Za područje

  Izgradnja kuće po sistemu „ključ u ruke” ili izgradnja s djelomičnim ključem?

  Članak je pregledalo čak 4385+ korisnika
  Nakon izrade cjelokupne projektne dokumentacije u postupku odabira građevinskog izvođača za izgradnju vašeg doma trebalo bi se precizno opredijeliti za jednu od sljedećih opcija – gradnja do 3. građevinske faze, gradnja po sistemu „ključ u ruke” ili s djelomičnim ključem. Izgradnja do 3. građevinske faze još se uvijek smatra najčešćim izborom investitora, nakon nje slijedi gradnja po sistemu „ključ u ruke”. Te dvije opcije najčešći su odabir, dok se za izgradnju kuće s djelomičnim ključem odlučuje manji broj investitora. U nastavku ćemo ukratko objasniti glavne razlike između sistema „ključ u ruke” i djelomičnog ključa.
  Stručni članak 4385
  zidanje
  Imamo 1032 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  1. GRADNJA KUĆE PO SISTEMU „KLJUČ U RUKE”

  U izgradnju kuće po sistemu „ključ u ruke” uključeno je svih 5 građevinskih faza. Prva građevinska faza obuhvaća pripremu terena, iskop građevinske jame i postavljanje temelja kuće, odnosno temeljne ploče. Prva građevinska faza se provodi odmah nakon dobivanja građevinske dozvole (DGD) i izrade cijelog izvedbenog projekta (PZI). Druga građevinska faza obuhvaća postavljanje, odnosno izgradnju podruma, naravno u slučaju da kuća sadrži podrumske prostorije. Slijedi treća građevinska faza, u kojoj se podižu nosivi zidovi svih etaža, međuetažne ploče i krov kuće, uključeni su i svi završni krovno-limarski radovi. Sljedeći česti korak je ugradnja građevinske stolarije (prozori, vrata), što predstavlja takozvanu produženu 3. građevinsku fazu. Četvrta građevinska faza obuhvaća izradu unutarnje i vanjske žbuke (fasade), postavljanje pregradnih zidova i provođenje svih potrebnih instalacija. Posljednja faza je peta građevinska faza, koja uključuje sve završne građevinske radove, poput izrade finih razvoda instalacija, montažu sanitarne opreme, montažu unutarnjih vrata, završne staklarske radove, ličenje i polaganje završnih podnih i zidnih obloga.

  Gradnja kuće po sistemu „ključ u ruke” sasvim sigurno je pravi odabir za investitore koji se sami suočavaju s gomilom poslova, kako bi tijekom gradnje sačuvali živce. Gradnju kuće po sistemu „ključ u ruke” preuzima jedna tvrtka (inženjering) koja je specijalizirana za novogradnju i u nju su uključeni svi njeni podizvođači. Tako ćete kao investitor izbjeći pojedinačno dogovaranje s izvođačima jer će se za to pobrinuti građevinska tvrtka i uštedjeti vam vrijeme. Naravno, prije početka radova treba s tvrtkom dogovoriti i najmanje detalje, poput odabira fasade, građevinske stolarije, vrste materijala za nosivu konstrukciju kuće i slično, kako bi se sam proces gradnje odvijao što mirnije i nesmetanije.

  2. IZGRADNJA KUĆE S DJELOMIČNIM KLJUČEM

  Izgradnja kuće s djelomičnim ključem označuje izgradnju kuće koja se nalazi u četvrtoj građevinskoj fazi. Izgradnja kuće s djelomičnim ključem prava je odluka za sve koji su spremni uložiti dio svog vremena i kreativnosti u postupak gradnje. U svakom slučaju, preporučuje se da završne radove prihvatite samo ako već imate iskustva s polaganjem keramike i sličnim poslovima. Kuću s djelomičnim „ključem u ruke” preuzet ćete u stanju u kojem će biti izvedeni svi grubi razvodi električnih i strojnih instalacija, odabran sistem ventilacije i grijanja, a pod će biti završen estrihom (strojnom glazurom). Tako ćete biti zaduženi samo za izvedbu finih razvoda svih potrebnih instalacija, ugradnju sanitarne opreme, montažu unutarnjih vrata, polaganje finih podnih i zidnih obloga. Dakle, odabir i polaganje keramike, parketa (ili druge podne obloge) i svi završni radovi ličenja bit će vaša dužnost.

  3. ZA KOJU SE FAZU ODLUČITI?

  Tu odluku prepuštamo vama. Ako nemate vremena i znate da će vas postupak gradnje nervirati, preporučujemo izgradnju kuće po sistemu „ključ u ruke”, gdje će koordinacija s izvođačima biti lakša i jednostavnija jer će se o tome brinuti jedna tvrtka (inženjering). Ako se u vama krije majstor i imate iskustva sa završnim građevinskim radovima, i prije svega imate vremena, odnosno ne žurite se s gradnjom kuće, tada je gradnja kuće s djelomičnim ključem prava opcija za vas. U tom ćete slučaju biti sami svoj majstor, što vam omogućuje više slobode u odabiru materijala, njihovih tekstura i slično.

  Na kraju, naravno, treba spomenuti i usporedbu troškova. Činjenica je da se u 90 % slučajeva ljudi još uvijek odlučuju na gradnju kuće po sistemu „ključ u ruke” jer žele uštedjeti svoje vrijeme, koje je danas, u ovom brzom tempu života, najvrjednije. Razlike između troškova gradnje kuće po sistemu „ključ u ruke” ili troškova djelomični „ključ u ruke” u konačnici su minimalne. Često se događa da troškovi završnih građevinskih radova, ako kuću preuzmete u 4. građevinskoj fazi, budu čak i veći nego u slučaju gradnje po sistemu „ključ u ruke”, kada o svim završnim radovima brine odabrani izvođač.

  Savjet stručnjaka iz tvrtke MAJDAN d.o.o.

  Na što treba biti oprezan pri izgradnji po principu ključ u ruke i gdje su naječešći problemi?

  Ključ u ruke  podrazumijeva sve radove koji su navedeni u troškovniku, stoga je jako bitno da je troškovnik kvalitetno napisan. U slučaju da troškovnik nije kvalitetno napisan, zbog tih nedostataka cijena izvedenih radova prelazi onu koja je dogovorena po troškovniku, a sve iznad dogovorene cijene su dodatni troškovi za stranku koji nisu bili uračunati. Da bi se to izbjeglo je potrebno da troškovnik piše stručna osoba. 

   

  g. Škeva, MAJDAN d.o.o.

  Stručni članak 4385
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače za područje Gradnja kuće, ključ u ruke?

  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 1032 izvođača za područje Gradnja kuće, ključ u ruke:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija