Za područje

  Što je epoksi pod i za što se koristi?

  Članak je pregledalo čak 38099+ korisnika
  Epoksi podovi se koriste prvenstveno za proizvodne pogone i skladište, odnosno u industriji. Danas se uporaba epoksi podova pojavljuje i u stambenoj gradnji, i to uglavnom u prostorima koji zahtijevaju dodatno održavanje i čišćenje, garažama, radionicama, kuhinjama, hodnicima itd.
  Stručni članak 38099
  omiljen
  epoksi pod sa sjajem @archdaily

  Sastav epoksi podova

  Osnova epoksi poda je epoksidna smola sa dodacima, dodani su joj agregat (kvarcni pijesak ili slično) i učvršćivač. Smola reagira s učvršćivačem stvarajući polimerno vezivo. Često se u epoksi smolu dodaju i drugi dodaci, ojačivači i slično. Sve više se koriste epoksi smole na bazi vode, koje su bolje za okoliš i zdravlje ljudi.

  Također možemo umiješati različite pigmente u epoksidnu smolu i dobiti bilo koju nijansu poda. Spretnim i preciznim izvođenjem možemo dobiti i različite uzorke poda. Ovisno o agregatu, možemo prilagoditi konačnu površinu poda, može biti potpuno glatka, površina s visokim sjajem ili hrapava, mat površina.

  Karakteristike epoksi podova

  Epoksi podovi vrlo su otporni na mehanička oštećenja kao i na kemikalije, kiseline i sredstva za čišćenje. Također, imaju visoku granicu opterećenja na pritisak i savijanje, i mogu se koristiti u prostorima gdje postoji mogućnost velikih opterećenja na završni sloj.

  Područja korištenja

  Postoji više vrsta i mogućnosti izrade epoksi podova, a biramo ih na temelju očekivanog opterećenja u prostoru. Epoksi podovi mogu biti izloženi normalnom opterećenju, primjerice u stambenim prostorima, ili u proizvodnji, gdje je preporučena debljina poda oko 2 mm. Ukoliko očekujemo veće opterećenje u prostoru, potrebno je povećati debljinu poda, uglavnom u industrijskim objektima, gdje je preporučena debljina poda 3-4 mm. Ako je opterećenje još veće, sloj poda srazmjerno se povećava opterećenju.

  Epoksidne smole se mogu koristiti kao tanak zaštitni premaz i tako zaštititi podlogu od habanja. Smolama možemo impregnirati beton, premažemo ga i smola prodire u pore te poboljšava mehaničku otpornost samog betona.

  Najćešće se koristi malterski epoksidni pod, koji se koristi na izuzetno opterećenim lokacijama, i njegova debljina je između 3 i 5 mm. Kod najvećih opterećenja se koristi epoksidni estrih, čija debljina iznosi od 1 do 2 cm.

  Izvedba epoksi poda

  Epoksi pod možemo izvesti samo na homogenoj, suhoj, ravnoj i tvrdoj podlozi, ali ona može biti kamena, keramička, betonska itd. Najčešći epoksidni podovi izvode se na betonskim podlogama.

  Beton mora imati odgovarajuću tvrdoću, i biti odgovarajuće vlažan (od 3 do 5%). Moramo sačekati da beton bude sasvim suh ili iskoristiti brzosušeći estrih. Također, beton mora biti pripremljen, izbrušen ili pjeskaren.

  Nakon toga se pod nanosi izravno na beton u većim slojevima. Prvi sloj je vrlo tanak i samo premaže podlogu, odnosno popuni pore. Drugi sloj je debljine 1 mm do nekoliko mm, ovisno od očekivanih opterećenja. Treći sloj se dodaje po potrebi, uglavnom kod većih opterećenja.

  Cijena epoksi poda se mijenja ovisno od debljine i vrste, a početna je oko 10-15 EUR/m2.

  epoksi pod, mat
  epoksi pod, mat


  epoksi pod sa sjajem i uzorkom
  epoksi pod sa sjajem i uzorkom


  Savjet stručnjaka iz tvrtke EXTRA PODOVI j.d.o.o.

  1. Koje vrste industrijskih podova postoje, koje su razlike?

  Epoksi industrijski pod se može izvesti na više načina, razlike su u strukturi i izgledu. Industrijske podove dijelimo na dvije skupine: industrijski podovi na mineralnoj osnovi i industrijski podovi na bazi sintetičkih smola. Postoje još i završni betonski estrihi. Najčešće se koriste epoksi podovi i estrih. Sve ovisno o potrebi prostora i namjene. 

  2. Koja je funkcija prostora u kojem se postavlja pod?

  Epoksi pod se može koristiti za sve vrste prostora, a najčešće se upotrebljava u industriji. Ispunjavaju najviše sanitarne standarde zbog čega se koriste u prehrambenoj industriji, farmaciji, operacijskim salama i sl.

  3. O čemu sve ovisi dugotrajnost industrijskog poda? 

  Dugotrajnost epoksi poda ovisi o održavanju poda te namjeni prostora. Također, ovise i o načinu i uvjetima ugradnje, kao i o kvalitetnoj pripremi podloge.

  gosp. Lovren Avgustinović, EXTRA PODOVI j.d.o.o.

  Stručni članak 38099
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE EPOKSI I POLIURETANSKI PODOVI?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau | Sva prava zadržana