Za područje

  Gradnja bazena i njegova cijena

  Članak je pregledalo čak 89715+ korisnika
  Tijekom toplih ljetnih dana kao što je današnji, pravo je zadovoljstvo rashladiti se i opustiti na bazenu. Bazen se smatra „stilskim dodatkom“ kući i okućnici, u kome ćete tokom ljetnih mjeseci sigurno provesti puno vremena. Na tržištu postoji širok asortiman bazena, koji se prvenstveno razlikuju po vrsti materijala, odnosno konstrukcije. Tako imamo betonski bazen, bazen od blokova stiropora, poliestera (montažni) i samostojeći bazen. U nastavku članka smo za Vas predstavili informacije koje morate imati ako se odlučite za izgradnju bazena od betona ili blokova stiropora, kao i cijene bazena.
  Stručni članak 89715
  omiljen
  Betonski bazen je jedna od najskupljih opcija
  Imamo 447 izvođača za područje Bazeni:

  1. Betonski bazen

  Kao što samo ime govori, ova vrsta bazena izgrađena je od betona (betonski blokovi, betoniranje s oblogama). Za gradnju betonskog bazena potreban je iskop i pripremanje građevinske jame a nakon toga i izvođenje temeljne ploče.

  Iskopavanje građevinske jame, temelji

  Betonski bazen je ugradbeni bazen, zato je prije izgradnje rubnih betonskih zidova potreban iskop građevinske jame, odgovarajuća zaštita i izvođenje temeljne ploče na kojoj će stajati bazen. Izrada dna bazena je prvi korak pri kome je jako važno voditi računa o pravilnom postavljanju određenih istoka. Podne istoke betonskog bazena, kao i ostale elemente betonskog bazena (fontane, povratne cijevi) se postavljaju točno na unaprijed određenu poziciju, a tek nakon toga se betonira ploča.

  Izrada betonskih zidova

  Prilikom izrade bazena prvo pravilo je izraditi unutrnji zid s oblogama, na koju se pričvršćuju cijevi i ostali elementi bazenske tehnike. Potrebno je, naravno, voditi računa o tome da se materijal koji oblažemo može izbušiti, jer je to jedini način da ugradnje cijevi i elemenata bazena. Upravo zbog toga se ne preporučuje izvođenje obloga iz materijala koji ne dozvoljavaju bušenje (PVC, metal). U spoj, između betonske ploče i betonskog zida, stavlja se dilatacijska traka koja se kombinira sa silikonom. Dilatacijska traka spriječava izlazak vode iz bazena. Nakon postavljanja svih potrebnih unutarnjih instalacija bazena, slijedi betoniranje zidova bazena i konačno, kada je čvrstoća betona odgovarajuća demontaža obloga.

  Polaganje cijevi oko bazena, hidroizolacija i postavljanje toplinske izolacije

  Nakon demontaže obloge, oko bazena se postaljaju vanjske instalacije za funkcioniranje kompletne bazenske tehnike. Preporučujemo, da vertikalne cijevi budu zaštićene. S vanjske strane je potrebno nanijeti hidroizolaciju, na koju postavljamo vodootpornu toplinsku izolaciju (XPS).

  Hidroizolacija i završni sloj na unutarnjoj strani

  Kao prvo, na unutarnju stranu bazena se nanosi hidroizolacijski sloj, na cementnoj vodonepropusnoj bazi. Preporučuje se korištenje trajno elastičnih masa, koje garantiranju vodonepropusnost čak i u slučaju pojavljivanja manjih pukotina u materijalu, kao i u primjeru pomicanja temeljne ploče i zidova bazena. Za završni unutarnji sloj bazena se mogu koristiti keramičke pločice, pričvršćene ljepilom. Keramičke pločice moraju ispunjavati sve standarde za bazene i biti dodatno otporne na vodu. Za završni sloj možemo koristiti različite staklene mozaike ili kamene obloge. Za lijepljenje keramike preporučujemo korištenje posebnih epoksi lijepaka, koji su, kao takvi, potpuno otporni na pH vrijednost vode u bazenu. Za završni sloj u unutarnjem dijelu bazena se umjesto keramike može koristiti i posebna bazenska PVC folija, koja služi kao hidroizolacijski sloj i ujedno završni sloj bazena. Možete birati različite uzorke PVC folije (mozaik, mermer, itd.)

  2. Bazen od stiropornih blokova

  Kao i kod gradnje betonskog bazena, u slučaju bazena od stiropornih blokova potrebno je iskopavanje i odgovarajuća priprema građevinske jame kao i izvođenje betonske ploče. Tek nakon toga slijedi gradnja zidova od stiropornih blokova.

  Izvođenje zidova od stiropornih blokova i polagaje cijevi oko bazena

  Gradnja bazena od stiropornih blokova je svakako bolja, također i iz perspektive financija. Takva gradnja bazena je po težini također primjernija ako sami gradite bazen. Kod gradnje stiropornog bazena gradi se svaka vrsta stiropora odvojeno, ali je potrebno voditi računa da se istovremeno ugrađuju elementi bazenskih instalacija. Prednost stiropornih blokova je jasna i u činjenici da na vanjskoj strani bazenske školjke nije potrebno dodatno ugrađivati toplinsku izolaciju. Stiroporni blokovi omogućuju brzu gradnju i osiguravaju odličnu toplotnu izolaciju, tokom gradnje nam ne trebaju obloge, a na kraju procesa gradnje su potrebni samo mali popravci i glađenje zidova. Nakon završetka gradnje zidova se oko bazena polože cijevi za kanale i svu pripadajuću bazensku tehniku.

  Hidroizolacija bazena

  Za bazen od stiropornih blokova se najviše koristi posebna PVC folija, koja služi kao hidroizolacija unutrarnjeg dijela bazena. Debljina uobičajene PVC bazenske folije je 1,5 mm. Folija se u bazen polaže u jednom danu, najviše dva, a polaganje, rezanje i varenje folije je najbolje prepustiti stručnjacima. Ako je polaganje i varenje folije izvedeno profesionalno, PVC folija će funkcionirati kao nepropusna vreća. Folija je na rub bazena pričvršćena posebnim kutnicima, a na zidove bazena se ispod folije zalijepi poseban zaštitni filc.

  3. Kolike su cijene bazena?

  Za zaključak članka dajemo Vam okvirne cijene različitih vrsta bazena. Samostojeći bazen je najjeftinija opcija, a betonski bazen je najskuplji.

  Betonski bazen

  Za primjer smo uzeli betonski bazen po mjeri sa armirano-betonskom školjkom pravokutnog oblika, koji uključuje građevinske radove (iskopavanje, betoniranje dna i zidova), nadzor bazenske tehnike, ugradnju kit kompleta i vodonepropusnosti, izvođenje hidroizolacije i keramičkih radova. Takva varijanta izrade bazena je najskuplja.

  Bazen od blokova stiropora

  Cijena za bazen od stiropor blokova, zajedno s materijalom, tj. blokovima stiropora, folijom, filterima i ostalom opremom. U cijenu su uključeni montaža, izvođenje građevinskih radova s podbetoniranjem, priključak vode, izgradnja kanala. Uz još nekoliko individualnih parametara koji utječe na cijenu izrade, ovaj tip bazena bi trebao biti u prosjeku nešto jeftiniji od betonskog.

  Montažni (poliesterski) bazen

  Jeftinija varijanta je ugradbeni montažni poliesterski bazen ovalnog oblika. Radovi koji ulaze u cijenu su montaža, izvođenje građevinskih radova sa podbetoniranjem, priključkom vode i izradom kanala.

  Samostojeći bazen

  Ako želite najjeftiniju varijantu, samostojeći ovalni bazen je pravi izbor. Zajedno s bazenskom opremom, izgradnjom vodovodnog priključka i bez pripreme trave, samostojeći bazen možete naći po veoma pristupačnoj cijeni.

  Korištenje stiropornih blokova ubrzava proces gradnje
  Korištenje stiropornih blokova ubrzava proces gradnje


  Stručni članak 89715
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 447 izvođača za područje Bazeni:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija