Pranje fasade, krova cijena

Koliki su troškovi čišćenja fasada, krovova i kolnika? Ovisi o površini, prljavštini i oštećenjima, korištenim strojevima za čišćenje i sredstvima za čišćenje, i naravno o dobavljaču. Cijena čišćenja fasade nanošenjem sredstva za čišćenje s teleskopskim štapićem na prljavu površinu fasade kreće se između 2-4 EUR/m2.

Kome povjeriti pranje fasade/krova? Pošaljite upit odgovarajućim i ocijenjenim izvođačima u vašem području - besplatno i bez obveze! Jednostavno ispunite obrazac u nastavku.

Zatražite ponudu:
Pošalji upit

Čišćenje fasade


Cijena za čišćenje fasade s adekvatnim čistilom.

2.65 €/m2

VRLO NISKA CIJENA
€/m2

SREDNJA CIJENA
5.57 €/m2

NAJVIŠA CIJENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Cijena za čistača fasada, krovova

Druge cijene za Pranje fasade, krova

vaša količina

jedinica

okvirna cijena

vaša cijena

Cijena za pranje krova

Cijena za pranje krova iznosi€/m2

m2
upit

Cijena impregniranja crijepa

Cijena impregniranja glinenog crijepa iznosi€/m2

m2
upit

Čišćenje tlakavci

Cijena za čišćenje tlakavci s impregnacijom.€/m2

m2
upit
UKUPNO:
pošalji upit >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uredan dom

Magazin sa svježim idejama i savjetima naših autora za uređenje doma.

Čišćenje fasada, krovova i staza – sve što trebate znati

1. Čišćenje fasada, krovova i staza – što sve trebate znati?

ciscenje-staza.jpg

Redovitim preventivnim čišćenjem popločenih staza i prilaza sprečavaju se veća oštećenja koja bi zahtijevala popravke.

1.1. Redovitim čišćenjem možete spriječiti oštećenja

Samo uredno i pažljivo održavanje osigurat će da vas vaša kuća služi dugi niz godina. Da bi kuća postigla svoj maksimalni vijek trajanja, treba redovito čistiti, održavati i popravljati, kako interijer tako i eksterijer kuće. Važno je da navrijeme sanirate sva eventualna oštećenja, da je čistite detaljno, ali prije svega u redovitim razmacima, jer ćete samo redovitim pregledima i preventivnim čišćenjem eliminirati sve one čimbenike i eventualna oštećenja koji se s vremenom mogu pretvoriti u mnogo veće probleme od pukih estetskih smetnji. Primjera radi, ako krov ne čistite redovito, brzo će ga prekriti mahovina. Korijenje mahovine upija i zadržava puno vode i uzrokuje postupno pucanje krovnog pokrivača, što će sigurno dovesti do propadanja krova, a kasnije i same konstrukcije.

1.2. Nečistoće umanjuju kvalitetu života

Kvaliteta života u kući i njezinom okolišu, dvorištu ili vrtu uvelike ovisi o izgledu i dojmu koji kuća i njena okućnica ostavljaju; to sigurno znate iz vlastitog iskustva. Ništa gore od prljavih i zapuštenih prostorija, koje su doista neugodne za život. No ništa manje nije neugodno sjediti na pustoj terasi koja je nekada bila uredno popločena pločama ili blokovima, a sada je obrasla u mahovinu i korov, koji kao da nas napadaju sa svih strana. Jednako je neugodan i sam pogled na neodržavana i zaprljana pročelja kuća. Sve su to važni čimbenici kvalitete života jer je sigurno da ćete se uvijek bolje osjećati u kući, dvorištu i vrtu koji su pažljivo uređeni i održavani. Nažalost, većina ovih naizgled samo estetskih problema postaje svjesna tek kada stvari izmaknu kontroli i prvi ozbiljni problemi već kucaju na vrata.

2. Čišćenje staza i prilaza

2.1. Kada i zašto trebamo čistiti staze i prilaze?

Prvi signal da vaša okućnica treba čišćenje je trava koja počinje nicati između spojeva ploča. Ako je zanemarite, brzo će izrasti u uporan korov, koji može izazvati ozbiljne probleme. Stoga sve prilaze i popločene staze treba redovito čistiti, odnosno čim primijetite prve sitne izdanke trave. Ništa manje opasno nije ni opalo nagomilano lišće u jesen. Listovi izloženi kiši brže trunu, postaju skliski, a ispod njih se mogu razviti alge. Ploče od raznih materijala stalno su izložene oborinama, pa mahovina između fuga nije rijetka pojava, osobito ako su većinu vremena u sjeni. Stoga se o popločenim stazama i prilazima morate brinuti tijekom cijele godine, ali ne samo zbog ugodnijeg boravka vani, već i radi sigurnosti. Nagomilani ostaci u kombinaciji s vodom mogu uzrokovati pucanje ploča, pa će one labave postati opasne za hodanje. No zimi si ipak možete dati malo više oduška jer ćete oko njih imati nešto manje posla.

2.2. Ručno održavanje

Okućnicu možete održavati na nekoliko načina. Međutim, danas se još uvijek većina radova čišćenja oko kuće obavlja ručno. Ovaj posao je fizički najteži od svih metoda, mnogo naporniji i sigurno da zahtijeva mnogo više vremena, ali je u usporedbi sa strojnim čišćenjem temeljitiji. Ručno uklanjanje korova podrazumijeva da ćete morati svaki izdanak iz zemlje iščupati ručno, pri čemu treba ukloniti stabljiku zajedno s korijenom jer će inače već za nekoliko dana ona ponovno izrasti. Upravo to i jest prednost u odnosu na visokotlačne perače pomoću kojih možete samo ukloniti površinski sloj, zbog čega će korijenje u fugama ostati netaknuto i korov će se vrlo brzo pojaviti.

Od alata za ručno održavanje dovoljna je gruba metla ili četka kojom možete snažno istrljati površine i ukloniti prljavštinu s njih. Za temeljno čišćenje preporučujemo upotrebu sode bikarbone, koja će vam pomoći da lakše i brže uklonite sve nečistoće i prljavštinu s površine. Umiješajte 10 dekagrama sode bikarbone s 10 litara vode, pa smjesu prelijte preko ploče i ostavite je da djeluje nekoliko sati, a zatim sve dobro istrljajte grubom četkom ili metlom.

2.3. Čišćenje pomoću visokotlačnog perača

Strojnim čišćenjem možete vrlo uspješno ukloniti mahovinu i korov između spojeva ploča. Visokotlačni perači su ručni alati novije generacije, čija crpka stvara vrlo jak mlaz vode koji će isprati svu prljavštinu i korov s površine. Međutim, ova metoda, kao i svaka druga, ima neke nedostatke odnosno ograničenja pri upotrebi. Primjerice ako u fugama ima običnog ili kvarcnog pijeska, mlaz će ga isprati. Prije dodavanja novog pijeska morat ćete pričekati da se fuge potpuno osuše.

2.4. Kemijsko čišćenje

Kemijsko čišćenje staza i prilaza je iznimno učinkovito, ali nažalost prilično neekološko, stoga tu metodu treba primjenjivati kontrolirano. Ako imate malu djecu i kućne ljubimce koji svakodnevno borave i igraju se vani na stazama ili pločama koje biste željeli kemijski tretirati, onda ova metoda sigurno nije najbolje rješenje. Isto vrijedi i za biocidna sredstva, koja ne preporučujemo, osobito ako u obitelji imate osobu koja je sklona alergijama, a posebno je osjetljiva na jače šampone i deterdžente. Stoga budite oprezni s kemijskim čišćenjem. Ova metoda ima smisla ako se površine koje će se kemijski tretirati neće intenzivno upotrebljavati neko vrijeme nakon kemijskog čišćenja.

2.5. Pjeskarenje ploča

Ako ne uspijete ni s jednom od prethodnih metoda ili ako želite postići potpuno nov izgled staza i prilaza, onda isprobajte metodu pjeskarenja ploča. Pjeskarenjem se pomoću komprimiranog zraka kojem su dodane čestice sitnog pijeska ili sličnih sitnih elemenata, uklanja gornji, površinski sloj betonskih, cementnih, kamenih ili kompozitnih ploča. Pri čišćenju takvim mlazom ispod same površine pojavit će se nov brušeni sloj, zbog čega će vaše ploče nakon pjeskarenja izgledati kao nove. Budući da se radi o vrlo složenom postupku, koji se upotrebljava za obradu najtvrđih materijala za podove, savjetujemo da pjeskarenje prepustite stručnjacima. Osim iskustva za ovakav rad nužna je i specijalizirana oprema. Odlučite li se za ovu metodu, morat ćete očistiti sve površine jer ćete inače imati neujednačen izgled ploča, jedan dio će biti potpuno čist i bit će na prvi pogled drukčiji od dijelova koji nisu tretirani.

2.6. Impregnacija ploča

Ako želite izbjeći stalnu obvezu čišćenja staza i prilaza ili želite minimizirati vrijeme koje trošite na održavanje ploča, preporučujemo vam da odaberete impregnaciju. Riječ je o industrijski proizvedenim pločama koje su već tvornički zaštićene zaštitnim vodootpornim premazima koji usporavaju i djelomično sprečavaju zadržavanje nečistoća. Ne samo da će popločene staze i prilazi zahtijevati manje održavanja, već će i samo čišćenje biti brže i jednostavnije.

2.7. Čišćenje asfaltiranih staza i prilaza – cijena

Cijena čišćenja okućnice ovisi o mnogo čimbenika: o veličini površine, tvrdokornosti prljavštine ili oštećenja, opremi i sredstvima koja treba upotrijebiti i, naravno, o ponuditelju usluge. Na primjer, strojno čišćenje staza od opeke i impregnacija stajat će vas 8 -10 EUR/m².

Manje površine svakako možete održavati i sami. Međutim, ako nemate vremena ili se radi o većoj površini koju treba održavati, onda možete povremeno angažirati radnika ili profesionalno poduzeće. Većina ljudi se ovim poslom bavi samo sporedno ili iz hobija jer je relativno nezahtjevan, ali postoje i ozbiljna poduzeća kojima je to glavna djelatnost. Pa ako trebate veliko i temeljito čišćenje okućnice, onda ima smisla uložiti vrijeme i usporediti ponude i reference profesionalnih tvrtki koje imaju suvremena sredstva, alate, kao i dragocjeno iskustvo.

3. Čišćenje pročelja

3.1. Kada i zašto trebamo čistiti fasadu?

Fasada objekta je tijekom cijele godine izložena različitim vremenskim uvjetima, stoga treba znati kako je pravilno održavati. Preporučuje se da se pročelje obnavlja, odnosno boji na svakih deset godina, što ne znači da je u tom periodu ne treba čistiti, odnosno održavati. Koliko ćete zapravo imati posla oko čišćenja fasade prije svega ovisi o lokaciji objekta, ali ponajviše o krovu; što je krov veći, to će fasada biti zaštićenija i, prema tome, manje izložena prljavštini i oštećenjima. Fasade s minimalnim nagibom ili bez nagiba krova (osobito one s ravnim krovovima) vrlo su osjetljive na alge i mahovinu, koje treba redovito uklanjati jer će inače žbuka postupno početi otpadati, a troškovi sanacije bit će puno veći od redovitog održavanja i čišćenja. No sasvim sigurno je da će više posla biti na održavanju fasade ako se objekt nalazi u gradu ili ako je izravno uz cestu. Velika prljavština na takvim fasadama je posljedica ispušnih plinova, koji fasadu boje u sivo. Ta vrsta kontaminacije je još veća na objektima uz željeznice, autoceste i luke.

3.2. Čišćenje fasade ovisi o vrsti materijala

Budući da danas postoji mnogo materijala za završnu obradu fasade, izbor načina čišćenja prije svega ovisi o njihovoj vrsti i tipu. Ako su za fasadu upotrijebljene ploče od umjetnih masa, za uspješno pranje bit će dovoljni mokri ručnici i deterdžent, ali pod uvjetom da se posao čišćenja obavlja temeljito i redovito. Ako se radi o ožbukanoj fasadi, postupak je nešto zahtjevniji; mokra krpa neće biti dovoljna, a treba paziti da žbuka ne otpadne zbog čišćenja. Opet je drukčija situacija s fasadom od opeke, gdje također treba obratiti pozornost na fuge.

3.3. Formiranje algi, gljiva i mahovine

Jedan od čimbenika koji najčešće ugrožava fasade su svakako uporne alge, gljive i mahovina. Alge i gljive su tvrdokorni mikroorganizmi koji za rast trebaju samo vlagu i svjetlost, stoga ih na fasadama ima u izobilju jer dolazi do kondenzacije. Osobito su na udaru sjeverne fasade, koje su praktički tijekom cijelog dana u hladu i stoga se sporo suše. Njihova zelenkasto-smeđa boja podsjeća na plijesan, iako to nije isto. Fasada prekrivena algama i gljivicama ne samo da je s estetskog aspekta neugodna, već stvara i ozbiljne probleme. Ako se naslage ne uklanjaju, doći će do postupnog propadanja i ljuštenja žbuke. Popravak te vrste oštećenja može biti vrlo zahtjevan i skup.

3.4. Čišćenje fasade peračem pod niskim ili visokim tlakom

Čišćenje peračem pod niskim tlakom osobito je prikladno za ožbukane fasade jer je ova metoda puno manje agresivna od perača s visokim tlakom. Ova vrsta perača radi pod nižim tlakom, pa je mlaz vode slabiji, a dodaju se i deterdženti. Najčešće su to biorazgradivi agensi koji doslovno uništavaju alge i gljivice. U nekim slučajevima to nažalost nije dovoljno, pa se onda mora upotrijebiti visokotlačni perač. Kada je fasada od opeke ili umjetne mase, čišćenje pod visokim tlakom može biti prvi izbor, jer se takvi materijali, za razliku od žbuke, ne mogu oštetiti, a čišćenje je učinkovitije i brže.

3.5. Impregnacija fasade

Kao i za staze i za prilaze, jedan od mogućih načina preventivnog i efikasnog održavanja površine fasade je zaštita impregnacijom. Impregnacija je zapravo prskanje površine vodootpornim premazima, zbog čega površina fasade više nije pogodna podloga za razvoj mikroorganizama. Štoviše, impregnacijom površine se sprečava stvaranje kondenzacije, koja je ključni čimbenik razvoja ovih štetnih organizama. Impregnacijom se značajno produljuje trajanje i čuva izvorni izgled pročelja.

3.6. Čišćenje fasade - cijena

Na cijenu održavanja fasade utječu brojni čimbenici, poput veličine površine fasade koju treba očistiti, stupnja oštećenja pročelja i tvrdokornosti prljavštine, vrste opreme i sredstava za čišćenje koja treba upotrijebiti i sl. Naravno, cijene se razlikuju od ponuditelja do ponuditelja. Na primjer, čišćenje fasade teleskopskim četkama i sredstvima za pranje stajat će 2 - 4 EUR/m2.

4. Čišćenje krova

4.1. Kada i zašto trebamo čistiti krov?

Kao i fasada, i krov kuće je neprekidno izložen različitim vremenskim uvjetima pa mu stoga prijeti opasnosti od pojave neželjenih algi, gljivica i mahovine. Ako krov ne čistite redovito i ne djelujete preventivno, odnosno ne uklanjate prve gljivice i mahovinu, brzo će postupnim propadanjem doći do urušavanja krovnog pokrivača. Sanacija te vrste oštećenja puno je skuplja od redovitog preventivnog održavanja, stoga ne oklijevajte i ne odgađajte čišćenje. S druge strane, svako pretjerivanje u održavanju, odnosno nepravilno čišćenje krova može vam donijeti više štete nego koristi jer može doći do oštećenja krovnog pokrova.

4.2. Možete li sami očistiti krov?

Ova dvojba između samostalnog ili profesionalnog održavanja vrlo je česta. Odgovor svakako nije jedinstven jer ovisi o mnogim čimbenicima. Prije svega, uvijek treba imati na umu da bez obzira na to o kojoj visini se radi, odnosno je li u pitanju prizemna kuća ili trokatnica, čišćenje krova uvijek nosi rizik od povreda zbog mogućeg pada.  Pa prije nego što se odlučite hoćete li samostalno obaviti taj posao ili ćete ga povjeriti majstorima razmislite o svom fizičkom stanju. Imate li dobar osjećaj za ravnotežu? Kakve su vam motoričke sposobnosti? I uopće, bojite li se visine i jeste li skloni vrtoglavicama? S druge strane, tu je i zaštitna oprema koju biste morali nabaviti jer nipošto nije svejedno hoćete li se uspjeti zaustaviti u slučaju klizanja i hoćete li pasti i na koju podlogu itd. Također, ako je u pitanju strmi krov, oni su daleko opasniji i zahtjevniji za održavanje od krovova s blagim nagibom ili od ravnih krovova. U svakom slučaju, sigurnije je taj rizičan posao prepustiti profesionalcima jer oni imaju puno više iskustva, ali i sav alat koji je potreban da bi svoj posao obavili stručno i bez posljedica.

4.3. Čišćenje krova mikroorganizmima

Zvuči nevjerojatno, ali doista je riječ o stvarnoj i nadasve revolucionarnoj metodi, koja kod nas još nije uvelike zaživjela, ali postaje sve popularnija. Svrha metode čišćenja mikroorganizmima je da se suzbije početak rasta mahovine jer se njome mikrorganizmi doslovno hrane. Ova metoda ima dvije faze: krov najprije treba očisti pomoću visokotlačnog perača, a potom se po krovu posipaju mikroorganizmi koji se hrane mahovinom. Da bi ova metoda dala željene rezultate, mahovinu ne treba potpuno očistiti, jer se inače mikroorganizmi neće imati čime hraniti i neće biti učinkoviti onoliko koliko se to od njih očekuje. Preporučuje se da se ostavi otprilike polovica površine mahovine, koju će potom mikroorganizmi potpuno očistiti za nekoliko tjedana.

4.4. Ručno čišćenje krova

Korov na krovu možemo također uklanjati ručno. No svakako da je ova metoda veoma naporna i vremenski iscrpljujuća, a može biti i opasna ako se radi o strmom krovu ili višekatnoj kući, gdje je krov na velikoj visini. Pa ako još tome dodamo i svu zaštitnu opremu koju trebamo, onda doista vrijedi razmisliti o drugim raspoloživim metodama za održavanje. 

4.5. Čišćenje krova peračem s visokim tlakom

Najpouzdaniji i najbrži način je čišćenje krova visokotlačnim peračem. No budući da se radi o strojnom održavanju, treba obratiti pozornost na to da se s krova ne ispere nikakav sastavni dio ili element. Posljedice takvog nestručnog rada mogu biti doista katastrofalne jer će krov početi propuštati i voda će prodrijeti u kuću.

4.6. Čišćenje krova - cijena

Cijene se kreću između 2 - 3 EUR/m2. Na cijenu čišćenja krova utječe nekoliko čimbenika. Prije svega, naravno, veličina površine koju treba očistiti, ali i njezin nagib, odnosno geometrija (složene i izlomljene kosine zahtijevat će detaljno i dulje čišćenje), pristupačnost krova, ali i stupnja uprljanosti.

emajstor.hr pomaže pri ocjeni investicije i izboru izvođača za vaš domŽELIM PONUDU IZVOĐAČA
Zadnji projekti

Pranje i farbanje krova

Potrebno pranje i farbanje krova.
Farba je kupljena. 13572 € do 22620 €

........

Čišćenje kamenih podnih obloga

Čišćenje prilaza do zgrade visokotlačnim peračem cca 150m2, čišćenje podzemne garaže u zgradi 400m2. 13572 € do 22620 €

........

Bojanje fasade

Potrebno bojanje fasade cca 300 m2. 20358 € do 33930 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA

Cijena, Čišćenje žljebova i rina, Oko 500 m
Pranje fasade, krova, Tovarnik

225 € do 375 €

Cijena, Pranje i bojanje krova, 70 m2
Pranje fasade, krova, Starigrad

450 € do 750 €

Cijena, Čišćenje i bojanje fasade, 450 m2
Pranje fasade, krova, Krkanec

4950 € do 8250 €

Cijena, Pranje fasade od gljivica, 200 m2
Pranje fasade, krova, Sračinec

720 € do 1200 €

Cijena, Skidanje mahovine s krova, 150 m2
Pranje fasade, krova, Petrovina Turopoljska

540 € do 900 €

Cijena, Pranje fasade na kući, oko 100 m2
Pranje fasade, krova, Dubrava

450 € do 750 €

Cijena, Pranje krova, cca 250 m2
Pranje fasade, krova, Našice

900 € do 1500 €

Cijena, Čišćenje fasade kuće, 25 m2
Pranje fasade, krova, Osijek

360 € do 600 €

Cijena, Pranje i bojanje crijepa u crno, cca 140 m2
Pranje fasade, krova, Dubrava Zabočka

2700 € do 4500 €

Cijena, Pranje krova, 130 m2
Pranje fasade, krova, Kutjevo

630 € do 1050 €

Cijena, Čišćenje oluka na krovu stambene zgrade, 80 m
Pranje fasade, krova, Samobor

450 € do 750 €

Cijena, Pranje krova, 180 m2
Pranje fasade, krova, Koprivnica

720 € do 1200 €

Cijena, Pranje fasade i krovova na dvije kuće, 2 x 115 m2 površina kuća
Pranje fasade, krova, Virovitica

900 € do 1500 €

Cijena, Pranje krova i bojanje, cca 60m2
Pranje fasade, krova, Bregana

900 € do 1500 €

Cijena, Pranje i farbanje crijepa, 100 m2
Pranje fasade, krova, Nova Pisanica

900 € do 1500 €

Cijena, Pranje krova, cca 150m2
Pranje fasade, krova, Osijek

405 € do 675 €

Cijena, Pranje krova, 100 m2
Pranje fasade, krova, Rijeka

270 € do 450 €

Cijena, Pranje fasade, cca 150m2
Pranje fasade, krova, Susedgrad

720 € do 1200 €

Cijena, Čišćenje mramornog poda i strpenica od nečistoća, cca 50 m2
Pranje fasade, krova, Zagreb-dio

90 € do 150 €

Cijena, Pranje fasade, cca 55 m2 visina 6m
Pranje fasade, krova, Tuhelj

225 € do 375 €

Cijena, Pranje prozora na visini prvog kata, 80 m2 visina 5 -6 m
Pranje fasade, krova, Split

450 € do 750 €

Cijena, Čišćenje žlijeba na krovu, cca 10 m
Pranje fasade, krova, Zagreb

90 € do 150 €

Cijena, Čišćenje ravnog krova, cca 100 m2
Pranje fasade, krova, Osijek

405 € do 675 €

Cijena, Pranje krova terase, cca 12 m2
Pranje fasade, krova, Zagreb

90 € do 150 €

Cijena, Pranje fasade, Kuća je dimenzija 9 x 10 x 4 m
Pranje fasade, krova, Goričan

450 € do 750 €

Cijena, Pranje krova, cca 250 m2
Pranje fasade, krova, Mače

1350 € do 2250 €

Cijena, Pranje terase na kojoj je keramika, 70 m2
Pranje fasade, krova, Bakar

450 € do 750 €

Cijena, Pranje fasade, krova i popločanog dvorišta, cca 200 m2
Pranje fasade, krova, Lukavec

900 € do 1500 €

Cijena, Pranje krova, cca 100m2
Pranje fasade, krova, Trogir

90 € do 150 €

Cijena, Pranje dvorišta, cca 100 m2
Pranje fasade, krova, Đakovo

450 € do 750 €

Cijena, Pranje fasade, cca 230m2
Pranje fasade, krova, Slavonski Brod

810 € do 1350 €

Cijena, Prednja i obnova fasade, 100 m2
Pranje fasade, krova, Cres

900 € do 1500 €

Cijena, Pranje fasade prije farbanja, 50 m2
Pranje fasade, krova, Zagreb

450 € do 750 €

Cijena, Pranje krova, cca 120 m2
Pranje fasade, krova, Čavle

450 € do 750 €

Cijena, Pranje limenog krova, cca 180 - 200 m2
Pranje fasade, krova, Strmec

720 € do 1200 €

Cijena, Pranje krova i fasade, 100 m2
Pranje fasade, krova, Koprivnica

450 € do 750 €Pogledajte ostale izvedene projekte i cijene

Pranje fasade, krova cjenik

Zatražite neobvezujuću ponudu od tvrtke

195+ poduzeća za Pranje fasade, krova
Besplatna usluga
Bez provizija
Zatraži ponudu

Tražite dobre izvođače za područje Pranje fasade, krova?