x

  Električne instalacije, cijena i ugradnja

  Članak je koristio već 707+ korisnicima
  Opseg i cijena električnih instalacija je nešto što je izvan znanja prosječnoga pojedinca. Naravno, za sve to će se pobrinuti kvalitetan projektant električnih instalacija koje će po planovima izvesti pouzdan električar. No mi smo ovoj temi svejedno posvetili nekoliko riječi. Kao i u prethodnim tekstovima, i ovdje smo se osvrnuli na cijene.
  Stručni članak 707
  kutija.jpg
  Imamo 1323 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Stambene zgrade uglavnom imaju električne instalacije niskog napona, dakle do 250 V; snažnije elektroinstalacije do 600 V upotrebljavaju se samo u industriji. Za dom dolaze u obzir i instalacije telekomunikacijskih uređaja koje ne prelaze 50 V izmjeničnog napona i 120 V jednosmjernog napona, u što spadaju telefon, interfon, antene, sigurnosni uređaji, internet i slično.

  1. Ne izbjegavajte plan električnih instalacija

  Treba razlikovati instalacije od električne mreže. Električna mreža je izvan kuće, na nju se priključujete posebnim priključkom za električnu mrežu, koji definira projektant električnih instalacija u projektu za pribavljanje građevinske dozvole – PGD-a.

  Prije ugradnje električnih instalacija potrebno je imati projekt električnih instalacija, koji vam izrađuje projektant. Time izbjegavate dodatne troškove, a izvođačima elektroinstalacija pružate mogućnost da pripreme preciznu ponudu. Plan je obvezan, prije svega zbog toga da i kasnije možete nadograđivati ili obnavljati elektroinstalacije.

  Cijena projektne dokumentacije elektroinstalacija je između 400 i 600 eura, što je s obzirom na ukupnu cijenu ugradnje još uvijek mali iznos.

   2. Ugradnja električnih instalacija i njeni elementi

  Pri ugradnji elektroinstalacija radove dijelimo na grube instalacije i finu montažu. U grube radove električnih instalacija spadaju preboji i tzv. štemanje, glodanje i produbljivanje za kabele i cijevi.

  3. Vrste instalacija

  Možete birati između klasičnih i nadomjesnih instalacija. Klasične elektroinstalacije mogu biti s dubinskim razvodnicima, stropnim razvodnikom ili razvodnim ormarima. Postoje i podne elektroinstalacije. Nadomjesnu instalaciju polažemo u kanale koji se nalaze na dnu. Mijenjanje nadomjesne elektroinstalacije je mnogo jednostavnije, ali utječe na izgled jer kanale ne možemo sakriti iza žbuke.

  3.1. Kabeli i provodnici

  Osnovni sastavni dijelovi elektroinstalacija su svakako provodnici i kabeli. Polaganje kabela odvija se u elektroinstalacijskim cijevima, koritima ili kanalima. Kod polaganja izbjegavamo kabele položene nadžbukno, dakle s obujmicama. U prosječnoj kući možemo očekivati od 500 do 1000 m raznih kabela.

  Instalacijske cijevi polažemo u žbuku, beton, u tlo. Instalacija se uvijek proteže vodoravno ili okomito, nikada dijagonalno ili ukoso. Zbog lakše nadgradnje i sanacije, vodovi idu od 20 cm do 120 cm od tla po visini. Polaganje najkraćim putem dopušteno je samo na stropu.

  Električar će postaviti kabel za napajanje pp/y kabel, a za kabelsku televiziju ili internet postavit će FTP CAT5 kabel. Za prijenos visokofrekventnih signala trebate i koaksalni kabel.

  Spajanje kabela izvodi se u takozvanim dozama. Možete računati da će električar kod vas ugraditi od 100 do 150 razdjelnih doza, koje nazivamo i spojnim elementima. 

  3.2. Razvodni ormari

  Razvodni ormari su čvorovi električnih instalacija u kući. Dobro izvedeni ormari omogućuju nadzor, održavanje i pridonose našoj sigurnosti. Električni ormari su u vatrootpornim metalnim kućištima. Za svaki kat obično je predviđen jedan električni ormar. U njih se ugrađuju FID sklopke, automatski osigurači i glavni prekidači.

   Za posebne sisteme, kao što su videonadzor ili alarmni uređaji preporučuje se ugradnja samostalnog ormara. Za elektroinstalacije prosječne kuće trebat ćete između 3 i 5 ormarića. Jedan ormar stajat će vas oko 200 – 300 eura.

  3.3. Prekidači i utičnice

  Dobro raspoređeni prekidači su ključni za udobno i funkcionalno upravljanje rasvjetom i uređajima. Njih predviđa projektant električnih instalacija.

  Prekidači se ugrađuju 105 cm iznad tla, utičnice 30 cm iznad tla. U radnim prostorijama kao što su kuhinja i kupaonica utičnice treba ugraditi 115 cm iznad tla.

  Postoji više vrsta prekidača. O tome se posavjetujte s projektantom ili izvođačem. Razlikujemo pregibne prekidače, mikroprekidače, potezne prekidače, rotacijske prekidače, senzorske prekidače, koji su jednopolni ili dvopolni. Prekidače namještamo na visinu od oko 120 cm. 

  4. Cijena elektroinstalacija

  Cijena ugradnje instalacija ovisi, naravno, o tome koliko je ugradnja zahtjevna. Ako se odlučite za klasičnu izvedbu, bez interfona, inteligentnih instalacija (senzorsko paljenje, upravljanje na daljinu ili vrijeme paljenja), u početku ćete svakako uštedjeti. Cijena jednostavnih električnih instalacija kreće se oko 15 eura/m2. Elektroinstalacije u prosječnoj kući stajale bi vas 3000 eura.

  Za instalacije srednjeg razreda odvojit ćete više, između 20 i 25 eura/m2, što znači da je njihova ukupna cijena 5000 – 7500 eura.

  kabli.jpgprekidač.jpg

  Stručni članak 707
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 1323 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE
  9.5
  0

  GHV d.o.o.

  Tomaša Garika Masaryka 12, 43000 Bjelovar
  9.7
  0

  RIJEKA - DIZALO d.o.o.

  Šetalište Trinaeste divizije 2, 51000 Rijeka
  9.8
  0

  JUNGIĆ-INTERIJERI d.o.o.

  Drežnik 7, 10257 Brezovica
  9.9
  0

  LUMISS d.o.o.

  Vukovarska 9, 20000 Dubrovnik
  9.8
  0

  PALIR d.o.o.

  Dane Dujića 3, 10000 Zagreb
  8.8
  0

  FID, vl. Ivan Ferić

  Puškarići 64/1, 47300 Puškarići
  Imamo 1323 izvođača za područje Elektroinstalacije:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE ELEKTROINSTALACIJE?

  instalacije u individualnoj kući
  obnova električnih instalacija
  stambene električne instalacija
  elektrika u mansardi
  grube instalacije
  cijevi za elektriku
  montaža štekara
  električne adaptacije
  elektro poduzeće
 • Elektroinstalacije Biograd na moru
 • Elektroinstalacije Bjelovar
 • Elektroinstalacije Dubrovnik
 • Elektroinstalacije Karlovac
 • Elektroinstalacije Knin
 • Elektroinstalacije Krk
 • Elektroinstalacije Makarska
 • Elektroinstalacije Osijek
 • Elektroinstalacije Pag
 • Elektroinstalacije Poreč
 • Elektroinstalacije Pula
 • Elektroinstalacije Rijeka
 • Elektroinstalacije Rovinj
 • Elektroinstalacije Šibenik
 • Elektroinstalacije Sisak
 • Elektroinstalacije Slavonski Brod
 • Elektroinstalacije Split
 • Elektroinstalacije Umag
 • Elektroinstalacije Varaždin
 • Elektroinstalacije Zadar
 • Elektroinstalacije Zagreb
 • CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2020 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana