Za područje

  Obnova, sanacija i rekonstrukcija kuće

  Članak je pregledalo čak 12889+ korisnika
  Ovaj put ćemo govoriti o pojmovima koji se odnose na renoviranje objekata: adaptacija, sanacija, renoviranje, rekonstrukcija objekta. Vjerojatno ste se već prije susretali s tim izrazima. Koje je njihovo točno značenje, u čemu je razlika između pojedinih izraza i treba li nam građevinska dozvola za radove te vrste, pročitajte u nastavku teksta.
  Stručni članak 12889
  Steffen blog 3  40
  Imamo 2150 izvođača za područje Adaptacija kuće:

  obnova-fasade
  Renoviranje fasadne ovojnice kako bi se osigurala energetska učinkovitost zgrade.

  1. ADAPTACIJA I SANACIJA OBJEKTA

  Adaptacija i sanacija objekta zapravo su sinonimi i podrazumijevaju renoviranje objekta. Adaptacija i sanacija spadaju u takozvane radove na investicijskom održavanju. U  investicijsko održavanje spadaju popravci, građevinski, instalacijski i zanatski radovi, kao i ostali popravci kojima se poboljšavaju i osuvremenjuju sve instalacije, tehnološki uređaji i ostala oprema. Bit adaptacije odnosno sanacije je izvođenje navedenih radova na način kojim se ne intervenira u konstrukciju objekta a da se pritom ne mijenja veličina, kapacitet, svrha i vanjski izgled objekta.

   


  Svrha renoviranja objekta je poboljšanje objekta, doprinos izgledu i učinkovitosti objekta, istodobno i boljem osjećaju i životu korisnika objekta, što prije svega vrijedi za renoviranje unutarnjih prostorija. Renoviranje objekta osim unutarnjih prostorija može obuhvatiti i renoviranje vanjštine – fasade objekta, ako se ukaže potreba za osiguravanjem odgovarajuće energetske učinkovitosti zgrade. U ovom slučaju riječ je o energetskoj sanaciji odnosno adaptaciji objekta. Za renoviranje vanjštine i unutrašnjosti objekta ne treba nam građevinska dozvola.


  2. SVRHA ADAPTACIJE I SANACIJE OBJEKTA

  Do adaptacije odnosno sanacije objekta dolazi zbog istrošenosti pojedinih elemenata, bilo s unutarnje ili vanjske strane objekta. Do dotrajalosti dolazi zbog različitog vijeka pojedinih materijala i elemenata koji zbog svoje istrošenosti ograničavaju normalnu upotrebu objekta. Općenito, materijali stare, habaju se ili su nedovoljno testirani prije same ugradnje. Unatoč tome, određeni materijali i elementi trebaju zamjenu nakon nekog vremena (zamjena parketa, keramičkih pločica, sanitarnih i drugih elemenata, ličenje zidova i stropova i adaptacija vanjske ovojnice zgrade s ugradnjom odgovarajuće toplinske izolacije i izvedbom završnog sloja).

  3. REKONSTRUKCIJA OBJEKTA

  Rekonstrukcija objekta zapravo je promjena tehničkih specifikacija objekta i prilagođavanje postojećeg objekta promjeni namjene objekta ili promjeni potrebe. Bit rekonstrukcije objekta je da se izvode radovi kojima se u većoj mjeri ne mijenja veličina objekta, nego se isključivo mijenjaju konstrukcijski elementi objekta. Međutim, u slučaju da rekonstrukcija rezultira i promjenom veličine postojećeg objekta, volumen zgrade se ne smije promijeniti više od 10 %.

  Za razliku od spomenute adaptacije i sanacije objekta, kod rekonstrukcije objekta moramo surađivati s građevinskim inženjerom, odnosno statikom, koji provjerava i pravi izračun postojećih opterećenja i nove izračune te opterećenja kod rekonstrukcije objekta. Bit svega je da se prilikom rekonstrukcije objekta sačuvaju svi, ili što više nosivih zidova i stupova, a u slučaju rušenja tih zidova i stupova statičar mora predvidjeti odgovarajuće zamjenske nosive elemente koji će osigurati statičku nosivost cijele konstrukcije objekta. Osim rušenja nosivih elemenata, dolazi i do rušenja elemenata koji nisu nosivi ili takozvanih pregradnih zidova, koji nemaju značajan utjecaj na stabilnost cjelokupne konstrukcije objekta. Za razliku od adaptacije odnosno sanacije objekta, za opisanu intervenciju trebamo građevinsku dozvolu.

  Stručni članak 12889
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Tražite dobre izvođače za područje Adaptacija kuće?

  Imamo 2150 izvođača za područje Adaptacija kuće:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija
  Imamo 2150 izvođača za područje Adaptacija kuće
  10
  2

  ALU ART PROJEKTI j.d.o.o.


  10
  8

  INTERIJERI TEŠKE BOJE j.d.o.o.


  8.9
  0

  BARE' S, vl. Kristijan Katić


  10
  1

  KRO-MAL d.o.o.