Električne instalacije, cijena i ugradnja

  Članak je koristio već 1650+ korisnicima
  Opseg i cijena električnih instalacija je nešto što je izvan znanja prosječnoga pojedinca. Naravno, za sve to će se pobrinuti kvalitetan projektant električnih instalacija koje će po planovima izvesti pouzdan električar. No mi smo ovoj temi svejedno posvetili nekoliko riječi. Kao i u prethodnim tekstovima, i ovdje smo se osvrnuli na cijene.
  Stručni članak 1650
  kutija.jpg

  Stambene zgrade uglavnom imaju električne instalacije niskog napona, dakle do 250 V; snažnije elektroinstalacije do 600 V upotrebljavaju se samo u industriji. Za dom dolaze u obzir i instalacije telekomunikacijskih uređaja koje ne prelaze 50 V izmjeničnog napona i 120 V jednosmjernog napona, u što spadaju telefon, interfon, antene, sigurnosni uređaji, internet i slično.

  1. Ne izbjegavajte plan električnih instalacija

  Treba razlikovati instalacije od električne mreže. Električna mreža je izvan kuće, na nju se priključujete posebnim priključkom za električnu mrežu, koji definira projektant električnih instalacija u projektu za pribavljanje građevinske dozvole – PGD-a.

  Prije ugradnje električnih instalacija potrebno je imati projekt električnih instalacija, koji vam izrađuje projektant. Time izbjegavate dodatne troškove, a izvođačima elektroinstalacija pružate mogućnost da pripreme preciznu ponudu. Plan je obvezan, prije svega zbog toga da i kasnije možete nadograđivati ili obnavljati elektroinstalacije.

  Cijena projektne dokumentacije elektroinstalacija je između 400 i 600 eura, što je s obzirom na ukupnu cijenu ugradnje još uvijek mali iznos.

  Stručni savjet tvrtke ELKOP PROJEKT d.o.o.


  Faze rada i najvažnija pravila za izvođenje elektroinstalaterskih radova?

  Najvažnija pravila za izvođenje elektroinstalaterskih radova su sljedeća:
  - izvoditi radove prema pravilima struke, a to znači poštivati boju i dimenziju vodiča koja je određena pravilnikom, poštivati propisane razmake koji moraju biti između raznih tipova instalacija
  - poštivati projekte, ukoliko se uoči pogreška ili nelogičnost, istu provjeriti i prokomentirati s projektantom ili voditeljem radova
  - poštivati upute proizvođača prilikom ugradnje razne elektro opreme
  - najvažnije pravilo: struja ne oprašta, stoga svaki izvođač mora biti oprezan prilikom izvođenja radova i mora misliti na one koji će nakon njega tu istu instalaciju koristiti

  Faze izvođenja:
  - izrada projekta - izrada elektro projekta koji je sastavni dio glavnog projekta, izrađuje ga ovlašteni projektant elektro struke
  - gruba faza radova - izrada uzemljenja, polaganje zaštitnih cijevi, ugradnja kutija, provlačenje kabela
  - finomontaža - ugradnja utičnica, prekidača i rasvjetnih tijela
  - ispitivanje - ispitivanje instalacije te izdavanje dokumentacije

  Na koji način provjeravamo ispravnost električnih instalacija i uzemljenja u našem stanu ili kući?

  Ispravnost električnih instalacija i uzemljenja u stanu ili kući ispituje se specijalnim uređajem koji nam može dati puno korisnih informacija o našim instalacijama.

  Kad je pravo vrijeme za zamjenu elektro instalacija?

  Pravo vrijeme za zamjenu instalacija, vrlo teško pitanje, naime elektro instalacije bi trebalo provjeravati periodički barem svakih 2 godine. Najviše problema se događa u kućnim razdjelnicima, dolazi do slabljenja spoja između vodiča (žice) i šarafa te dolazi do pregrijavanja na tom dijelu, a to nakon nekog vremena uzrokuje zapaljenje. Ako su instalacije napravljene kvalitetno i s provjerenim materijalima, tada ta instalacije može funkcionirati  i 30 godina, uz periodičke preglede. Stoga mi koristimo samo provjerene proizvođače opreme i kablova, jer se ne želimo dovesti u nezgodnu situacija radi nekoliko kuna zarade. Mnogi ljude, nakon prezentiranja ponude, shvate u čemu je poanta i po čemu se naše instalacije razlikuju od drugih.

  I za kraj, ljudi moraju shvatiti da sa strujom nema šale i da je to jedna vrlo ozbiljna instalacija u vašem objektu. Nažalost mnogi "majstori" ne shvaćaju to ozbiljno te se upuštaju u razna kemijanja što na kraju rezultira problemima i ozljedama.


  Mag.ing.el.techn.inf Dražen Koprivnjak, ELKOP PROJEKT d.o.o.

   2. Ugradnja električnih instalacija i njeni elementi

  Pri ugradnji elektroinstalacija radove dijelimo na grube instalacije i finu montažu. U grube radove električnih instalacija spadaju preboji i tzv. štemanje, glodanje i produbljivanje za kabele i cijevi.

  3. Vrste instalacija

  Možete birati između klasičnih i nadomjesnih instalacija. Klasične elektroinstalacije mogu biti s dubinskim razvodnicima, stropnim razvodnikom ili razvodnim ormarima. Postoje i podne elektroinstalacije. Nadomjesnu instalaciju polažemo u kanale koji se nalaze na dnu. Mijenjanje nadomjesne elektroinstalacije je mnogo jednostavnije, ali utječe na izgled jer kanale ne možemo sakriti iza žbuke.

  3.1. Kabeli i provodnici

  Osnovni sastavni dijelovi elektroinstalacija su svakako provodnici i kabeli. Polaganje kabela odvija se u elektroinstalacijskim cijevima, koritima ili kanalima. Kod polaganja izbjegavamo kabele položene nadžbukno, dakle s obujmicama. U prosječnoj kući možemo očekivati od 500 do 1000 m raznih kabela.

  Instalacijske cijevi polažemo u žbuku, beton, u tlo. Instalacija se uvijek proteže vodoravno ili okomito, nikada dijagonalno ili ukoso. Zbog lakše nadgradnje i sanacije, vodovi idu od 20 cm do 120 cm od tla po visini. Polaganje najkraćim putem dopušteno je samo na stropu.

  Električar će postaviti kabel za napajanje pp/y kabel, a za kabelsku televiziju ili internet postavit će FTP CAT5 kabel. Za prijenos visokofrekventnih signala trebate i koaksalni kabel.

  Spajanje kabela izvodi se u takozvanim dozama. Možete računati da će električar kod vas ugraditi od 100 do 150 razdjelnih doza, koje nazivamo i spojnim elementima. 

  3.2. Razvodni ormari

  Razvodni ormari su čvorovi električnih instalacija u kući. Dobro izvedeni ormari omogućuju nadzor, održavanje i pridonose našoj sigurnosti. Električni ormari su u vatrootpornim metalnim kućištima. Za svaki kat obično je predviđen jedan električni ormar. U njih se ugrađuju FID sklopke, automatski osigurači i glavni prekidači.

   Za posebne sisteme, kao što su videonadzor ili alarmni uređaji preporučuje se ugradnja samostalnog ormara. Za elektroinstalacije prosječne kuće trebat ćete između 3 i 5 ormarića. Jedan ormar stajat će vas oko 200 – 300 eura.

  3.3. Prekidači i utičnice

  Dobro raspoređeni prekidači su ključni za udobno i funkcionalno upravljanje rasvjetom i uređajima. Njih predviđa projektant električnih instalacija.

  Prekidači se ugrađuju 105 cm iznad tla, utičnice 30 cm iznad tla. U radnim prostorijama kao što su kuhinja i kupaonica utičnice treba ugraditi 115 cm iznad tla.

  Postoji više vrsta prekidača. O tome se posavjetujte s projektantom ili izvođačem. Razlikujemo pregibne prekidače, mikroprekidače, potezne prekidače, rotacijske prekidače, senzorske prekidače, koji su jednopolni ili dvopolni. Prekidače namještamo na visinu od oko 120 cm. 

  4. Cijena elektroinstalacija

  Cijena ugradnje instalacija ovisi, naravno, o tome koliko je ugradnja zahtjevna. Ako se odlučite za klasičnu izvedbu, bez interfona, inteligentnih instalacija (senzorsko paljenje, upravljanje na daljinu ili vrijeme paljenja), u početku ćete svakako uštedjeti. Cijena jednostavnih električnih instalacija kreće se oko 15 eura/m2. Elektroinstalacije u prosječnoj kući stajale bi vas 3000 eura.

  Za instalacije srednjeg razreda odvojit ćete više, između 20 i 25 eura/m2, što znači da je njihova ukupna cijena 5000 – 7500 eura.

  kabli.jpgprekidač.jpg

  Stručni članak 1650
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1414 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1414 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE?

  nove elektične inštalacije
  sanacija električnih instalacija
  stambene električne instalacija
  električne instalacije mansarde
  grube instalacije
  kabeli za elektriku
  montaža kutije
  električne vodovi u kući
  elektro poduzeće
 • Elektroinstalacije Biograd na moru
 • Elektroinstalacije Bjelovar
 • Elektroinstalacije Dubrovnik
 • Elektroinstalacije Karlovac
 • Elektroinstalacije Knin
 • Elektroinstalacije Krk
 • Elektroinstalacije Makarska
 • Elektroinstalacije Osijek
 • Elektroinstalacije Pag
 • Elektroinstalacije Poreč
 • Elektroinstalacije Pula
 • Elektroinstalacije Rijeka
 • Elektroinstalacije Rovinj
 • Elektroinstalacije Šibenik
 • Elektroinstalacije Sisak
 • Elektroinstalacije Slavonski Brod
 • Elektroinstalacije Split
 • Elektroinstalacije Umag
 • Elektroinstalacije Varaždin
 • Elektroinstalacije Zadar
 • Elektroinstalacije Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 01 3535 204
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana