Za područje

  Gromobran (uzemljenje kuće) - gromobranska instalacija za vašu kuću

  Članak je koristio već 32626+ korisnicima
  Osim što je grom vrlo opasana pojava za ljudski život, ona može nanijeti i veliku štetu vašem objektu. Snaga groma je tako snažna da može zagrijati materijale, a neke čak i rastopiti. Iz tog je razloga gromobranska instalacija vrlo je bitna jer u slučaju udara groma odvodi njegovu energiju u zemlju.
  Stručni članak 32626
  omiljen
  Udar groma, izvor: www.crometeo.hr

  Kada je objekt ispostavljen udaru groma?

  Najveću šansu za udar groma imaju objekti smješteni na osami ili na visini. Problematična su stabla i visoke kuće izgrađene na pustim mjestima. Međutim, ako takva kuća ima gromobran, izrađen u skladu s važećim standardima, nema opasnosti od njegova udara.
   

  Stručni savjet tvrtke EARL PROMET d.o.o.


  Kada je kuća na kamenitom terenu kako se onda izvodi gromobranka instalacija?

  Gromobranska instalacija se izvodi dubinskim uzemljenjem - dubina od 6 do 20 metara ili polaganjem pored vodovodnih cijevi u dužini od 50 - 100 metara.

  Tri čimbenika gromobrana?

  - Zašita kućne instalacije.
  - Bolja odvodnost prilikom udara.
  - Zaštita od zapaljenja objekta.

  Stvari koje treba znati o dodacima za zaštitu od munje?

  Zaštita kućanskih uređaja od udarnih valova. Dodavanje katodnih odvodnika u slučaju udara groma da se zaštiti instalacija. Ugradnja odstojnika na antenske stupove i nadvišenje istih.

  Opcije gromobrana za privatnu kuću, vrste prema tipu dizajna?

  Temeljni uzemljivač, vidljivi vodiči, vodiči obloženi sa zaštitom, vodiči u konstrukciji zida (beton), gromobranska šipka na samoljepljivim nosačima (limeni krov), plastično betonske kocke za ravni krov, nosači za crijepove, opružni nosači za sljemenjak.


  Prvenstveno zaštita samog objekta u slučaju udara gromobrana je da se zaštite privatne stvari (kućanski uređaji), sama građevina od slučaja zapaljenja te ukoliko je kuća osigurana a nema izvedenu gromobransku instalaciju neće priznati osiguranje.

  G-din Radovan Ivanković, EARL PROMET d.o.o.

  Kako izraditi gromobran / uzemljenje?

  Gromobran funkcionira po sistemu hvataljki koje „hvataju“ grom, te ga vodičima odvode do sustava za uzemljenje. Metalne hvataljke postavljene na krovu izrađene su najčešće od pocinčane ploče ili bakra, budući da jedan i drugi materijal dobro provode električnu energiju. Odvodi su okomite vodilice, koje odvajaju grom od krova do poda. Mogu biti vidljive na fasadi ili skrivene pod finalnim slojem fasade. 
   
  Nakon što energija dođe do sustava za uzemljenje, on se pobrine da se ona rasprši pod zemlju u okolinu objekta. Moramo obratiti pozornost na njegovu pravilnu izvedbu, što znači da njegov otpor rasprostiranja, a time i udarni otpor, budu što manji. Uzemljenje kućne instalacije se može izvesti na dva načina. Češći je trakasti način pri kojem u zemlju oko objekta postavljamo žice i trake. Druga mogućnost je postavljanje sondi za uzemljenje. Obzirom na to da je trakasti način lakše izvediv, a cjenovno niži, više se i koristi. Potrebno je oko predmeta iskopati manji usjek u koji potom položimo valjanu žicu. Prednost varijante sa sondama je u minimalnim iskopima potrebnim za njihovo postavljanje, pa takvu metodu koristimo u slučaju kada duboki iskopi nisu mogući.

  Održavanje gromobrana 

  Postavljanje gromobrana traži i redovno održavanje jer u suprotnom lako dolazi do kvarova. Ako želimo biti sigurni u njegovu ispravnost, moramo obavljati redovna mjerenja u razmaku od tri do pet godina. Provjera gromobrana posebno je važna u slučaju da je zbog udara groma bio popravljan ili naknadno prerađivan. 
   
   
  Informacije o cijenama možete dobiti u kalkulatoru cijena.
  Za pomoć pri gradnji obratite se sustavu eMajstor, pošaljite nam upit ili nam postavite pitanje. 
  Stručni članak 32626
  Autor: eMajstor.hr
  Imamo 404 izvođača za područje Gromobran, uzemljenje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uredan dom

  Časopis sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

  Imamo 404 izvođača za područje Gromobran, uzemljenje:

  BESPLATNA USLUGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJA
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE ZA PODRUČJE GROMOBRAN, UZEMLJENJE?

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  © 2022 Daibau d.o.o. | Pijavišće 17g, Zagreb | Sva prava zadržana