Suhi estrih, suha glazura cijena

Suhi estrih je više nego 2x skuplji od običnog estriha, ali ima brojne prednosti: brža ugradnja estriha, bez sušenja i vrlo mala težina. Trošak suhog estriha ovisi o vrsti i debljini estriha, vrsti estriha i vrsti završnih premaza, jer u nekim slučajevima suhi estrihi moraju biti hidroizolirani i premazani posebnim ljepilom. Cijena suhog estriha (s gips pločama) kreće se između 14-18 EUR/m2.

Kome povjeriti suhomontažne radove? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit

Cijena za suhi estrih


Cijena suhog estriha. Cijena za dobavu i polaganje suhog estriha iz gipsokartonskih ploča debljine 25 mm.

9.28 €/m2

VRLO NISKA CIJENA
€/m2

SREDNJA CIJENA
20.69 €/m2

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Cijena za izvođača za suhi estrih, suhe glazure

Druge cijene za Suhi estrih, suha glazura

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

UKUPNO:
pošalji upit >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Suhi estrih – sve što trebate znati

1. Suhi estrih – opće informacije

Estrih je ključni sloj kompozicije međukatnih i temeljnih ploča. Riječ je o podlozi koja se postavlja ispod završnog poda, odnosno podne obloge, stoga ona mora biti pažljivo izvedena, jer utječe na sve gornje i donje slojeve. Suhi estrih razlikuje se od običnog ili "mokrog" estriha po načinu ugradnje. Kao što se već iz naziva može zaključiti, postupak ugradnje uključuje suhe i čiste radove, tako da se estrih ne izlijeva na podlogu, kao mokri estrih. Suhi estrih prikladanje za renoviranje doma, ali i za novogradnju.

suhi-estrih.jpg
Suhi estrih izrađuje se od ploča različitih materijala umjesto vlažnih cementnih ili anhidritnih estriha.

1.1. Od čega se izrađuje suhi estrih?

Suhi estrih izrađuje se od ploča različitih materijala umjesto vlažnih cementnih ili anhidritnih estriha. Za suhi estrihse najčešće upotrebljavaju gipsano-vlaknaste ploče (gips ili knauf ploče), lake betonske ploče, drvene ploče, ali također daske i ploče od nekih drugih, umjetnih materijala.

1.2. Debljina suhog estriha

Debljina suhog estriha uglavnom ovisi o vrsti ploče koja se upotrebljava kao suhi estrih, ali također ovisi o postojećoj podlozi, na koju se polaže. Najtanje su ploče od gipsanih vlakana debljine 18 – 25 mm, a najdeblje ploče od drvenih vlakana debljine od 22 – 50 mm. Pri odabiru debljine estriha treba obratiti pozornost na ukupnu željenu razinu poda (zajedno s završnim podom odnosno podnom oblogom), posebice kod renoviranja stanova. Treba osobito paziti da pod nekog kata ili prostorije bude iste konačne visine kao postojeći, inače ćemo imati nepotrebne pragove. Konačna visina poda možese vrlo precizno prilagoditi i kontrolirati upravo debljinom ploča od suhog estriha, a zatim i debljinom završne podne obloge, koja se polaže na suhi estrih.

1.3. Prednosti suhog estriha

Suhi estrih ima mnogo prednosti u odnosu na klasični, mokri estrih. Njegova najočitija prednost je suha montaža, što znači da je estrih prohodan odmah nakon ugradnje, tako da nema potrebe čekati da se smjesa osuši. Ugradnja takvih estriha je stoga brza i prije svega čista. Ova njegova prednost osobito dolazi do izražaja ako obnavljate estrihe na samo jednom katu ili dijelu kuće, jer će ostale prostorije kroz koje radnici prolaze uvijek biti čiste, a renoviranje ćete vrlo brzo završiti. Ako ništa drugo, barem vam nepoznati ljudi u domu neće dugo smetati. Suhi estrih je kompatibilan s podnim grijanjem, a prednost koju ne treba zaboraviti je njegova mala težina (puno je lakši od mokrog estriha). Zahvaljujući tome minimalno opterećuju postojeću međukatnu ploču na koju se postavljaju. Samim tim izvrstan je izbor za starije objekte, čija je nosivost ograničena. Posljednje, ali ne i najmanje važno, je da se mala debljina odnosno visina ploča također može pokazati velikom prednošću. U određenim situacijama je nezamjenjivo rješenje za izbjegavanje pragova zbog visinskih razlika između postojećih i novih estriha.

1.4. Nedostaci suhog estriha

Kao i svaki materijal, i suhi estrih ima neke nedostatke. Glavni nedostatak suhog estriha je što nije 100 % vodonepropustan, osim ako se ploče dodatno ne obrade. Stoga se suhi estrih ne preporuča u prostorijama gdje su podovi često opterećeni vodom, na primjer u kupaonici, kuhinji i sl. Ako u tim prostorijama ipak želite upotrijebiti suhi estrih, treba dodatno hidroizolirati površinu i zabrtviti kontakte izolacijskim, vodonepropusnim trakama. Iz istog razloga može nastati problem ako se elastične podne obloge, poput PVC-a ili linoleuma, postavljaju izravno na suhi estrih, jer se te obloge u principu moraju pričvrstiti na podlogu ljepilom, koje može ući suhi estrih koji nije potpuno vodonepropustan. Stoga, ako se odlučimo za polaganje elastičnih podnih obloga, poput PVC-a ili linoleuma, na suhi estrih, prethodno treba estrih premazati posebnim zaštitnim premazom, a isto pravilo vrijedi i za polaganje podne keramike.

2. Suhi estrih – vrste ploča

2.1. Klasične ploče

Klasične ploče izrađuju su od gipsanih vlakana i dostupne su različitim debljinama od 10 do 25 mm. Sastavljaju se kao slagalica, a prikladne su za sve prostorije u kojima pod neće doći u izravan dodir s vodom, odnosno prije svega za dnevne i spavaće sobe. Klasične ploče za suhe estrihe nisu vodonepropusne, stoga se ne mogu upotrebljavati u mokrim i vlažnim prostorijama.

2.2. Vodootporne ploče

Alternativa klasičnim pločama su vodootporne pločeodnosno vodonepropusne ploče od suhog estriha, koje se mogu upotrebljavati i u vlažnim prostorijama, kao što su kuhinja i kupaonica. One su dodatno premazane hidrofobnim premazima, a zatim presvučene hidroizolacijskom folijom. Osim ljepilom, spojevi sumeđusobno spojeni i vodonepropusnom ljepljivom trakom, tako da voda ne može prodrijeti u materijal.

2.3. Ploče s nagibom

Za izradu površina koje zahtijevaju odvodnju vode (tuš-kabine) dostupne su ploče s unaprijed pripremljenim nagibom (obično 2 stupnja). Budući da se ploče, za razliku od mješavine mokrog, cementnog estriha, ne mogu prilagođavati nagibima površina, ploče s nagibom su izvrsno rješenje.

3. Ugradnja suhog estriha

Kao što je spomenuto, suhi estrih dostupanje u obliku ploča. Kao i vlažni estrih, tako i suhi estrih polažemo plivajući, što znači da položeni estrih ne dodiruje zidove i nije mehanički pričvršćen na postojeću podlogu jer se ne pričvršćuje vijcima niti se lijepi. Time se smanjuje prijenos zvuka po konstrukciji na donji kat.

3.1. Nasip za suhi estrih

Prije nego što počnemo polagati suhi estrih, trebamo pripremiti odgovarajući nasip. Na raspolaganju imamo nekoliko različitih vrsta. Prva opcija je bituperl. To je oplemenjena vulkanska stijena s vrlo dobrim zvučnim i toplinskim izolacijskim svojstvima. Druga opcija je siliperl, materijal od neekspandiranog perlita s izraženom grubom granulacijom, koji također nudi vrlo dobru zvučnu izolaciju. Možemo upotrebljavati i nivoperl i perlit, koji, kao i drugi materijali, osiguravaju dobru zvučnu i toplinsku izolaciju i impregnirani su prirodnim voskom. Perlit je ekološki materijal nastao od vulkanske stijene, vrlo je porozan istoga lagan. Kao alternativu ovim nasipima možemo upotrijebiti izolaciju, koja mora biti kompaktna i čvrsta. Nasip ili izolacija (ovisno o tome hoćemo li se odlučiti za polaganje izravno na izolaciju) postavlja se izravno na konstrukciju, koja je u obiteljskim kućama i stanovima najčešće od armiranog betona.

3.2. Masa za izravnavanje

Budući da podloga, odnosno nasip, mora biti ravna, prije polaganja suhog estriha površinu treba izravnati i pripremiti za polaganje. U principu, za izravnavanje do 10 mm upotrebljavamo masu za izravnavanje, a za izravnavanje do 20 mm suhi nasip. Suhi nasip se stvrdnjava uz dodavanje vode, a sušenje ne traje dulje od 24 sata, pa je površina brzo spremna za nastavak radova. Poseban primjer izravnavanja su drveni podovi, koji uvijek lagano variraju, pa se zato za drvene stropne ili međukatne konstrukcije upotrebljava posebna vrsta nasipa, koja istodobno poboljšava zvučnu izolaciju. Treba imati na umu da greške u nagibima i neravna površina dovode ne samo do neskladnog izgleda, već mnogi nepravilni nagibi u prostorijama, kao što je kupaonica, mogu imati velike posljedice jer voda počinje stagnirati ili se ne odvodi, što može dovesti do poplave i oštećenja cijele konstrukcije kuće.

3.3. Toplinska ili zvučna izolacija

Ako već obnavljamo pod i interveniramo u podove sve do estriha, vrijedi obnoviti i zvučnu i toplinsku izolaciju jer ćemo te slojeve ponovno obnavljati u narednim desetljećima. Ako se radi o prostoru iznad negrijanog podruma ili garaže, kvalitetna toplinska izolacija praktički je nužna. Kod toplinske izolacije najčešće je najveći problem visina jer je taj sloj kompozicije međukatnih ploča obično vrlo debeo (od 10 do 25 cm). Ako zbog postojeće visine nemamo mjesta za debelu izolaciju od kamene ili staklene vune, možemo posegnuti za tanjim alternativama, kao što su puren paneli ili čak vakuumski izolacijski paneli. Potonji su prilično skupi jer se radi o tehnologiji koja se upotrebljava za izolaciju svemirskih letjelica, a cijena za male površine je još uvijek prihvatljiva. Vakuumskim izolacijskim panelima, naravno, nećemo izolirati cijelu kuću. Ako trebamo samo zvučnu izolaciju, budući da međukatna ploča graniči s grijanim katom, dovoljno će biti nekoliko cm (obično 5 - 7 cm) izolacije od kamene vune koja je kompatibilna za ugradnju u suhe estrihe. Za zvučnu izolaciju postoji i sustav kamene vune debljine 1 - 2 cm, koja je već zalijepljena s donje strane ploča od suhog estriha. Lošije, ali nažalost, ponekad jedino moguće rješenje za zvučnu izolaciju je granulirana Ecoroll guma. Vrijedi spomenuti da ćemo se za zvučnu izolaciju najbolje pobrinuti s pravilno plutajućom izvedbom, koja će spriječiti prijenos zvuka kroz konstrukciju.

3.4. Polaganje suhog estriha

Kada konačno završimo sve slojeve koje trebapoložiti prije suhog estriha, slijedi polaganje ploča suhog estriha. Estrih možemo položiti i sami jer taj zahvat ne zahtijeva opsežno znanje niti posebne alate i strojeve. Podne gipsano-vlaknaste ploče od suhog estriha imaju stepenaste rubove koji se međusobno spajaju odnosno lijepe zajedno poput slagalice. Postoje dva načina polaganja estriha: možemo postaviti jedan sloj ploča, koje u ovom slučaju moraju biti debljine 20 - 25 mm, a možemo postaviti dva sloja međusobno slijepljenih ploča debljine 10 - 12,5 mm. Potonji način je zahtjevniji, ali je odlično rješenje za teško pristupačne prostorije, pa bi u njih bilo jako teško unijeti deblje i teže ploče. Ako se suhi estrih polaže u više slojeva, treba paziti da sve slojeve međusobno jako dobro zalijepimo kako se ne bi počeli pomicati. Ako radove obavljamo u kupaonici ili kuhinji, treba upotrijebiti vodootporni i vodonepropusni suhi estrih, gdje ćemo ploče slijepiti zajedno, a zatim spojeve još dodatno zaštiti vodonepropusnom trakom. Na tržištu su dostupne i ploče s nagibom koje se upotrebljavaju za predjele oko tuš kabine gdje trebamo određeni pad odnosno nagib radi odvodnje vode.

3.5. Priprema estriha za polaganje podne obloge

Najbolje je da pripremu estriha za polaganje završne podne obloge napravi majstor koji će vam polagati podnu oblogu, jer će on biti najbolje upoznat sa specifičnim zahtjevima pripreme, obrade i završnih obrada koje zahtijeva određena podna obloga. Suhi estrih treba pripremiti tako da je ploča ravna i kompatibilna s ljepilima za podnu oblogu, a često prije toga treba zaštititi suhi estrih jer on nije vodootporan i ljepilo bi kroz spojeve moglo curiti u unutrašnjost. Za suhi estrih ne preporučamo upotrebu premaza za srednje upijajuće obloge. Ako će se na suhi estrih polagati keramika, trebamo i vodonepropusni premaz, vodonepropusne trake na kontaktima između ploča i na kontaktima ploča sa zidovima, te brtvene manšete oko podnih odvoda.

3.6. Kompatibilnost s podnim grijanjem

Danas su zidni radijatori praktički zastarjela tehnologija koja se više ne ugrađuje ni u jedan moderan objekt. Zidni radijator nije samo element koji u estetskom smislu smeta u prostoriji i koji je teško integrirati u cjelokupni dizajn, već je i energetski zahtjevniji od suvremene tehnologije grijanja. Prostoriju ne zagrijava ravnomjerno jer je točkasto grijaće tijelo, za razliku od podnog grijanja koje je površinsko grijaće tijelo koje ravnomjerno i konstantno emitira energiju u prostoriju, pa mu za rad nije potrebno toliko energije. Pri adaptaciji objekta se ponekad susrećemo s izazovom kako ugraditi podno grijanje, no zamjena estriha pruža izvrsnu priliku za to. Suhi estrih s integriranim podnim grijanjem savršen je za renoviranje starijih kuća i stanova jer mu je prosječna debljina samo 20 mm. Primjer takvog hibridnog sustava je Variocomp. Riječ je o pločama, koje već imaju utore za cijevi, napravljene od kvalitetnih troslojnih cijevi s posebnim rebrastim profilom. Zahvaljujući ovoj tehnologiji prijenos topline u prostoriju je maksimiziran. Osim navedenih osnovnih elemenata za sustav podnog grijanja potrebne su nam i podložne ploče, spojnice za pričvršćivanje cijevi na mjesto kako se ne bi pomicale, kao i rubne dilatacijske trake. Još jedna prednost koju nudi suhi estrih s integriranim podnim grijanjem je njegova težina, koja je manja od 30 kg/m2. Za polaganje suhih estriha s integriranim podom ne trebaju nam posebni alati, tako da ga možemo postaviti sami. No priključivanje podnog grijanja na sustav grijanja jer već zahtjevniji posao.

4. Cijena za suhi estrih

Suhi estrih je skuplji od mokrog cementnog estriha. Cijena suhog estriha s gipsano-vlaknastim pločama debljine 25mm je oko 15 EUR/m2.

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Izrada suhog estriha

Potrebna izrada suhog estriha cca 238 m2. U pitanju je novogradnja. 27144 € do 45240 €

........

Suhi estrih

Potrebna izrada suhog estriha cca 80 m2. 8143.2 € do 13572 €

........

Izrada suhe glazure

U starogradnji poravnati jednu prostoriju ( skinuti parkete) i pripremiti za polaganje laminata. 2714.4 € do 4524 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Izrada glazure, 20 m2
Suhi estrih, suha glazura, Dubrovnik

315 € do 525 €

Cijena, Polaganje suhog estriha, 50 m2
Suhi estrih, suha glazura, Donja Dubrava

900 € do 1500 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, 180 m2
Suhi estrih, suha glazura, Cerje Samoborsko

2430 € do 4050 €

Cijena, Izrada suhog esriha, 80 m2
Suhi estrih, suha glazura, Vodice

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada suhe glazure, 50 m2
Suhi estrih, suha glazura, Ervenik Zlatarski

900 € do 1500 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, Cca 50 m2
Suhi estrih, suha glazura, Gračac

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada suhe glazure, 45 m2
Suhi estrih, suha glazura, Mače

540 € do 900 €

Cijena, Suhi estrih, 200 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zagreb

1980 € do 3300 €

Cijena, Suhi estrih, Dnevna soba 37 m2 i mala galerija 4 m2
Suhi estrih, suha glazura, Kumrovec

450 € do 750 €

Cijena, Izrada suhog estriha, 120 m2 (4 sobe)
Suhi estrih, suha glazura, Split

1800 € do 3000 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, cca 30 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zlarin

450 € do 750 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, 51 m2
Suhi estrih, suha glazura, Vinišće

720 € do 1200 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha u potkrovlju , 35 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zadar

495 € do 825 €

Cijena, Suhi estrih , 70 m2
Suhi estrih, suha glazura, Sesvete

1440 € do 2400 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, 65 m2
Suhi estrih, suha glazura, Prelog

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada suhog estriha, 65 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zadar

900 € do 1500 €

Cijena, Izrada suhog estriha, 90 m2
Suhi estrih, suha glazura, Umag

1350 € do 2250 €

Cijena, Niveliranje poda, 15 m2
Suhi estrih, suha glazura, Rijeka

225 € do 375 €

Cijena, Izrada suhog estriha, 50 m2
Suhi estrih, suha glazura, Lila

675 € do 1125 €

Cijena, Izrada suhog estriha u novogradnji, cca 120 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zagreb

1620 € do 2700 €

Cijena, Izrada suhog estriha, 7 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zagreb

135 € do 225 €

Cijena, Izrada glazure, 75 m2
Suhi estrih, suha glazura, Trogir

1080 € do 1800 €

Cijena, Izolaciju i postavljanje suhog estriha, 150 m2
Suhi estrih, suha glazura, Barban

2025 € do 3375 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, 70 m2
Suhi estrih, suha glazura, Dubrava

1350 € do 2250 €

Cijena, Izvedba suhog estriha, 60 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zagreb

900 € do 1500 €

Cijena, Suha glazura, 90 m2
Suhi estrih, suha glazura, Bukovlje

2250 € do 3750 €

Cijena, Izrada suhog estriha na podu, 32 m2
Suhi estrih, suha glazura, Omiš

720 € do 1200 €

Cijena, Izrada suhog estriha, 43 m2
Suhi estrih, suha glazura, Dubrava

720 € do 1200 €

Cijena, Izrada suhog estriha, cca 65 m2
Suhi estrih, suha glazura, Zagreb

1620 € do 2700 €

Cijena, Ugradnja suhog estriha, 120 m2
Suhi estrih, suha glazura, Pitomača

1800 € do 3000 €

Cijena, Izrada suhog estiha, 73 m2
Suhi estrih, suha glazura, Štuparje

1350 € do 2250 €

Cijena, Postava suhog estriha na pod, cca 40 m²
Suhi estrih, suha glazura, Zagreb

540 € do 900 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, cca 50 m2
Suhi estrih, suha glazura, Split

540 € do 900 €

Cijena, Izrada suhog estriha, cca 300 m2
Suhi estrih, suha glazura, Glina

4500 € do 7500 €

Cijena, Postavljanje suhog estriha, 125 m2
Suhi estrih, suha glazura, Mačkovec

1800 € do 3000 €

Cijena, Postavljanje estriha, cca 80 m2
Suhi estrih, suha glazura, Kebel

900 € do 1500 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Suhi estrih, suha glazura cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

449+ poduzeća za Suhi estrih, suha glazura
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Suhi estrih, suha glazura?