Za područje

  Ravni krov - slojevi ravnog krova i toplinska izolacija

  Članak je koristio već 28182+ korisnicima
  Kada se radi o kosom krovu, odvod vode je dosta brži, zato je izvođenje vodonepropusnog krovnog pokrivača na preklop dovoljno, u slučaju da se dijelovi kosog krova potpuno preklapaju. Kod ravnog krova postoje sasvim drugi standardi izvođenja. Kod ravnog krova postoje potpuno različiti standardi izvedbe. Glavni razlog je sporiji odljev vode, zbog čega je potrebno izvesti homogeni, vodonepropusni hidroizolacijski sloj. U slučaju klasičnog bitumenskog krovišta, hidroizolacijski sloj izrađen je od zavarenih bitumenskih traka.
  Stručni članak 28182
  omiljen
  Postupak postavljanja hidroizolacije na ravnom krovu

  VRSTE RAVNIH KROVOVA

  Za vas smo pripremili tehnička rješenja u vezi s izradom klasičnog toplog krova s ​​bitumenskim krovnim pokrivačem, klasičnog toplog ravnog krova s ​​završnim slojem šljunka i hodajućeg obrnutog ravnog krova s ​​betonskim pločama. Ta se rješenja odnose na tzv. klasična ili osnovna rješenja ravnog krova.

  Klasičan bitumenski toplotno izolovan ravan krov

  Klasični bitumenski sustav toplog ravnog krova smatra se jednostavnim, funkcionalnim i troškovno optimalnim te se može koristiti za gotovo sve vrste zgrada.

  Stručni savjet tvrtke PETRUS-IZOMONT j.d.o.o.


  Koja je prednost ravnog krova nad kosim krovom?

  Većina zgrada, obiteljskih kuća i trgovačkih centara prema modernim arhitektonskim rješenjima projektirana je sa ravnim krovovima. Brzina izgradnje i multifunkcoinalnost velika je prednost nad klasičnim krovovima. Ravni krovovi idealni su za smještaj solarnih kolektora i klima jedinica te se prodori kroz njega daju kvalitetno i pouzdano obraditi da se dobije kompletna vodonepropusnost. Olakšan pristup za servise, preglede i radove, velika je prednost. Sve više investitora koristi ravne plohe krova za zelene vrtove, mjesta za okupljanje,mini bazene, hidromasažne kade i slično. Dogotrajnost suvremenih materijala (preko 30 godina) i jednostavna sanacija (novi sloj bez skidanja starog) veliki je plus za odluku kakav krov želite.

  Koja je optimalna debljina izolacije za ravni krov?

  Optimalna debljina toplinske izolacije ovisi o par faktora. Toplinski učinak, vrsta materijala i financijska konstrukcija. Prema našem iskustvu, dva sloja po 8 cm ekstrudiranog polistirena (XPS) sa preklopima optimalno je rješenje. Kao toplinska izolacija koristi se i tvrda kamena vuna (DDP), ekspandirani polistiren (EPS), PIR na bazi poliuretana i Thermotec izravnavajući sloj koji se sastoji od granula stiropora i thermotec veziva. 

  Koji materijali se koriste za hidroizolaciju krova? Vrste izolacije ravnog krova?

  Za hidroizolaciju ravnog krova koriste se hidroizolacijske folije na bazi PVC-a (poli vinil-korid)  i TPO-a (termopoliolefin), bitumenske trake i premazi. Bitumenske trake i premazi su materijali starijih tehnika gradnje te se kao takvi sve slabije koriste. Hidroizolacijske folije postavljaju se preko podloge koja može i ne mora biti toplinski izolirana. Pričvršćuju se mehanički u podlogu i na spojevima vare vrućim zrakom. Mogu biti opterećene batudom, estrihom, keramičkim ili kamenim pločama kao završnim slojem. Važno je naglasiti da svi prodori kroz krov, nosači, ventilacije, dimnjaci i slično mogu biti kvalitetno obrađeni za razliku od kosih krovova koji su pokriveni limom ili crijepom. Hidroizolacijske folije idealne su za sanaciju starih ravnih krovova zgrada, obiteljskih kuća, garaža, indusrijskih pogona i slično. Kod sanacija nije potrebno skidati stare slojeve nego se nova folija zajedno sa toplinskom izolacijom ako je potrebna, postavlja preko postojeće čime se proces sanacije znatno ubrzava i pojednostavljuje te izbjegava moguća šteta od oborina jer objekt ne raskriva. Ukoliko se dogodi oštećenje izolacije, popravak je brz i jednostavan - stavi se zakrpa i zavari oštećenje. Rastezljivost hidroizolacijskih folija spriječava pucanje ukoliko podloga pukne te ne dolazi do curenja. Sve ovo važi i za terase objekata gdje folija prikuplja i odvodi vodu nakon što fuge na pločicama i hidroizolacijski premaz tijekom vremena izgubi vodonepropusnost. Nove generacije TPO folije dizajnirane su da izdrži UV zračenje do 30 godina i više. Folije koje zaštićene od sunca su vječne.


  G-din Jadranko Petrušić, PETRUS-IZOMONT j.d.o.o.

  AB ploča, osnovni bitumenski premaz i parna brana

  U slučaju klasičnog toplog ravnog krova, na armiranobetonsku stropnu ploču postavlja se parna barijera, nakon čega slijedi toplinska izolacija, iznad koje se nalazi dvostruki sloj hidroizolacije. Najviši sloj hidroizolacije zaštićen je šljunkom.

  Između parne brane i AB stropne ploče postoji osnovni bitumenski premaz. Noseća podloga armirano-betonska ploča, presvučena bitumenom, mora biti čista i suha prije nanošenja parne barijere. Pregrada za pranje izvodi se bitumenskim zavarenim trakama. Bitumenske zavarene trake sadrže ojačanje staklenog voala i aluminijsku foliju, što spriječava prodor vodene pare izravno u toplinsku izolaciju. U ovom konkretnom slučaju radi se o difuzijski zatvorenom sustavu koji pruža učinkovitu obranu od prodiranja i prolaska vodene pare u toplinsku izolaciju, što bi značajno smanjilo izolaciju materijala.

  Toplinska izolacija ravnog krova

  Vjerojatno nije potrebno posebno paziti na činjenicu da toplinska izolacija, osim što smanjuje toplinske gubitke zgrade, služi, tj. uspostavlja ugodan životni prostor, i ljeti i zimi. EPS je najprikladniji za toplinsku izolaciju krova bez balasta jer za razliku od XPS-a nema skupljanja, istezanja i savijanja ploča zbog temperaturnih razlika. Toplinska izolacija obično se postavlja u dva sloja, s odvojenim spojevima koji su što nepropusniji. EPS pruža visoku tvrdoću jer ima malu težinu, omogućuje jednostavnu obradu i izvrsna izolacijska svojstva te ima prihvatljive cijene.

  Hidroizolacija razvog krova i šljunak

  Posljednji sloj klasičnog toplog ravnog krova je hidroizolacija, a završni sloj šljunak. U slučaju klasičnog, neopterećenog ravnog krova, hidroizolacija je izložena stalnim vanjskim vremenskim utjecajima. Zbog toga je važno izvoditi ga u dva sloja. Za završni sloj hidroizolacije koristimo visokokvalitetne polimer-bitumenske trake. Jedan od kvalitetnijih materijala je isotec. Takve polimer-bitumenske trake ojačane su fleksibilnim, ali otpornim poliesterskim nosačem i presvučene modificiranim bitumenom, koji je vrlo otporan na vanjske temperature. Vrlo je važno da se završni slojevi hidroizolacije mehanički učvrste. Prvi sloj hidroizolacije mora jamčiti besprijekorne performanse zavarenih spojeva. Završni, drugi sloj hidroizolacije postavlja se plamenikom, postupkom zavarivanja na površini. Gornja strana završnog sloja hidroizolacije zaštićena je šljunkom, kamenom ili posipom.

  Klasičan opterećen ravan krov

  Sastav klasičnog opterećenog ravnog krova gotovo je jednak. Opterećenje predstavlja završni sloj šljunka koji je odvojen od dva završna sloja hidroizolacije difuzijski otvorenim slojem. Slojevi klasičnog opterećenog krova iznutra prema van: AB ploča s nagibom, bitumenski osnovni sloj, prvi sloj toplinske izolacije EPS, drugi sloj toplinske izolacije EPS laminiran pergamentom, dva sloja hidroizolacije, difuzno otvoren sloj i šljunak.

  Obrnuti (prohodni) ravni krov

  Treći primjer je obrnut ravan krov. Glavna razlika između klasičnog i obrnutog ravnog krova je položaj završnog sloja hidroizolacije, koja je kod obrnutog ravnog krova ispod sloja toplinske izolacije. Slojevi obrnutog ravnog krova idu ovako: AB ploča sa nagibom, bitumenski osnovni premaz, dva sloja hidroizolacije, toplinska izolacija XPS, difuzijsko otvoren sloj i šljunak na koji se postavljaju betonske ploče.

  Detalj izvođenja klasičnog toplog ravnog krova - bitumensko krovište
  Detalj izvođenja klasičnog toplog ravnog krova - bitumensko krovište


  Detalj izvođenja klasičnog ravnog krova - šljunak
  Detalj izvođenja klasičnog ravnog krova - šljunak


  Detalj izvođenja prohodnog ravnog krova - betonska ploča
  Detalj izvođenja prohodnog ravnog krova - betonska ploča


  Stručni članak 28182
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 329 izvođača za područje Ravni krovovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 329 izvođača za područje Ravni krovovi:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE RAVNI KROVOVI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana