mehanizam koji 100% brtvi, te ga krasi odlična zrakonepropusnost i termoizolacija. Ovaj sistem se ne smije izrađivati od normalnih prozorskih profila što je nažalost česta praksa, ovaj klizni sistem se mora izrađivati od prozorskog profila ali specijalno namijenjenim za klizne sisteme s minimalno 110mm širokim krila ili šire, dok je štok standardni zavisno od vrsti profila.
  3: Otklopno klizna vrata sa automatskim izbačajem
  Optički i po pitanju termoizoacije, te zrakonepropusnosti 100% identičan kao otklopno klizna stijena, ali ovaj sistem ima specijalan automatski okov koji kod okretanje ručke sa otvara stijenu, te kod zatvaranje stijene dovoljno ju je samo gurnuti jer okov sam hvata krilo i štok. Ova opcije značajno olakšava upotrebu te ju toplo preporučujemo za sve stijene preko 2200mm širine.
  4: Smart - Slide
  Klizna vrata u cjenovnom razredu Otklopno kliznih vrata, najnoviji sistem na tržištu, spoj otklopno klizne stijene i podizno klizne stijene, pogodan za sve vrste objekata, izrazito lako rukovanje i naravno 100% zrakonepropusnost i izvrsna termoizolacijska svojstva.
  5: Podizno klizna vrata HST
  U samom vrhu cjenovnog razreda, Premium sustav kliznih vrata, dubina štoka ide od 190mm , pa sve do nevjerojatnih 197mm, izrazita termoizolacija i 100% zrakonepropusnost, mogućnost opcije sa utopljenim pragom takozvani nevidljivim pragom, potpuno bez barijere između unutarnjeg i vanjskog dijela kuće, napomena ova opcija je dostupna isključivo kod nove gradnje, te za to moraju biti predviđeni odvodi ispred stijene zbog sprječavanja ulaska vode u kuću dok su vrata otvorena. Ovaj sistem podnosi najveće dimenzije od svih kliznih sistema na tržištu, te ga je moguće izraditi u jednom komadu do dim. širine 6300mm i visine 2600mm.

  Svi klizni sistemi imaju mnoštvo različitih šema, što znači da mogu biti jednokrilna, dvokrilna, trokrilna, četverokrilna... itd, te sa jednim glavnim krilom, razne kombinacije fiksnih dijelova sa kliznim dijelovima. Opcije su skoro neograničene na Vama je samo da kažete što želite.

  Na što paziti prilikom kupnje:

  Nakon što ste se odlučili za klizni sistem koji Vama odgovara, trebate paziti na slijedeće stvari:
  1: Marka profila 
  2: Serija profila - Kao i kod Automobila, nakon što ste izabrali Marku morate izabrati i paziti na seriju ( Cijene se mogu između serija od iste marke razlikovati i do 60%)
  3: Vrsta profila - Nakon što ste izabrali Marku i Seriju profila, bitna je i vrsta tj. namjena jer određena serija iste Marke i Serije mogu biti namijenjene za prozore, klizne vrata ili ulazna vrata razlika je u širini profila, a ime i serija je isto naznačena.
  4: Vrsta Stakla - Postoje dvostruka, trostruka, te za objekte sa specijalnim namjenama i četverostruka. Sva stakla mogu biti punjenja i plinom za dodatnu izolaciju.
  5: Tehnologija stakla - Postoje obična float stakla, Low-e stakla, te postoje stakla najnovije generacije takozvana pametna stakla Planitherm Evolution.
  6: Vrsta Okova - Bitno je da imaju dodatnu zaštitu od hrđe i habanja. Te pripazite na dodatnu opremu koju posjeduje, centralno zaključavanje "štulp getriba", ventilirajući sistem 2u1 sa 4. stupnjem ručke itd.
  7: Strojevi koje posjeduje firma za izradu stolarije - Zadnje ali ne i manje bitno su strojevi za izradu proizvoda koje želite kupiti, velike su razlike u kvaliteti između izrade na starim strojevima ili strojevima najnovije generacije kao što su CNC i trenutno najnovije generacije PLC strojeva.


  Prokurista Marko Trupina, TRUPINA d.o.o.


  2. MATERIJALI ZA OSTAKLJIVANJE

  Za materijal balkonskih vrata upotrebljavaju se PVC, drvo, ALU, kombinacija drvo-ALU. Za ostakljivanje se upotrebljava dvoslojno ili troslojno izolacijsko staklo. Po pitanju materijala za okvire, na raspolaganju su različite boje, modeli i drugi dekorativni elementi koji uljepšavaju vaš dom. Budući da balkonska vrata spadaju u grupu vanjskih vrata, njihov izgled se treba podudarati s vanjskim izgledom objekta. Odabir materijala za balkonska vrata ovisi o cjelokupnom dizajnu i izgledu objekta, a na odabir svakako utječe i cijena.

   

  PVC balkonska vrata

  PVC balkonska vrata smatraju se, kao i prozori i ulazna vrata, najjeftinijim materijalom na tržištu. U usporedbi s drvom jeftinija su do 40 %, jednostavnije se održavaju i vrlo su otporna na vanjske utjecaje.


  Drvena balkonska vrata

  Drvena balkonska vrata odlično se slažu s objektom koji ima drvenu fasadu. Uz različite vrste drva na balkonskim vratima i fasadi možemo postići zanimljive kontrastne suprotnosti. Međutim, drvo se smatra skupljim materijalom od PVC-a, manje je otporno na vanjske utjecaje, ali ne zahtijeva više održavanja.

  ALU i drvo-ALU balkonska vrata

  Vrata od aluminija i drvena –ALU balkonska vrata najskuplja su na tržištu, čak do 100 % u usporedbi s PVC balkonskim vratima. Točno je da su po pitanju mehaničkih svojstava na vrhu svih materijala, ali istraživanja pokazuju da se korisnici rjeđe odlučuju za njih upravo zbog visoke cijene.

  3. KAKVE SU CIJENE BALKONSKIH VRATA?

  Naposljetku, dajemo i pregled cijena jednokrilnih i dvokrilnih balkonskih vrata, koje ovise o materijalu i vrsti ostakljenja.

  Napomena: Cijene su prosječne i razlikuju se od proizvođača do proizvođača. U cijenu nije uračunan PDV, troškovi montaže niti bilo koji dodatni popust!

  Jednokrilna balkonska vrata dimenzija 1100 mm x 2100 mm

  Cijena jednokrilnih PVC balkonskih vrata s dvoslojnim ostakljenjem je 220 EUR, s troslojnim ostakljenjem 270 EUR. Za jednokrilna balkonska vrata s dvostrukim ostakljenjem platit ćete 350 EUR, s troslojnim ostakljenjem 450 EUR. Cijena drvo-ALU jednokrilnih balkonskih vrata s dvoslojnim ostakljenjem je 570 EUR, s troslojnim 680 EUR.

  Dvokrilna balkonska vrata dimenzija 1800 mm x 2100 mm

  Cijena dvokrilnih PVC balkonskih vrata s dvoslojnim ostakljenjem je 430 EUR, s troslojnim 560 EUR. Cijena drvenih dvokrilnih balkonskih vrata s dvoslojnim ostakljenjem je 600 EUR, s troslojnim ostakljenjem 800 EUR. Za kombinaciju materijala drvo-ALU dvokrilnih balkonskih vrata s dvoslojnim ostakljenjem platiti ćete 1.000 EUR, s troslojnim ostakljenjem 1.200 EUR.

   4.png.jpg

  -Drvena nagibno-klizna balkonska vrata.

   

  3.-.jpg

  -PVC dvokrilna balkonska vrata.

   

  1.-.jpg

  -Drvena klizna preklopna balkonska vrata.

   

   

   

   

   

   

   

  Stručni članak 28363
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 340 izvođača za područje Staklene stijene, balkonska vrata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Staklene stijene, balkonska vrata?

  Imamo 340 izvođača za područje Staklene stijene, balkonska vrata:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 340 izvođača za područje Staklene stijene, balkonska vrata
  9.1
  0

  PORTES d.o.o.


  9.8
  0

  INOPREM d.o.o.


  9.7
  0

  APERTURA d.o.o.


  9.9
  0

  BRAVARIJA ILIJAŠ, vl. Daniela Ilijaš