GRADNJA BAZENA I NJEGOVA CIJENA


Članak je koristio već 2235+ korisnicima

BAZENI

Tokom vrelih ljetnjih dana kao što je današnji, pravo je uživanje ohladiti se i opustiti u bazenu. Bazen važi za „stilski dodatak“ kući i okućnici, u kome ćete tokom ljetnjih mjeseci sigurno provesti mnogo vremena. Na tržištu postoji širok asortiman bazena, koji se prvenstveno razlikuju po vrsti materijala, odnosno konstrukcije. Tako imamo betonski bazen, bazen od stiropornih blokova, poliesterski (montažni) i samostojeći bazen. U nastavku članka smo za Vas izveli najbitnije informacije koje morate imati ako se odlučujete za gradnju betonskog bazena kao i bazena od stiropornih blokova, kao i cijene bazena.
Ključne riječi: gradnja bazena, betonski bazen, bazen od stiropornih blokova, hidroizolacija bazena, cijena bazena
Stručni članak 2235
Betonski bazen je jedna od najskupljih opcija
Betonski bazen je jedna od najskupljih opcija
1. BETONSKI BAZEN

Kao što samo ime kaže, ovakav bazen je izgrađen od betona (betonski blokovi, betoniranje sa oblogama). Za gradnju betonskog bazena je svakako potreban iskop i pripremanje građevinske jame a nakon toga i izvođenje temeljne ploče.

Iskopavanje građevinske jame, temeljenje

Betonski bazen je ugradbeni bazen, zato je prije gradnje ivičnih betonskih zidova potreban iskop građevinske jame, odgovarajuća zaštita i izvođenje temeljne ploče na kojoj će stajati baze. Izrada dna bazena je prvi korak pri kom je jako važno voditi računa o pravilnom postavljanju određenih istoka. Podne istoke betonskog bazena, kao i ostale elemente betonskog bazena (fontane, povratne cijevi) se postavljaju točno na unaprijed određenu poziciju, a tek nakon toga se betonira ploča.

Izrada betonskih zidova

Kod izrade bazna je prvo pravilo da se najpre izvede unutrašnji zid sa oblogama, na koju se pričvršćuju cijevi i ostali elementi bazenske tehnike. Potrebno je, naravno, voditi računa o tome da material kojim oblažemo može da se buši, jer je to jedini način da ugradimo cijevi i elemente bazena. Upravo zbog toga se ne preporučuje izvođenje obloga iz materijala koji ne dozvoljavaju bušenje (PVC, metal). U spoj između betonske ploče i betonskog zida se stavlja dilatacijska traka koja se kombinuje sa silikonom. Dilatacijska traka onemogućava poniranje vode iz bazena. Kada su sve potrebne unutarnje instalacije bazena postavljene, slijedi konačno betoniranje zidova bazena i konačno, kada je čvrstoća betona odgovarajuća, i demontaža obloga.

Polaganje cijevi oko bazena, hidroizolacija i postavljanje toplotne izolacije

Nakon demontaže obloga se oko bazena postave spoljašnje instalacije za funkcionisanje kompletne bazenske tehnike. Preporučujemo, da se vertikalne cijevi zaštite. Sa spoljašnje sranje je potrebno naneti hidroizolaciju, na koju postavljamo vodootpornu toplotnu izolaciju (XPS).

Hidroizolacija i završni sloj na unutarnjoj strani

Kao prvo, na unutarnju stranu bazena se nanosi hidroizolacijski sloj, na cementnoj vodonepropusnoj bazi. Preporučuje se korišćenje trajno elastičnih masa, koje garantuju vodonepropusnost čak i u slučaju pojavljuvanja manjih pukotina u materijalu, kao i u primjeru pomjeranja temeljne ploče i zidova bazena. Za završni unutarnji sloj bazena se mogu koristiti keramičke pločice, pričvršćene lijepkom. Keramičke pločice moraju ispunjavati sve standarde za bazene i biti dodatno otporne na vodu. Za završni sloj možemo koristiti različite staklene mozaike ili kamene obloge. Za lijepljenje keramike preporučujemo korišćenje posebnih epoksi lijepaka, koji su, kao takvi, potpuno otporni na pH vrijednost vode u bazenu. Za završni sloj u unutarnjem dijelu bazena se umjesto keramike može koristiti i posebna bazenska PVC folija, koja služi kao hidroizolacijski sloj i ujedno završni sloj bazena. Možete birati različite uzorke PVC folije (mozaik, mermer, itd.)


Korištenje stiropornih blokova ubrzava proces gradnje
Korištenje stiropornih blokova ubrzava proces gradnje


2. BAZEN OD STIROPORNIH BLOKOVA

Kao i kod gradnje betonkog bazena, u slučaju bazena od stiropornih blokova je potrebno iskopavanje i odgovarajuća priprema građevinske jame i izvođenje betonske ploče. Tek nakon toga slijedi gradnja zidova od stiropornih blokova.

Izvođenje zidova od stiropornih blokova i polagaje cevi oko bazena

Gradnja bazena od stiropornih blokova je svakako bolja, već iz perspektive finansija. Takva gradnja bazena je po težini takođe primjernija ako sami gradite bazen. Kod gradnje stiropornog bazena se gradi svaka vrsta stiropora odvojeno, ali je potrebno voditi računa da se istovremeno ugrađuju elementi bazenskih instalacija. Prednost stiropornih blokova je jasna i u činjenici da na spoljašnjoj strani bazenske školjke nije potrebno dodatno ugrađivati toplotnu izolaciju. Stiroporni blokovi omogućavaju brzu gradnju i obezbeđuju odličnu toplotnu izolaciju, tokom gradnje nam ne trebaju obloge, a na kraju procesa gradnje su potrebni samo mali popravci i glađenje zidova. Nakon završetka gradnje zidova se oko bazena polože cijevi za kanale i svu pripadajuću bazensku teniku.

Hidroizolacija bazena

Za bazen od stiropornih blokova se najviše koristi posebna bazenska PVC folija, koja služi kao hidroizolacija unutrašnjosti bazena. Debljina uobičajene PVC bazenske folije je 1,5mm. Folija se u bazen polaže u jednom danu, najviše dva, a polaganje, krojenje i varenje folije je najbolje prepustiti stručnjacima. Ako je polaganje i varenje folije izvedeno profesionalno, PVC folija će funkcionisati kao nepropustna vreća. Folija se na ivicu bazena pričvrsti posebnim ugaonicima a na zidove bazena se ispod folije zalepi i poseban zaštitni filc.

3. KOLIKE SU CIJENE BAZENA?

Za zaključak članka Vam dajemo okvirne cijene različitih vrsta bazena. Za najjeftiniju opciju važi samostojeći bazen, a za najskuplju betonski bazen.Betonski bazen

Za primjer smo uzeli betonski bazen po mjeri sa armiranobetonskom školjkom pravougaonog oblika, koji uključuje građevinske radove (iskopavanje, betoniranje dna i zidova), nadzor bazenske tehnike, ugradnju kit kompleta i vodonepropusnosti, izvođenje hidroizolacije i keramičkih radova. Takva okvirna cijena bi bila u proseku 600 EUR/m2.Bazen od stiropornih blokova

Cijena za bazen od stiropornih blokova, zajedno sa materijalom, tj stiropornim blokovima, folijom, filterima i ostalom opremom. U cijenu smo uključili i montažu, izvođenje građvinskih radova sa podbetoniranjem, priključkom vode i izradom kanala, i ona je u prosjeku 220 EUR/m2.Montažni (poliesterski) bazen

Okvirna cijena ugradbenog montažnog poliesterskog bazena ovalnog oblika, zajedno sa montažom, izvođenjem građevinskih radova sa podbetoniranjem, priključkom vode i izradom kanala je oko 200 EUR/m2.Samostojeći bazen

Okvirna cijena za samostojeći ovalni bazen, zajedno sa bazenskom tehnikom, izradom vodovodnog priljučka i bez pripreme trave je 110 EUR/m2

Stručni članak 2235
Autor: eMajstor.hr

Imamo 207 izvođača za područje Bazeni:NAJVIŠE ČITANI ČLANCI BAZENI

PREPORUČENI IZVOĐAČI ZA PODRUČJE BAZENI

10
1

SAN GRADNJA d.o.o.

Ribarska 9/a, 52203 Medulin
10
1

I. STANCIJE j.d.o.o.

Poldrugovci24a, 52403 Gračišće
10
3

AE-INSTALACIJE, vl. Jerko Pavić

Put Gušćera 1, 21000 Split

Imamo 207 izvođača za područje Bazeni:
+ BESPLATNO
+ BEZ PROVIZIJE
+ PROVJERENI IZVOĐAČI
+ TRAŽIMO LOKALNO

TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE BAZENI?


jacuzzi
ugradbeni bazen
keramički bazeni
skimmerski bazeni folija
plastični bazeni
krovovi za bazen
bazenske role
 • Bazeni Biograd na moru
 • Bazeni Bjelovar
 • Bazeni Dubrovnik
 • Bazeni Karlovac
 • Bazeni Knin
 • Bazeni Krk
 • Bazeni Makarska
 • Bazeni Osijek
 • Bazeni Pag
 • Bazeni Poreč
 • Bazeni Pula
 • Bazeni Rijeka
 • Bazeni Rovinj
 • Bazeni Šibenik
 • Bazeni Sisak
 • Bazeni Slavonski Brod
 • Bazeni Split
 • Bazeni Umag
 • Bazeni Varaždin
 • Bazeni Zadar
 • Bazeni Zagreb
 • SLOVENIA, HQ
  SLOVENIA, HQ
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Hilmteichstraße 21
  8010 Graz

  0043 664 1993547

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Upiti: 099 3317 311
  Poduzeća: 099 3309 224

  GLOBALNE STRANICE

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2018 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana