Za područje

  PVC prozori

  Članak je pregledalo čak 8793+ korisnika
  PVC prozori su energetski najučinkovitiji prozori, imaju dulji vijek od drvenih prozora, visoku zvučnu izolaciju i modernog su dizajna. Najbolji dio je da su PVC prozori jeftiniji od drvenih ili aluminijskih prozora. Plastični materijali zadržavaju boju jer su veoma otporni na UV svjetlost, ne stare, ne žute i ne blijede. U nastavku smo opisali sve prednosti i nedostatke PVC prozora i napisali nekoliko riječi i o pravilnoj ugradnji PVC prozora.
  Stručni članak 8793
  pvc
  Imamo 697 izvođača za područje PVC stolarija:

  1. Prednosti PVC prozora

  PVC prozori su najpopularniji izbor kupaca zbog pristupačne cijene i mnogih drugih prednosti. S obzirom na to da prozori i ostala građevinska stolarija znatno pridonose toplinskim gubicima zgrade (čak do 30 %), jedna od najvažnijih prednosti PVC prozora je izvrsna toplinska izolacija, kažu u tvrtki PVC Markus, koja se bavi prodajom i ugradnjom građevinske stolarije od PVC, ALU I ALU-PVC profila. Izolacija ovisi o debljini i toplinskoj vodljivosti okvira (Uf), toplinskoj vodljivosti stakla (Ug) i ukupnoj toplinskoj vodljivosti (Uw). Što je niža vrijednost ukupne toplinske vodljivosti, veća je energetska učinkovitost prozora.

  Kada se odabere kvalitetna PVC stolarija mogu se smanjiti troškovi grijanja za trećinu. Pri odabiru prozora treba uzeti u obzir i zvučnu izolaciju, osobito ako živite na bučnoj cesti. Obratite pažnju na Rw oznaku. Vrijednost te oznake treba biti što veća. Jedna od najvećih prednosti PVC prozora je jednostavno održavanje i dugi vijek. Naime, očekivani vijek trajanja PVC prozora je 40 godina, održavaju se povremenim čišćenjem mokrom krpom i podmazivanjem okova jednom godišnje. Za razliku od drvenih prozora, PVC prozore ne treba lakirati niti impregnirati, nisu osjetljivi na kiseline, ne hrđaju, UV zrake ih ne oštećuju, podnose i ekstremne vremenske uvjete. Na tržištu je dostupan velik izbor PVC prozora u različitim dizajnima i bojama, tako da nije teško pronaći onaj model koji nadopunjava i nadograđuje izgled kuće. PVC prozori danas su najpopularniji izbor kupaca prozora.

  pvc-prozori.jpg

   

  Stručni savjet tvrtke T.E.C.O.L. d.o.o.


  Što sve nudi tvrtka T.E.C.O.L. d.o.o.?

  Tvrtka TECOL nudi ALU i PVC stolariju te sobna i protuprovalna vrata.

  Za koju vrstu prozora se kupci najčešće odlučuju? Alu ili PVC?

  Kupci se najčešće odlučuju za PVC stolariju jer je u odnosu na ALU stolariju povoljnija i ima bolje toplinske karakteristike.

  Koja je toplinska i zvučna izolacija alu prozora?

  Zvučna i toplinska izolacija ovise o vrsti ALU profila i vrsti stakla, a može ići do Uw=0,83 W/m2K odnosno Rw=46 dB.

   

  G-din Ognjen Kalčić, T.E.C.O.L. d.o.o.


  2. Nedostaci PVC prozora

  Visoke temperature mogu utjecati na savijanje PVC-a. Prozori od PVC-a lošije kvalitete koji su dugo izloženi jakom suncu možda se (u rijetkim slučajevima) neće u potpunosti zatvoriti dok se ponovno na ohlade, a pri tome su osjetljiviji veći prozori. Takve deformacije se sigurno neće dogoditi na prozorima bolje kvalitete. Drugi nedostatak PVC prozora je što njihova boja može s vremenom požutjeti ili izblijedjeti. Za razliku od drvenih ili aluminijskih prozora, boje PVC prozora ne mogu se osvježiti bojenjem. Treći nedostatak PVC prozora je što se plastika u prirodi vrlo sporo razgrađuje. Izrada prozora posljednjih godina se odvijala recikliranjem otpadne plastike. Međutim, istina je da je vijek PVC prozora dulji od drvenih, što znači da se otpad smanjuje.

  3. Kvalitetna ugradnja PVC prozora

  Kvalitetna ugradnja PVC prozora mora se izvesti u skladu s propisanim stručnim i tehničkim postupcima, što osigurava uštedu energije i omogućuje besprijekornu upotrebu prozora na dulji period. Kod izolacije PVC prozora (toplinske i zvučne) važno pravilno je zabrtviti kontakt prozora sa zidom, bez oštećenja okvira prozora ili vidljivih otvora. Kod montaže prozorskog krila također ne smije doći do mehaničkih oštećenja prozora, zaglavljivanja i ljuljanja. Otvaranje prozora mora biti besprijekorno, kvake prozora se moraju fiksno ugraditi. Prozori se mogu ugraditi u klasičnom, eko ili ral standardu. Klasična ugradnja je najčešća. Okvir prozora treba vijcima pričvrstiti na zid, otvor na spoju između okvira prozora i zida treba ispuniti poliuretanskom pjenom.

  Kod ekomontaže treba otvor između zida i prozora zapuniti ekološkim materijalom, pijenom na bazi vode koja je elastična i sposobna prilagoditi se promjenama temperature i vlage. Ovakav postupak je najbolji za obnovu starijih objekata. Ral montaža se pretežno koristi kod novoizgrađenih objekata i onih koji su izgrađeni u niskoenergetskom i pasivnom standardu. Za brtvljenje se upotrebljava paropropusna masa s unutarnje strane, a s vanjske strane elastična mekostanična pjena, koja omogućuje pari da izlazi iznutra van, ali ne i suprotno. Kvalitetna montaža PVC prozora treba omogućiti besprijekornu upotrebu prozora na dulji rok.

  montaža.jpg

  Stručni članak 8793
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje PVC stolarija?

  Imamo 697 izvođača za područje PVC stolarija:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 697 izvođača za područje PVC stolarija
  9.1
  0

  PORTES d.o.o.


  9.3
  0

  ALU D j.d.o.o.


  10
  1

  iOVO, vl. Ivan Lopac


  10
  11

  MONT PLAST, vl. Darko Pintar