Za područje

  Sjenila i zaštita od sunca

  Članak je pregledalo čak 14027+ korisnika
  Pregrijavanje zgrade prvenstveno izbjegavamo odgovarajućom izolacijom i pravilnim ostakljivanjem. Osim toga, dom možemo dodatno zaštititi od toplinskog pregrijavanja pomoću odgovarajućih sjenila. Ona mogu biti fiksna ili pokretna, i njima je moguće kontrolirati prodor topline i svjetlosti u prostor. Pri izboru zaštite od sunca, treba odabrati sjenila kojima se ne smanjuje suviše veliki dio vidljivog svjetla.
  Stručni članak 14027
  Sjenilo u onliku jedra, http://www.faetont.hr
  Imamo 474 izvođača za područje Sjenila:

  Vrste sjenila

  Postoje različite vrste sjenila, koja se razlikuju ovisno o tome gdje su pozicionirana. Tako postoje vanjska sjenila, unutarnja sjenila i ona koja su montirana u međustaklenom prostoru zastakljenja.
   
  Najučinkovitija su vanjska sjenila, jer ona zaustavljaju najveći dio sunčeve energije. U sprječavanju prodora topline najmanje su učinkovita unutarnja sjenila. Naime, kod njih sunčeva energija prodire u prostor, potom se odbija od unutarnjeg sjenila te onda zbog dobre toplinske izolacije stakla ne može izaći van kroz staklo. Unutarnja sjenila su prije svega pogodna da unutrašnjost objekta štite od neželjenih pogleda.
   

  Stručni savjet tvrtke UČKA d.o.o.


  Koje vrste sjenila/tendi tvrtka UČKA d.o.o. nudi?

  Tvrtka UČKA d.o.o. nudi sjenila za vanjsku i unutarnju upotrebu. 

  Tipovi sjenila za vanjsku upotrebu :
  1. Tende - razni modeli i tipovi
  2. Pergole - Konstrukcijske tende pogodne za zatvaranje većih terasa ili izradu zimskih vrtova
  3. Fiksna zatvaranja - Razna zatvaranja određenih konstrukcija ili površina po želji kupca u razne tipove materijala,od PVC-a do raznih tipova SCREEN platna i sličnih varijanti.

  TIpovi sjenila za unutarnju upotrebu:
  1. Žaluzine
  2. Rolo zavjese
  3. Duo Rolo zavjese
  4. Plisse zavjese
  5. Trakaste zavjese
  6. Duette zavjese
  7. Panel zavjese 
  * klasične zavjese ne izrađujemo *

  Direktni smo uvoznici firme LEHA Gmbh iz Austrije, jednog od vodećih proizvođača u takvom tipu unutarnjih sjenila u Europi.

  2. Od kojih materijala se prave sjenila?

  Jako je širok spektar materijala koji nudimo, od raznih vrsta tekstilnih do prirodnih materijala sa raznim prednostima poput antistatičnih, vodonepropusnih...

  Nudimo preko 600 vrsta boja i materijala po izboru kupca.

  3. Na koji način sjenila treba održavati? Savjeti?

  Zavisi radi li se o Tendi za vanjsku upotrebu ili unutarnjem sjenilu, održavanja su minimalna ili nikakva. Sve se radi o vrhunskim materijalima te popriličan broj proizvoda ima određene garancije koje pokrivaju kvalitetu.
  Po iskustvu ljudi su jako zadovoljni kvalitetom naših proizvoda.

  4. Postoje li neke standardne veličine sjenila ili se rade po mjeri?

  Kod nas se sve radi po mjeri u točno milimetar kako bi najbolje zadovoljili situaciji.


  G-din Darko Turković, UČKA d.o.o.

  1.    Vanjska sunčana zaštita

  Vanjska sjenila su izvanredno učinkovita jer sprječavaju prodranje topline kroz zastakljenje u prostor. Kao vanjsku zaštitu od sunca također možemo koristiti listopadno zelenilo, drveće i grmlje. Ljeti listopadne biljke predstavljaju djelotvornu zaštitu od sunca, dok zimi odbacuju lišće, tako da Sunčeva energija može ući u prostor i dodatno ga zagrijavati. Isto tako objekt od prodora sunčanih zraka štite balkoni ili trijemovi. Trijemovi su posebno učinkoviti na južnoj strani, budući da ljeti zbog strmog kuta sunčanih zraka pružaju potrebnu zaštitu. Fiksni trijemovi sprječavaju i difuzno zračenje, što je poželjno tijekom sunčanog dana, dok po oblačnom vremenu nije. Osim toga, tu su i tende, koje su zaštitne površine izrađene od tkanine ili mreže. One se učvrste ispred zastakljenja. Postoje prozirne i neprozirne tende. Prozirne djelomično propuštaju svjetlost, dok to nije slučaj kod neprozirnih.

  Kao vanjsku zaštitu možemo koristiti i žaluzine. Njihova je prednost što ih možemo prilagoditi i tako kontrolirati prodor svjetlosti u prostor. Isto tako, postoje i trakaste lamele koje mogu biti fiksne ili fleksibilne. Fleksibilne lamele djeluju poput žaluzina te mogu biti okrenute horizontalno ili okomito. Fiksne lamele ne možemo namještati, stoga ih moramo pozicionirati tako da svjetlost još uvijek slobodno ulazi u prostor. U Hrvatskoj je osobito popularna uporaba drvenih lamela, jer je drvo lako dostupno i samim tim često korišten materijal. U današnje vrijeme korisnici posežu i za upotrebom panela, čije ploče se montiraju na fasadu kako bi se spriječio prodor topline. Paneli mogu biti fiksni ili pomični. U većini slučajeva koriste se metalni paneli. 
   

  2.    Zaštita od sunca u međustaklenom prostoru

  I ovaj način zaštite relativno dobro sprječava prodor Sunčeve energije, te pritom još uvijek osigurava dovoljno svjetla u prostoru. U međustakleni prostor možemo ugraditi žaluzine, s kojima možemo namjestiti prodor svjetla. Isto tako, prodor svjetla možemo kontrolirati i roletama. Površina roleta se namata na kolut postavljen iznad prozora i time se povećava ili smanjuje površina kroz koju svjetlost prodire u prostor. U prostoru između staklenih ploča prozora, možemo postaviti i lamele, fiksne ili one pomične, koje se mogu regulirati.
   

  3.    Unutarnja zaštita od sunca

  Kao što je već spomenuto, unutarnja sjenila nisu toliko učinkovita u sprječavanju prodora sunčeve energije, no zato nam pružaju zaštitu od pogleda. Kao unutarnja sjenila mogu se koristiti žaluzine, rolete, zavjese, lamelaste zavjese, posebna screen sjenila i drugo. Ukoliko želimo smanjiti neželjeni prodor Sunčeve energije u zgradu u ljetnim mjesecima i nadoplatu električne energije, korištenje sjenila je nužno. Preporučamo uporabu vanjskih sjenila, jer su ona najučinkovitija.
   
   
  Žaluzine, http://adhotelskaoprema.com
  Žaluzine, http://adhotelskaoprema.com


  Trakasta zavjesa kao zaštita od sunca, http://www.suman.hr
  Trakasta zavjesa kao zaštita od sunca, http://www.suman.hr


  Stručni članak 14027
  Autor: eMajstor.hr

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 474 izvođača za područje Sjenila:

  Besplatna usluga
  Tražimo lokalno
  Bez provizija