Za područje

  Polaganje prirodnog kamena, mozaika i keramike

  Članak je koristio već 3858+ korisnicima
  Kamen i keramika omiljeni su materijali za popločavanje zbog svoje iznimne izdržljivosti, dugog životnog vijeka i jednostavnog održavanja. Provjerili smo kako se polaže prirodni kamen, kako se slaže mozaik i što moramo znati o polaganju pločica.
  3858
  pohorski-kamen.jpg

  1. Polaganje keramike i pločica

  Keramičke pločice omiljen su izbor za popločavanje. Unutarnje pločice često se upotrebljavaju za kupaonice i kuhinje, a vanjske pločice za terase i balkone. Pločice mogu biti manjeg formata, npr. 15 x 15 cm, pa sve do pločica velikoga formata, npr. 120 x 60 cm. Pločice se polažu u ljepljivu masu koja je nanesena na suhu i ravnu podlogu. Posebno treba paziti pri polaganju vanjskih pločica zbog većih temperaturnih razlika te vlage i mraza. Kvaliteta polaganja pločica ovisi o iskustvu keramičara, zbog toga prije početka radova provjerite njegove reference.

  slika-keramičar 2.jpg
  Polaganje keramičkih pločica u ljepilo.

   

  1.1. Cijena polaganja keramike

  Cijena pločica prilično se razlikuje: možete ih dobiti već za 60 kn/m2 pa sve do 600 kn/m2 i više. Cijena polaganja pločica iznosi oko 100-200 kn/m2.

  2. Polaganje mozaika

  Mozaik se za dekoraciju prostorija upotrebljava još od antike jer se od sitnih kamenčića ili pločica mogu napraviti uistinu složeni uzorci i slike. Što su komadići mozaika manji, podloga mora biti ravnija. Za dobru izvedbu mozaika preporučuje se prethodno napraviti 3d crtež konačnog izgleda. Za mozaik se upotrebljavaju različiti materijali. Najčešći je mozaik od keramike. Stakleni mozaik je zahtjevniji za izvedbu jer su komadići prozirni i tanki. Za vanjske prostore posebno je popularan mozaik od prirodnog ili umjetnog kamena. Rjeđa je izvedba metalnog i drvenog mozaika. Ključ izvedbe dobrog mozaika je i upotreba kvalitetnog ljepila jer će se u suprotnom mozaik s godinama početi ljuštiti.

  polaganje-mozaika.jpg
  Mozaik sitnog formata vizualno dodaje detalje u prostor, čime ostavlja dojam prestiža.

   

  2.1. Polaganje mozaika – cijena izvođenja

  Budući da je mozaik sastavljen od malih komada, za polaganje je potrebno više vremena. Za nabavu i izradu prosječnog mozaika izdvojit ćete između 250 i 500 kn/m2.

  3. Polaganje kamena – umjetnog i prirodnog

  Kamen se već tisućljećima upotrebljava kao materijal za oblaganje podova jer ga oblikuje čvrstoća, nije zahtijevan za održavanje i tekstura mu je zanimljivih boja i detalja. Polažu se kamene pločice od pravog ili umjetnog kamena. Za prestižnija rješenja upotrebljavaju se ploče od mramora, granita ili drugog kamenja.

  Za polaganje kamena trebate ravnu i suhu podlogu. Ako se pod postavlja u vlažni prostor, treba nanijeti hidroizolacijsku emulziju, zatim sloj ljepila. Kamene ploče polažu se u još mokro ljepilo. Ravnomjerno polaganje osigurat će plastične razmaknice. Na kraju se još popunjavanju i bruse fuge između ploča.

  3.1. Polaganje kamena - cijena izvođenja

  Za polaganje prirodnog kamena, kakav je, recimo, pohorski tonalit debljine 2 cm, izdvojit ćete između 450 i 600 kn/m2.

  Ako se odlučite za polaganje kamena, mozaika ili keramike, ti će vam materijali sigurno služiti do kraja života. 

   

  3858
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 542 izvođača za područje Postavljanje kamena:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 542 izvođača za područje Postavljanje kamena:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE POSTAVLJANJE KAMENA?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana